Άννα Πένσα, της Πιπ Τζόουνς

0
1370

Τι ωραίος τρόπος, τι ωραίο βιβλίο να πεις σε ένα παιδί “μην εγκαταλείπεις ποτέ, μην απογοητεύεσαι ποτέ όταν πέφτεις γιατί υπάρχει ένα δρόμος μόνο κι αυτός πάει προς τα πάνω, μην το βάζεις κάτω” ή μέσες άκρες εκείνο που έλεγαν οι Pink Floyd στο θρυλικό Hey You: “Don’t give in without a fight”(μην παραδίνεσαι δίχως -να δώσεις- μια μάχη”).

Η Άννα Πένσα είναι σύμβολο απογοήτευσης κι επιμονής, συναίσθησης και δοτικότητας. Η Άννα Πένσα είναι παιδί. Και δίπλα της ζει ένας παππούς. Μαστορεύει η Άννα και φτιάχνει διάφορα παράξενα πραγματάκια, όπως η Τσαγομηχανή, ο Πολυ-πηρουνιάς, το Ξυρισμάτζικ και άλλα που συνήθως τα έχουν τα προβληματάκια τους. Για να φτιάξει όλα αυτά ξηλώνει ο,τι της χρειάζεται από άλλες συσκευές: μπαταρίες, γρανάζια, καλώδια, ελατήρια, τις συσκευές τις ίδιες. Μέχρι που εμφανίζεται μπροστά της ένα τραυματισμένο κοράκι που… ΠΛΑΦ… πέφτει μπροστά στα πόδια της. Και τότε η Άννα αποφασίζει να του φτιάξει φτερά. Μόνο που οι απόπειρές της στέφονται από πλήρη αποτυχία. Η οποία κρύβει μέσα της μια μεγάλη επιτυχία: στόχος, προσήλωση, επιμονή και don’t give in without a fight…

Τι σπουδαίο βιβλίο! Πόσο υπέροχα προσφέρει τις λαμπρές αξίες της επιμονής και της προσφορά, της συναίσθησης του “ασθενούς και οδοιπόρου” και όχι της συμπόνοιας και της ελεημοσύνης του “αχ τον καημένο”! Πόσο υπέροχα φανερώνει την αξία της ύπαρξης ενός ωραίου παππού που κρατάει το νεαρό καράβι όταν γέρνει! Πόσο υπέροχα διατρανώνει τη στάση μας όταν κάποιος πάσχει πλάι μας, έστω και ξένος, έστω και απροσδόκητα φερμένος μπρος στα πόδια μας!

Με τα φανταχτερά χρώματα και την παιχνιδιάρικη εικονογράφηση της Σάρα Ογκίλβι, η ιστορία της Άννα Πένσα είναι δικαιολογημένα ένα από τα ξενόγλωσσα βιβλία της χρονιάς.

“Hey you ! Don’t tell me there’s no hope at all
together we stand, divided we fall.”

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Βιβλιάρα!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ   Αγόρασέ το
Τίτλος: Άννα Πένσα
Τίτλος πρωτοτύπου: Izzy Gismo
Συγγραφέας: Pip Jones
Εικονογράφηση: Sara Ogilvie
Μετάφραση Μαρίνα Δημητρά
Επιμέλεια-σελιδοποίηση: Εριφύλη Αράπογλου
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2018
Σελίδες: 38
Μέγεθος: 26,5 Χ 26,5
ISBN: 978-960-471-165-9