Ένας αρκούδος μια φορά, της Ελένης Γερουλάνου

0
1107

Η ιστορία αρχίζει ένα βράδυ στο λιγοστό φως του φεγγαριού. Ένας αρκούδος με γαλάζια κορδέλα  δραπετεύει από το χάρτινο κουτί του λίγο πριν τον περισυλλέξει το απορριμματοφόρο και ξεκινά την περιπλάνησή του. Αναζητά το σπίτι του.  Στη διαδρομή του συναντά έναν ναύτη, έξι πάπιες, μία αλεπού, μία σκαντζοχοιρίνα, έναν θεατρικό θίασο, έναν σκύλο. Όλοι τον καλοδέχονται και το προσκαλούν στην παρέα τους. Ο αρκούδος με τη γαλάζια κορδέλα όμως αρνείται ευγενικά τα κεράσματα, τις βόλτες και τη φιλοξενία που του προσφέρουν. Το μόνο που επιθυμεί ολόψυχα είναι να βρεθεί στο σπίτι του.

Όταν έχει σχεδόν πειστεί ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρει, από μακριά βλέπει έναν παραμυθένιο πύργο. Εκεί ο αρκούδος συναντά πολλά παιχνίδια αλλά μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά! Η Μαρία τον καλωσορίζει στο σπίτι του!

Η Ελένη Γερουλάνου γράφει μια τρυφερή ιστορία με αφορμή τα 20.000 παιχνίδια τα οποία δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη η ερευνήτρια, συλλέκτρια και συντηρήτρια παιχνιδιών Μαρία Αργυριάδη. Περισσότερα από 240 παιχνίδια αυτής της συλλογής τα οποία εκτίθενται πλέον στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, στον Πύργο Κουλούρα, στο Φάληρο, βρίσκουν τη θέση τους στις σελίδες αυτής της ιδιαίτερης έκδοσης την οποία εμπνεύστηκε η Ελένη Γερουλάνου και εικονογράφησε η Ίρις Σαμαρτζή.

THE BOOK SECRET

Η Ελένη Γερουλάνου μιλώντας στο ELNIPLEX για το βιβλίο της είπε:

«Αφορμή για να γράψω την ιστορία  του αρκούδου στάθηκε η φιλία του πατέρα μου με τη Μαρία Αργυριάδη και η δωρεά του οικογενειακού «Χάρτινου Θεάτρου» στη συλλογή της. Στην πορεία έμαθα από την ίδια ότι ο λόγος που ξεκίνησε να συλλέγει τα παιχνίδια της ήταν ένα κίτρινο, μαδημένο και ταλαιπωρημένο αρκουδάκι, που το βρήκε στον δρόμο και που της θύμισε το αρκουδάκι που είχε όταν ήταν παιδί. Όταν είδα με τα μάτια μου τον αρκούδο με τον αριθμό 5 μέσα στην προθήκη, τον λάτρεψα. Παρακάλεσα τη Μαρία να μου πει την ιστορία του και έτσι ξεκίνησαν όλα. Η ιδέα όλο και μεγάλωνε και μεγάλωνε. Κοιμόμουν και η ιδέα έμενε ξύπνια. Πήγαινα να διαβάσω και αυτή έμπαινε στη μέση. Δούλευε, δούλευε. Δεν άφηνε τη φαντασία μου να ησυχάσει. Και έτσι αποφάσισα να την αφήσω να βγει έξω. Την έντυσα, πρότεινα στην Ίριδα να τη στολίσει με ζωγραφιές και μαζί την πήγαμε στην Έλενα Πατάκη για να γίνει βιβλίο. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Ένας αρκούδος μια φορά.»

Το βιβλίο το οποίο αποτελεί μία συνέκδοση του Μουσείου Μπενάκη με τις εκδόσεις Πατάκη,
φέρνει σε επαφή τους αναγνώστες με τα εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών. Οι φωτογραφίες των παιχνιδιών συνδυάζονται με την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή δημιουργώντας ένα άψογο αισθητικά βιβλίο. Το κείμενο είναι σύντομο και λιτό. Οι εικόνες άλλωστε έχουν πολλά να «αφηγηθούν» και κάθε αναγνώστης αφήνεται ελεύθερος να σκεφτεί ή να αναζητήσει την ιστορία κάθε παιχνιδιού το οποίο απεικονίζεται. Τα περικείμενα  με τη χρονογραμμή των παιχνιδιών και το σημείωμα της συγγραφέως «φωτίζουν» την ιστορία  αναδεικνύοντας παράλληλα την αξία η οποία δόθηκε στις λεπτομέρειες. Ακόμα και το χειροποίητο, ξύλινο κουκλόσπιτο (Ελλάδα, δεκαετία 1930 του Μιλτιάδη Απέργη) αξιοποιείται εξαιρετικά στα εσώφυλλα του βιβλίου. Απεικονίζεται αρχικά κλειστό ενώ στο τέλος της ιστορίας ανοίγει αποκαλύπτοντας τους συντελεστές του βιβλίου του οποίους φιλοξενεί.

Δείτε ένα όμορφο βίντεο με αφορμή το βιβλίο…

… και ακούστε το τραγούδι το οποίο εμπνεύστηκε η μουσικός Έλενα Χούντα (μουσική – στίχους).

"Ένας Αρκούδος μια φορά" από την Ελένη Γερουλάνου και την Ίριδα Σαμαρτζή

#enasarkoudosmiaforaΕλάτε το Σάββατο 12/01 στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών να απολαύσετε ένα τρυφερό παραμύθι που ζωντανεύει περισσότερα από 240 παιχνίδια από τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη…Ο αρκούδος της Μαρίας σας περιμένει στις 6 μμ (ώρα προσέλευσης 5:45)Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο στο http://bit.ly/2RrsBkJ

Gepostet von The Benaki Museum am Freitag, 4. Januar 2019

Ένα βιβλίο το οποίο αξίζει να αναζητήσει κανείς πριν, μετά ή ανεξάρτητα από την επίσκεψή του στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Ένας αρκούδος μια φορά
Συγγραφέας: Ελένη Γερουλάνου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Εκδόσεις Πατάκη, Νοέμβριος 2018
Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
Διορθώσεις: Θανάσης Κοκολόγος
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 14 Χ 18,5
ISBN: 978-960-16-8022-4