Άρχισαν τα όργανα: στο Κερατσίνι δε θα ισχύσει απο φέτος η δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία

0
3653

Σε αδυναμία εφαρμογής της φοίτησης όλων των προνηπίων στα νηπιαγωγεία του δήμου από τον Σεπτέμβριο του 2018 κατέληξε η συζήτηση της τριμερούς επιτροπής για τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας που έγινε στο δημαρχείο την Τρίτη 3 Απριλίου.

Στα πλαίσια εφαρμογής του Ν. 4521/2018 που ορίζει την υποχρεωτική διετή φοίτηση στα νηπιαγωγεία, συνεδρίασαν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης, ο Δήμαρχος του Δήμου και ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Εκπαιδευτικών.

Στη συζήτηση διερευνήθηκε η δυνατότητα φοίτησης από τον προσεχή Σεπτέμβριο όλων των προνηπίων και νηπίων (1561 προνήπια και νήπια θα φοιτήσουν την προσεχή σχολική χρονιά στο δήμο) χωρίς κληρώσεις και εξαιρέσεις στις 55 αίθουσες των 28 νηπιαγωγείων του δήμου. Δυστυχώς – και φαίνεται ότι το Κερατσίνι/Δραπετσώνα ως ενας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας θα είναι ενδεικτικό της κατάστασης- ο δήμαρχος κ. Βρεττάκος και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Νίκας κατέληξαν πως απαιτούνται 15 περίπου νέες αίθουσες για να στεγαστούν τα νήπια, ως εκ τούτου τα χρονικά περιθώρια εύρεσης αυτών των αιθουσών μοιάζουν ασφυκτικά.

Πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και τοποθετήσεις, φάνηκαν κάποια πράγματα από την τριμερή στο Κερατσίνι:

1. η κυβέρνηση νομοθέτησε την δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση ΧΩΡΙΣ οικονομική ενίσχυση των δήμων μεταθέτοντας σε αυτούς την εφαρμογή του ψηφισθέντος νόμου.

2. οι δήμοι, αδυνατώντας να βρουν ή να χτίσουν κατάλληλες αίθουσες μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, θα  αναζητήσουν διαθέσιμες αίθουσες σε δημοτικά σχολεία. Έχετε διδάξει νήπια σε αίθουσα δημοτικού σχολείου όπου ουδεμία προδιαγραφή για νηπιαγωγείο υπάρχει (διάλειμμα σε τεράστια, ακατάλληλη αυλή με εκατοντάδες μαθητές δημοτικού, αίθουσες καθαρά αντινηπιαγωγικές κτλ);

3. Το αποτέλεσμα θα είναι είτε η μη εφαρμογή της διετούς φοίτησης τουλάχιστον για 1-2 χρόνια είτε η συσσώρευση νηπιαγωγείων σε αίθουσες δημοτικών σχολείων.

Δεν είναι αστεία αυτή η ιστορία. Χρειάζεται πολιτική βούληση, υποδομές και οικονομική ενίσχυση εκτός από την ανέξοδη ψήφιση ενός νομοσχεδίου που ήταν στην σωστή κατεύθυνση αλλά τώρα.. τι;