Ένα κίτρινο φύλλο, του Μιχάλη Μουλάκη

0
2151

Μια μέρα ένα κίτρινο φύλλο έφυγε από το δέντρο του και άρχισε σιγά σιγά να πέφτει στη γη. Ένιωθε σα να πετάει. Καθώς έπεφτε, συνάντησε το σπουργίτι που έβλεπε όλη του τη ζωή στο από κάτω κλαδί. Το χαιρέτησε. Αλλά το σπουργίτι δεν θυμόταν να έχει ξαναδεί το φύλλο.

Συνεχίζοντας την πτώση του, το φύλλο συνάντησε ένα μυρμηγκάκι που χαιρέτησε το φύλλο. Μα το φύλλο δεν θυμόταν να έχει ξαναδεί το μυρμηγκάκι κι ας περπατούσε όλη του τη ζωή πάνω του.

Κι η όμορφη πτώση του κίτρινου φύλλου συνεχίστηκε. Συνάντησε την σκοτεινή τρύπα στον κορμό του δέντρου του, συνάντησε άλλα κίτρινα φύλλα όταν ακούμπησε σχεδόν πάνω στο χώμα.

“Και τώρα;”, αναρωτήθηκε το κίτρινο φύλλο. “Τι θα γίνει;”

Η τελευταία αιώρηση ενός κίτρινου φύλλο που ακολουθεί πιστά τους φυσικούς νόμους γίνεται στα χέρια δυο εξαίρετων δημιουργών ένα αληθινό ποίημα που υμνεί τη ζωή, την πορεία της προς το τέλος, τη μεταφυσική αγωνία του “μετά”, τις διαφορετικές σημάνσεις της ζωής, τις άγνοιες των οποίων είμαστε άλλοτε θύτες κι άλλοτε θύματα.

Το Κίτρινο Φύλλο δεν είναι μια απλή συμβολική ιστορία που θα συγκινήσει κάθε αναγνώστη. Είναι η επιτομή της ζωής όλων των έμβιων και μη όντων, φυλαγμένη μέσα σε λίγες λέξεις και εικόνες, προσεκτικά συνταιριασμένες.

Δίχως να εκβίαζει συναισθήματα, δίχως καν να τα υπονοεί έξυπνα, με τον λυρισμό της απλότητας και όχι της επίδειξης, με τον γνήσιο ρεαλισμό της ζωής ως πραγματικότητας και όχι ως σεναρίου, το Κίτρινο Φύλλο είναι ένα από τα πιο όμορφα, φιλοσοφικά βιβλία για παιδιά και μεγαλύτερους αναγνώστες που αγαπούν την ομορφιά και την αλήθεια σε βραχείες φόρμες.

Η κάθετη σελιδοποίηση αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την κολάζ, μακετίνιστικη εικονογράφηση του Φίλιππου Φωτιάδη που παίζει με χρώματα και υλικά, πτυχώσεις και γεωμετρίες, φόντο, διαστάσεις και προοπτικές, συνθέτοντας τον δικό του ύμνο στη ζωή, τη φύση και τους νόμους τους. Καλλιτέχνης.-

Προτείνεται απόλυτα.

Βραβείο Greek Ibby σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους.

Εκδόσεις Ίκαρος.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Ένα κίτρινο φύλλο
Συγγραφέας: Μιχάλης Μουλάκης
Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης
Φωτογράφιση: Γιώργος Βδοκάκης
Εκδόσεις: Ίκαρος, Απρίλιος 2017
Διάβασε: Απόσπασμα
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 22 Χ 22
ISBN: 978-960-572-150-3