Άλφα, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

0
902

Τίτλος: Άλφα
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εκδόσεις: Καστανιώτης, 2009

alfa_coverΟδός Πατησίων. Κάπου 30 χρόνια μετά την εξέγερση στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών. Η (εθιμοτυπική;) πορεία λαμβάνει μια συνηθισμένη εξέλιξη. Μια πέτρα σε κάποια βιτρίνα, προκλήσεις από το πλήθος και την αστυνομία, συμπλοκές και κυνηγητά και ένα μεγάλο κομμάτι της πορείας σπεύδει να κλειστεί στο Πολυτεχνείο. Ανάμεσά τους και τέσσερις φίλοι της Α’ και Β’ Λυκείου, ο Αλέξης, ο Μάριος, ο Κώστας και ο Τόλης.
Ο Αλέξης είναι παιδί χωρισμένων γονιών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, κατόπιν του διαζυγίου των γονιών του, ο ίδιος αναγκάστηκε να μείνει με τον αδιάφορο, ρηχό και επιθετικό πατέρα του, τη δεύτερη γυναίκα του πατέρα του και εξίσου αδιάφορη μητριά του και τα δυο τους, μικρά παιδιά. Ένα περιβάλλον που αδιαφορεί, ένας πατέρας που ξεσπά και μοιάζει με εχθρό, μια ηλικία που βράζει και αναζητεί την ταυτότητα και τον αυτοπροσδιορισμό της. Ένας φίλος (Μάριος) που το ψάχνει κι αυτός, μια εξέγερση που περιμένει. Ένα παζλ γνώριμο σε κάθε νέο.
Μέσα στο Πολυτεχνείο, μαζί με το ετερόκλητο πλήθος που έχει μαζευτεί, ο Αλέξης θα ζήσει ένα πραγματικό σεμινάριο ωρίμανσης, μια απίθανη πορεία προς την ενηλικίωση και την διαμόρφωση μιας ταυτότητας, ενός σημαντικού κομματιού της, που θα τον ακολουθούσε και θα τον καθόριζε. Γιατί στο Πολυτεχνείο υπήρχαν όλα. Νέοι με πάθος και αγωνιστικότητα, αντιεξουσιαστές και απλοί εξουσιολάγνοι, καθοδηγητές, ιδεαλιστές, νέοι του χαβαλέ, συνελεύσεις με φωνές, τσαμπουκάδες, συμπλοκές, διαφωνίες, φωτιές, επεισόδια, βανδαλισμοί και καταστροφή περιουσίας και αναζήτηση του εαυτού. Κι απέξω αστυνομικοί, δακρυγόνα, οδομαχίες, κανάλια στα μπαλκόνια και καταγγέλοντες οικογενειάρχες που πάντα έχουν κάνει το χρέος του ώστε κανείς νέος να μην μπλέκει με τη βία και την καταστροφή.
Ο Αλέξης ζει στη βία και την καταστροφή στο σπίτι. Αυτήν γνώρισε κι αυτήν αναζητεί στο Πολυτεχνείο. Την πόρτα της βίας ανοίγει στο Πολυτεχνείο και παίζει στο γνώριμο παιχνίδι των περισσότερων νεαρών. Μέχρι που η τυχαία του περιπλάνηση στους διαδρόμους του Πολυτεχνείου τον οδηγεί σε μία αίθουσα που τον αιχμαλωτίζει. Μια αίθουσα με πίνακες, γλυπτά και αγάλματα, έργα των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών. Στην απόλυτη γαλήνη αυτής της αίθουσας, θα συνομιλήσει με ένα άγαλμα, την Αγάπη, που θα τον μυήσει στο μονοπάτι ενός καλύτερου εαυτού, στη γνωριμία με το ωραίο, στο μεγαλείο της τέχνης. Χέρι χέρι θα πετάξουν πάνω από την Αττική Γη και θα δουν την ομορφιά της. Κι όταν η Αγάπη θα κινδυνεύσει από τους βανδαλισμούς των «αγανακτισμένων» νέων, θα αναλάβει ο ίδιος ο Αλέξης την ευθύνη να το προστατέψει. Βγαίνοντας στο δρόμο, κρατώντας την…Αγάπη με όποιο τρόπο κατάφερε, θα αποτελέσει το απόλυτο κοντράστ με το αλαλάζον, επαναστατημένο δήθεν, πλήθος.

