Ένα βουνό καρότα, της Κέιτι Χάντσον

0
1029

Ο λαγός αγαπούσε τα καρότα. Τα αναζητούσε, τα μάζευε παντού. Τα αγαπούσε τόσο πολύ που ούτε ο ίδιος δεν χωράει στο άλλοτε ευρύχωρο λαγούμι του. Αναζητά μια φωλιά για να κοιμηθεί. Η χελώνα προσφέρεται να μοιραστεί τη δική της μαζί του. Μα δεν χωρούν. Ύστερα πήγαν στη φωλιά του πουλιού. Μαζί. Κουβάλησε και τα καρότα του μάλιστα. Μα το κλαδί έσπασε, έγινε κομμάτια. “Μπορείτε να κοιμηθείτε σπίτι μου”, πρότεινε πρόθυμα ο σκίουρος και στους… τρεις πλέον άστεγους. Κουβάλησε ξανά τα καρότα του μα… κρατς… όλα έγιναν κομμάτια στη φωλιά και του σκίουρου. Και τότε προσφέρθηκε ο κάστορας να φιλοξενήσει και τους τέσσερις. Μα η κακοδαιμονία των καρότων συνεχίστηκε και σε αυτή τη φωλιά. Πού θα φτάσει το πάθος του λαγού για τα καρότα του; Θα καταφέρουν οι φίλοι του να βρουν μια λύση; Ή μήπως τη λύση θα τη βρει ο ίδιος;

Με πολύ χιούμορ, βραχύ, μεστό κείμενο και λεπτοδουλεμένες λεπτομέρειες στην εμπνευσμένη καρτουνίστικη εικονογράφηση, η Κέτι Χάντσον συνθέτει μια καλοφτιαγμένη διασκευή του αρχετυπικού “Γαντιού” το οποίο, όμως, διαφοροποιεί με την παράμετρο του πάθους του λαγού για τα καρότα, το οποίο γίνεται βασανιστικό για τον ίδιο και καταστροφικό για τους ευγενικούς, δεκτικούς, φιλόξενους γείτονές του.

Ο χώρος που ανοίγει το κείμενο της Χάντσον και οι αξίες που υπονοεί, χαρίζουν ένα αξιόλογο περιθώριο ενασχόλησης και προβληματισμού πάνω σε σημαντικές έννοιες όπως η ανεκτικότητα, η ευγένεια, η ενσυναίσθηση, η αποτίμηση, η συναίσθηση και η διόρθωση του λάθους, η ανάταξη δυνάμεων, η εμμονή στο προσωπικό πάθος, ο συμβολικός συνωστισμός στον μικρό χώρο και η συμβίωση προσώπων και ατομικών ιδιαιτεροτήτων.

Ένα βιβλίο που προσφέρει μεγάλες δυνατότητες σε σχολικές και θεατρικές ομάδες για περαιτέρω αξιοποίηση, αλλά και σε μεμονωμένους αναγνώστες.

Εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Ένα βουνό καρότα
Τίτλος πρωτοτύπου: Too many carrots
Συγγραφέας: Katy Hudson
Εικονογράφηση: Katy Hudson
Μετάφραση: Νίνα Ζαφειρίου
Εκδόσεις: Τζιαμπίρης, Ιανουάριος 2019
Σελιδοποίηση: Γρηγόρης Τρύφου
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 25 Χ 25
ISBN: 978-960-59-3292-3