“Ήλιε μου”! Παιδικές καλημέρες & μουσικό παιχνίδι από το elniplex!

0
2819

Γράφει η Χρυσάνθη Δενδρή.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει δυναμικά! Και δεν θα μπορούσε να λείπει το τραγούδι από την παρέα μας!
Το elniplex σας παρουσιάζει το νέο παιδικό τραγούδι “Ήλιε μου”, σε μουσική και στίχους του Απόστολου Πάππου και μουσική επεξεργασία δική μου.

Πρόκειται για έναν νέο και άκρως ευχάριστο τρόπο να λέμε καλημέρα από σήμερα και κάθε μέρα, με στίχους απλούς και εύκολη μελωδία, για να το τραγουδούν ακόμα και τα πιτσιρικάκια που μόλις έμαθαν να μιλούν!

Ακούστε το τραγούδι με τις φωνές της Δώρας και της Χρυσάνθης εδω αποκλειστικά από το κανάλι του elniplex στο youtube.
Και για να το τραγουδήσετε μόνοι σας, ακούστε την ορχηστρική εκτέλεση εδω.

Για τους μουσικούς της παρέας μας, μπορείτε να κατεβάσετε την παρτιτούρα του τραγουδιού σε
Ντο μείζονα (C) και σε Ρε μείζονα (D).

***

Ήλιε μου

Από το παράθυρο όταν θα φανείς
ήλιε μου να τρέξεις να μου πεις
αν θα με ξυπνήσει κάποιος με φιλί
ή το ξυπνητήρι με το “ντριν”!

Πες μου Καλημέρα, πες μου αν μπορείς
ήλιε μου, αχ έλα, μην αργείς!
Κι αν πίσω από σύννεφα κάποτε κρυφτείς,
θα σε περιμένω για να βγεις.

Τώρα στο σχολείο μ’ όλα τα παιδιά
είμαστε και σήμερα ξανά
και μια Καλημέρα λέμε φωναχτά
για να πάνε όλα μια χαρά!

***

“Ήλιε μου” – μουσικό παιχνίδι

Μπορούμε να το δοκιμάσουμε στην τάξη μας σίγουρα με τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, αφού μάθουν καλά τους στίχους του τραγουδιού.

Το τραγούδι μας αποτελείται από 3 κουπλέ και 2 μελωδίες. Στο πρώτο κουπλέ έχουμε την πρώτη μελωδία, που θα την ονομάσουμε “Μελωδία Α”, ενώ στο δεύτερο κουπλέ έχουμε τη “Μελωδία Β”. Το μαγικό βρίκεται στο τρίτο κουπλέ, το οποίο μπορεί να τραγουδηθεί είτε με τη “Μελωδία Α”, είτε με τη “Μελωδία Β”.

Χωρίζουμε τα παιδιά, λοιπόν σε δύο ομάδες. Μαθαίνουμε σε όλα τα παιδιά το τραγούδι ως και το δεύτερο κουπλέ (Μελωδία Α και Μελωδία Β). Η μία ομάδα θα μάθει να τραγουδάει το τρίτο κουπλέ με τη Μελωδία Α, ενώ η άλλη ομάδα θα το τραγουδήσει με τη Μελωδία Β. Θα βοηθούσε, ίσως περισσότερο, αν η εκμάθηση του τραγουδιού γίνει στην κάθε ομάδα χωριστά, έτσι ώστε να μην μπερδευτούν τα παιδιά.

Να είστε προετοιμασμένοι πως, όταν βάλετε και τις δύο ομάδες να τραγουδήσουν μαζί, πιθανότατα να μην τα καταφέρουν με την πρώτη. Όμως, όταν θα το καταφέρετε, το αποτέλεσμα είναι κάτι μαγικό και ίσως πρωτόγνωρο για τους μικρούς μας φίλους! Η πολυφωνία στη μουσική, πάντα έχει όμορφο αποτέλεσμα. Εδώ βέβαια, αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, είναι να τραγουδήσουμε το τρίτο κουπλέ δίφωνο, κάτι που και για τους μεγαλύτερους ίσως να μην είναι τόσο εύκολο.

Αν παρ’ όλα αυτά δεν τα καταφέρετε, μην απογοητευτείτε! Όλα τα πράγματα θέλουν το χρόνο τους! Μπορείτε λοιπόν, να μάθετε στα παιδιά να τραγουδούν το τρίτο κουπλέ μονόφωνο, διαλέγοντας είτε τη Μελωδία Α’, είτε τη Μελωδία Β.

***

Καλή επιτυχία! Καλή σχολική χρονιά!

Καλημέρααααααααα!!!!