Ένα αλφάβητο ταξίδι, των Α. Αγγέλου και Ε. Σίνη

0
1231

Τίτλος: Ένα αλφάβητο ταξίδι
Συγγραφείς: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη
Εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Σεπτέμβριος 2015
Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
ISBN: 978-960-569-501-9

Αγόρασέ το

ena_alfavito_taxidi_coverΤα αλφαβητάρια είναι μια πονεμένη ιστορία. Έγιναν τα τελευταία χρόνια πολύ της μόδας (και καλώς) ωστόσο υπάρχουν ασαφή ακόμα όρια για το σε ποιους απευθύνονται, τι στόχο έχουν και αν εναρμονίζονται με τις προσεγγίσεις που “τρέχουν” τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Είναι από τα πιο δύσκολα βιβλία να κρίνεις.

Όμως ετούτο εδώ το Αλφάβητο Ταξίδι είναι μια πραγματική αποκάλυψη απλότητας που συνδυάζει μπόλικες αρετές. Καταρχάς αποφεύγει τα άλφα, βήτα, γάμα τα οποία στα σχολεία πλέον επίσης αποφεύγουμε από το νηπιαγωγείο ακόμα καθώς το άλφα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τη φωνητική “αποκάλυψη” του “α” (το βήτα του “β” κ.ο.κ.). Ακολούθως, αποφεύγει τα τετράστιχα ομοιοκατάληκτα στιχάκια και στρέφεται σε λιτά, ποιητικά (στο σύνολό τους) δίστιχα που φτιάχνουν τις 24 ψηφίδες ενός υπέροχου ταξιδιού. Ένα πραγματικό ταξιδιωτικό αλφαβητάρι που θα σας ξεδιπλώσει το 24πτυχο αλφάβητο και θα σας ταξιδέψει στις 24 αποτυπώσεις του, αυτά τα μαγικά α, β, γ, δ, ε, ζ, η κτλ που ακούμε από μικροί και κάποτε βαριόμασταν και κάποτε γκρινιάζαμε.

Το ταξίδι του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη θα γίνε με Αερόστατο, Βαλίτσα, μια γιαγιά που θα βάλει κουλουράκια, ένα διαβατήριο και τόσα άλλα, ένα από κάθε γράμμα, που θα κάνουν το ταξίδι μας υπέροχο.

Όμορφη η εικονογραφική προσέγγιση του Κώστα Θεοχάρη, με χρώμα, απλότητα, ευκρίνεια στα σχέδια και ρεαλιστικές απεικονίσεις καθώς μια αφαιρετική προσέγγιση ίσως και να θόλωνε λίγο τους μικρούς αναγνώστες.

Αα
Για το αερόστατο
που θα μας ταξιδέψει μακριά

Ββ
Για τη βαλίτσα
που θα πάρουμε μαζί μας

Γγ
Για τη γιαγιά που θα βάλει κρυφά
στο σακίδιο κουλουράκια,
τυροπιτάκια και καραμέλες για το δρόμο…

Και ούτω καθεξής…

Οι 24 εικόνες μπορούν να γίνουν 24 υπέροχες κάρτες. Μια 24φυλλη τράπουλα στα χέρια σας που θα σας χρησιμεύσει στο σκάρωμα των δικών σας “αλφαβητο-ιστοριών”.

Η τράπουλα του Άγγελου, της Έμης και του Κώστα και μια έκδοση μοναδική
Από το βιβλίο, σκανάρουμε τα 24 σχέδια του Κώστα Θεοχάρη. Τα εκτυπώνουμε σε μέγεθος τράπουλας (19 Χ 9 εκατοστά) ή έστω σε κοντινό με αυτό μέγεθος που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας. Μπορούμε επίσης να τις κάνουμε κάρτες μεγάλου μεγέθους για ανάρτηση σε κάποιον τοίχο ή πίνακα της τάξης (ή και του δωματίου ακόμα). Είτε στον υπολογιστή πριν την εκτύπωση είτε μετά την εκτύπωση χειρογράφως (και από τα ίδια τα παιδιά ακόμα), μπορούμε να γράψουμε τα κεφαλαία (ή και μικρά) γράμματα κάθε κάρτας (Αα για το Αερόστατο κτλ).

Η τράπουλά μας θα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τα ιστοριο-ταξίδια μας. Με την τράπουλα σε ένα αερόστατο πάντα να μας περιμένει, μπορούμε να ορίσουμε μία μέρα την εβδομάδα που θα είναι “Η μαγική ώρα της ιστορίας” ή ακόμα καλύτερα “Το Αλφάβητο ταξίδι μας”. Ένα παιδί που θα κληρωθεί τραβάει μία κάρτα. Πρέπει να ξεκινήσει μια ιστορία με το εικονιζόμενο στοιχείο π.χ. Βαλίτσα. Το επόμενο παιδί τραβάει κάρτα από την τράπουλα και πρέπει να συνεχίσει την ιστορία. Η ιστορία συνεχίζεται μέχρι κάποιο παιδί να κλείσει την ιστορία με τον τρόπο του ή με τον κλάσικό τρόπο (“και ζήσανε αυτοί καλά”).

Τις ιστορίες των παιδιών τις καταγράφουμε γραπτώς ή τις ηχογραφούμε (το προτείνω) με voice recorder ή το smartphone μας (δωρεάν πολλές εφαρμογές ηχογράφησης). Μπορούμε στο τέλος της χρονιάς να δημιουργήσουμε έναν συλλεκτικό τόμο (“Τα αλφαβητο-ταξίδια μας”), ζωγραφισμένο ασφαλώς από τα παιδιά, με τις ιστορίες που δημιούργησαν. Και αν συνοδεύεται και με audio cd με τις ηχογραφημένες ιστορίες τους… ε, τότε θα έχουμε μεγαλουργήσει. Θα το τολμήσω και εδώ θα είμαστε για τα αποτελέσματα…

Το βιβλίο αυτό το θεωρώ ένα κομμάτι χρυσαφιού στα χέρια μας. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

trapoula_grammaton_foto