Πρόκειται για ένα ακόμα άκρως ρεαλιστικό και την ίδια στιγμή αλληγορικό και βαθιά πολιτικό βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου που παίρνει την πραγματικότητα, σχεδόν πάντα την πραγματικότητα σε όλα τα βιβλία του, και την πηγαινοφέρνει, μυθοπλάθοντάς την, στα λημέρια που αγαπά – το σασπένς, το αστυνομικό μυστήριο και την κινηματογραφική αφήγηση και οικονομία του λόγου- για να καταθέσει έμμεσα αλλά ξεκάθαρα το ενδελεχές σχόλιο του για τα θέματα που βάζει στο κάδρο του.
Στο Άλφα, τον απασχολεί η εύθραυστη διαμόρφωση της ταυτότητας των νέων ανθρώπων, πολιτικής και κοινωνικής, σε εκείνο το μετερίζι που λέγεται εφηβεία. Είναι η ώρα που μπορείς να γίνεις ο,τιδήποτε, από το νέο που θα θαυμάζει η κοινωνία μέχρι το «κατακάθι» που θα στιγματιστεί. Παράλληλα, ο συγγραφέας κάνει ένα σαφές σχόλιο για τη δύναμη της τέχνης και της ομορφιάς. Μόνο η επαφή με το Ωραίο και την Τέχνη μπορεί να σε πάρει μακριά από τον ρηχό δρόμο της βίας, της επιθετικότητας, του εύκολου δρόμου του «αγανακτισμένου» αλλά καθόλου σκεπτόμενου ανθρώπου, που όλα του φταίνε κι όλα τα καταγγέλλει αλλά τίποτα δεν υιοθετεί για να αλλάξει μια ψηφίδα από όσα καταγγέλλει.
Είναι από τα πλέον επίκαιρα βιβλία που θα μπορούσατε να διαβάσετε κι όχι επειδή έρχεται Νοέμβρης…
Κατεβάστε το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή δωρεάν, από τις Εκδόσεις Καστανιώτη πατώντας εδώ

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

4666_1150927647901_1892143_nΟ Βασίλης Παπαθεοδώρου έχει κατακτήσει με την συνεπή δουλειά του εδώ και 14 χρόνια μια σημαντική θέση, όχι μόνο στα ράφια των βιβλιοπωλείων και τις πωλήσεις τους, αλλά και στις καρδιές των Ελλήνων βιβλιόφιλων. Τα βιβλία του, παιδικά αλλά κυρίως νεανικά-εφηβικά, σχολιάζουν με το δικό του προσωπικό ύφος όλα σχεδόν τα θέματα που μπορεί να τρυπώνουν στις σκέψεις και τις ψυχές των νέων αναγνωστών: ρατσισμός, αγάπη, ανθρωπιά, bullying, οικολογία και περιβάλλον, πολιτική, αναζήτηση ταυτότητας, πίστη και πολλά άλλα.

Η εκδοτική του παρουσία -και όχι η συγγραφική- ξεκίνησε με αφορμή ένα τυχαίο γεγονός. Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου άφησε στην τράπεζα που εργάζεται μια προκήρυξη διαγωνισμού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στον οποίο τελικά διακρίθηκε για το βιβλίο του “Σχολική παράσταση“. το οποίο εκδόθηκε 4 χρόνια μετά!

Από το 1996 έως σήμερα έχει γράψει 14 βιβλία για παιδιά, εφήβους και νέους και έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία ενώ το Νοέμβριο του 2014 αναμένεται το 15ο βιβλίο του με τίτλο “Το ημερολόγιο ενός δειλού”.

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Από το 1979 ζει στη Γλυφάδα. Φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε Μεταλλειολόγος Μηχανικός και Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει εργαστεί σε αεροπορική εταιρεία και ως καθηγητής Γερμανικών. Σήμερα εργάζεται ως Αναλυτής Κινδύνων σε τράπεζα. Ο ίδιος ομολογεί: “… ίσως αυτά να μην συνδυάζονται μεταξύ τους αλλά πιστεύω από όλα τα παραπάνω έχω πάρει “κάτι”, είτε αυτό είναι εμπειρία, είτε τρόπος σκέψης, είτε συναναστροφή με πολλούς και διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, που με βοήθησαν και μου έδωσαν ιδέες για το γράψιμο των βιβλίων μου”.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού “Διαβάζω” (2008, 2010) για τα βιβλία του “Χνότα στο τζαμί” και “Στη διαπασών”. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα έξι λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Πέντε από τα βιβλία του (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους.

Εργογραφία:
Το μήνυμα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2001.
Οι εννέα καίσαρες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2004.
Χνότα στο τζάμι. Αθήνα, Κέδρος, 2007.
Ποιoς απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη; Αθήνα, Καστανιώτη, 2007.
Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας. Αθήνα, Καστανιώτη, 2008
Στη Διαπασών. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Άλφα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Μια Αστεία Επιδημία. Αθήνα, Καστανιώτη, 2010.
Ο Αϊ – Βασίλης στο ραντάρ – Και άλλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Αθήνα, Καστανιώτη2011.
Ιπτάμενες Σελίδες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2011.
Οι άρχοντες των σκουπιδιών. Αθήνα, Καστανιώτη,2012.
Ναι Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης. Αθήνα, Καστανιώτη, 2013.
Σχολική παράσταση. Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2000-Καστανιώτη 2013
Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, Εκδόσεις Καστανιώτη (2014)     
Το ημερολόγιο ενός δειλού, Αθήνα, Καστανιώτη, Νοέμβριος 2014
Ήταν το ίνδαλμά μου, Νομική Βιβλιοθήκη (2015)     
Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη;, Εκδόσεις Καστανιώτη (2015)
Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας, Εκδόσεις Καστανιώτη (2016)

Επισκεφθείτε την εξαιρετική ιστοσελίδα του Βασίλη Παπαθεοδώρου πατώντας εδώ.