Έτσι είναι οι φίλοι, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου

0
1451

 

Ένα βιβλίο που εξυμνεί τη φιλία και αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να έχεις στη ζωή σου ένα καλό φίλο. Η αλήθεια είναι ότι οι πιο σημαντικές φιλίες δημιουργούνται στην πολύ μικρή ηλικία και μας συνοδεύουν για μια ζωή. Δυο μικρά παιδιά ο Ευγένιος και ο Κάρολος αναπτύσσουν μια πολύ ιδιαίτερη φιλία. Είναι αυτοκόλλητοι και κάνουν πολλά πράγματα μαζί. Τα σπίτια τους είναι κολλητά και αυτά, καθώς έχουν την τύχη να μένουν στην ίδια πολυκατοικία. Τους άρεσε να κάνουν βόλτες με τα ποδήλατα και να δένουν τα ποδήλατα τους με μια αλυσίδα στην πυλωτή της πολυκατοικίας.  Ακόμη και στο σχολείο οι δυο φίλοι κάθονταν στο ίδιο θρανίο.
«Γιατί έτσι είναι οι φίλοι, αυτοκόλλητοι»

Ήταν πάντα ο ένας δίπλα στον άλλον και η φιλία τους απάλυνε τους φόβους τους. Μέχρι και στο γιατρό πήγαιναν μαζί.
«Γιατί έτσι είναι οι φίλοι, μαζί ξεχνούν τους φόβους «

Είχαν κοινά ενδιαφέροντα και περνούσαν μαζί τα Σαββατοκύριακα, μια στο ένα σπίτι και μια στο άλλο παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια, λίγο υπολογιστή και καμιά ταινία. Δεν έκανε τίποτα ο ένας δίχως τον άλλο και η ζωή τους κυλούσε όμορφα.

«Μια μέρα, καθώς πήγαιναν σχολείο, ο Ευγένιος είπε λυπημένα:
– Σε λίγες μέρες φεύγω. Μετακομίζουμε.
– Και πώς θα βλεπόμαστε; ρώτησε ο Κάρολος όλο αγωνία. . .»

Κανείς από τους δυο δεν είχε σκεφτεί την πιθανότητα να χωρίσουν ποτέ. Ήταν από μικρά μαζί φιλαράκια και μεγάλωναν μαζί, σαν αδέρφια. Η είδηση της μετακόμισης τους ξάφνιασε και έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Ο Κάρολος αδιαθέτησε ξαφνικά, ένοιωσε πόνο στην κοιλιά και στο διάλειμμα δεν βγήκε καθόλου από την τάξη.
Όλη την υπόλοιπη μέρα απέφευγε ο ένας τον άλλο, σαν να είχαν ήδη απομακρυνθεί. Έλειπε ήδη ο ένας στον άλλον κι ας μην είχαν ακόμη χωριστεί. Από δω και πέρα τίποτε δεν θα είναι το ίδιο για τους δυο φίλους και οι μέρες θα κυλούν βαρετά. Οι δυο φίλοι δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα και όλα ήταν μπερδεμένα στο μυαλό τους.
Είχαν περάσει τόσα πολλά μαζί και η ανάμνηση της φιλίας τους θα έμενε για πάντα χαραγμένη στην καρδιά τους. Η στιγμή του αποχωρισμού ήταν δύσκολη και για τους δύο…
Όμως για όλα υπάρχει λύση και η αληθινή φιλία ξεπερνάει εμπόδια και χιλιομετρικές αποστάσεις.

Μια ιστορία για τη φιλία ανάμεσα σε δύο παιδιά που μοιράζονται την καθημερινότητά τους. Η συγγραφέας επικεντρώνεται στα θετικά της φιλίας των δυο αγοριών και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις κοινές στιγμές, τους φόβους αλλά και τα όνειρα τους για το μέλλον.

Τα συναισθήματα έντονα και μπερδεμένα αποτυπώνονται στα πρόσωπα των ηρώων μέσα από την ματιά της Θέντας Μιμηλάκη. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ξεχωρίσαμε σημαντικές στιγμές από τη φιλία των δυο αγοριών που τα παιδιά θέλησαν να ζωγραφίσουν. Τα παιδιά μπήκαν στη θέση των παιδιών και σχολίασαν τη σκηνή που οι δυο φίλοι στέκονται αμίλητοι σε αντικριστές  σελίδες στο  προαύλιο του σχολείου. Τι να σκέφτονται; Πως αισθάνονται; Μήπως πρέπει να συζητήσουν και να βρουν λύση;

Ένα βιβλίο που θα αποτελέσει αφορμή για συζήτηση να σκεφτούν οι μικροί μας φίλοι και να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως «Πως είναι οι φίλοι;» και «πως αντιλαμβάνονται τη φιλία;»

THE BOOK SECRET


“Όλα ξεκίνησαν πριν δυο χρόνια όταν η αδελφή μου αποφάσισε πως είχε έρθει η στιγμή για μια αλλαγή στη ζωή της. Μόνο που αυτή η αλλαγή θα έκανε αλλαγές και στη δική μου ζωή. Πόσο εύκολα λέει κάποιος αντίο; Πόσο εύκολα αποχωρίζεται ένα αγαπημένο πρόσωπο;

Μπορεί να μην ήμασταν μαζί κάθε μέρα αλλά ήταν πάντα δίπλα μου, και με ένα τηλέφωνο ήταν σπίτι μου.

Τώρα, όμως, τα δεδομένα θα άλλαζαν. Νέος τόπος, νέα ζωή και χιλιόμετρα μακριά. Αλλά ευτυχώς που υπάρχει η τεχνολογία και μηδενίζει τις αποστάσεις στη στιγμή. Έτσι, οι μέρες περνούν και πάλι μαζί· διαφορετικά, αλλά μαζί.

Γιατί έτσι είναι οι φίλοι ή τα αδέρφια, μένουν για πάντα μαζί!”

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Έτσι είναι οι φίλοι
Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
Εικαστικό εξωφύλλου: Θέντα Μιμηλάκη
Φιλμ μοντάζ: Μαρία Ποινιού-Ρένεση
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Δεκέμβριος 2018
Επιμέλεια έκδοσης: Γιώτα Γκότση
Σελίδες: 28
Μέγεθος: 23 Χ 31
ISBN: 978-960-563-254-0