Ένα 3D μονόγραμμα για την αφή και την όραση!

0
1585

monogramma

Αρχή της χρονιάς. Νήπια, προνήπια μεγάλα και μικρά. Προσαρμογή, κανόνες, δεξιότητες, δυσκολίες. Από τις πρώτες κιόλας μέρες επιδιώκεται η αναγνώριση του ονόματός τους. Από τα πρώτα θέματα ο εαυτός μου και γιατί όχι από τις πρώτες κατασκευές το μονόγραμμά τους!
Συνθέστε το αρχικό σας γράμμα με  τη μορφή ψηφιδωτού…
Μια κατασκευή εύκολη, γρήγορη και τόσο απλή που ανταποκρίνεται και στις δυνατότητες του πιο μικρού προνηπίου προσφέροντας του την ικανοποίηση της προσωπικής δημιουργίας. Ταυτόχρονα εξασκεί τη λεπτή τους κινητικότητα, εγείρει τη φαντασία τους με το συνδυασμό και την ελεύθερη επιλογή των χρωμάτων, τα εισάγει στον κόσμο των μαθηματικών και της σύνθεσης ενώ συγχρόνως μαθαίνουν το αρχικό γράμμα του ονόματός τους. Τέλος, το τρισδιάστατο αυτό γράμμα δίνει τη δυνατότητα της επέκτασης της δραστηριότητας.
Αναφερθείτε στην αίσθηση της αφής και τη σημασία της, στον τρόπο ανάγνωσης και γραφής των τυφλών, στο σύστημα Μπράιγ. Παίξτε την τυφλόμυγα σε παραλλαγή και δώστε στα παιδιά να πιάσουν και να αναγνωρίσουν το γράμμα που τους δίνετε.

monogramma_1.

monogramma_2.

Κατασκευή: Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι πλαστελίνη, πλαστικά καλαμάκια, ψαλίδι, ατλακόλ, κάνσον χαρτόνι. Κάνουμε μια μπάλα πλαστελίνης και την πατάμε, ώστε να γίνει μια στρογγυλή πίτα. Την κολλάμε πάνω στο κάνσον χαρτόνι και κόβουμε γύρω, γύρω ότι περισσεύει. Αν  επιθυμούμε να στέκεται σαν καδράκι αφήνουμε ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι από τη μία πλευρά ώστε να το διπλώσουμε και να το κολλήσουμε πίσω για στήριγμα. Κόβουμε  τα καλαμάκια σε ισομήκη κομμάτια μήκους 4-5 εκ. Χαράζουμε με το καλαμάκι το μονόγραμμά μας. Περνάμε με ατλακόλ  και καρφώνουμε τα καλαμάκια το ένα δίπλα στο άλλο, όσο μπορούμε χωρίς να αφήνουμε κενά, σχηματίζοντας το γράμμα μας.  

monogramma_3.