Ήταν το ίνδαλμά μου, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

0
964

Τίτλος: Ήταν το ίνδαλμά μου- Μια ιστορία για τη βία στα γήπεδα
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση: Θανάσης Πέτρου
Πρόλογος: Παύλος Τσίμας
Επιμέλεια σειράς: Μαρίζα Ντεκάστρο

Εκδόσεις: Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη
Αγόρασέ το

itan-to-indalma-mou_coverΟ 13χρονος Ηλίας Μακρής είναι μαθητής της Α’ Γυμνασίου. Συνηθισμένο. Αυτό που τον κάνει να νιώθει ξεχωριστός -φτερά στα πόδια του- είναι άλλο: είναι αδερφός του Μάνθου, του μεγάλου ταλέντου της ομάδας της περιοχής, του 19χρονου που θαυμάζουν όλοι, που σαρώνει στα γήπεδα κάθε Κυριακή, που ονειρεύεται τα μεγάλα άλματα που θα απογειώσουν την καριέρα του.

Ο Ηλίας ανασαίνει για το Μάνθο. Το σχολείο του είναι αδιάφορο. Όποιος δεν νοιάζεται για το ποδόσφαιρο και τα επιτεύγματα του αδερφού του επίσης. Στα επιτεύγματα του Μάνθου βλέπει ήδη τον εαυτό του μετά από λίγα χρόνια. Θα βαδίσει στα χνάρια του, διψάει για ποδόσφαιρο, για διάκριση, για δόξα, για αποθέωση από τους φιλάθλους. Ονειρεύεται το όνομά του στο γήπεδο. Να λάμπει, να φωτίζεται, να αστράφτει.

Όμως τι τα θες! Είναι επιπόλαιος ο μικρός, βιαστική και γρήγορη η ματιά του στα πράγματα. Χμ! Κι ο αδερφός του δεν πάει πίσω. Κάτι χάπια έχει αρχίσει και παίρνει, κάτι συναλλαγές οφ δι ρέκορντ που θα απογειώσουν την καριέρα του κάνει κι όταν το τοπικό πρωτάθλημα κρέμεται από την κλωστή της τελευταίας αγωνιστικής για το ποιος θα ανέβει στην Γ’ Εθνική κατηγορία, τότε οι επιλογές του Μάνθου, του μεγάλου αδερφού, που θέλησε να πετάξει ψηλά και γρήγορα, θα δώσουν ένα χτύπημα με σαφή κρότο και ακόμα σαφέστερο γδούπο στην οικογένειά του, την τοπική κοινωνία των φανς αλλά κυρίως στον μικρότερο αδερφό, τον Ηλία, που ήθελε τόσο μα τόσο να μοιάσει στον ταλαντούχο αδερφό του.

Πηγαινοφέρνοντας στο φόντο και στο προσκήνιο τη βία που ανθεί στις μικρές επαρχιακές πόλεις κάτω από τη γυαλισμένη σκέπη του βασιλιά των σπορ, ο μετρ της αφήγησης της “μιας ανάσας” Βασίλης Παπαθεοδώρου, παίρνει από το μπράτσο τον αναγνώστη σε έναν δίωρο αγώνα ανάγνωσης, χωρίς ημίχρονο, με μόνο εισιτήριο τις 75 σελίδες της ιστορίας του. Δεν είναι μόνο η βία. Δεν είναι μόνο ο υστερικός ανταγωνισμός που φεγγοβολά από τις μικρές κιόλας κωμοπόλεις, από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες του εγχώριου αθλητισμού. Δεν είναι οι ρηχοί ψευτοπαράγοντες που φανατίζουν παιδιά, οπαδούς, πολίτες, αθλητές. Δεν είναι ο ναζιστικός χαιρετισμός του Μάνθου προς την εξέδρα που παραληρεί και ο ρατσισμός στον αντίπαλο Πακιστανό Αλί που είναι καλός για τα χωράφια αλλά στο γήπεδο θα τις φάει τις μάπες του. Δεν είναι καν μόνο ο ψευτοπρωταθλητισμός των φουσκωμένων μυαλών και των αναβολικών που φτιάχνει γρήγορες καριέρες και εκκωφαντικές πτώσεις. Το βιβλίο “Ήταν το ίνδαλμά μου” είναι πάνω από όλα ένα λογοτεχνικό “κοινωνιογράφημα” της συσσωρευμένης παρακμής που καλπάζει ανεμπόδιστη σε μεγάλο κομμάτι του αθλητισμού, ο οποίος με τη σειρά του αποτελεί αυθεντική προέκταση της ίδιας της κοινωνίας και των προτεραιοτήτων της.

Μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του 13χρονου Ηλία, υπονοούνται, δίχως να παίρνει θέση ο συγγραφέας, όλα τα εξανθήματα στο σώμα μιας κοινωνίας που νοσεί. Δεν είναι όλη; Ευτυχώς να λες! Μα το ποδόσφαιρο είναι τόσο όμορφο… “το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή” το είχε αποκαλέσει ο Φραντς Μπεκεμπάουερ. “Όλοι χρωστάμε στο ποδόσφαιρο”, γράφει κι ο Παύλος Τσίμας στον πρόλογο του βιβλίου. “Είναι το fair-play, το ευ-αγωνίζεσθαι, είναι που μαθαίνεις να ξεπερνάς τα όριά σου, είναι που μαθαίνεις να δουλεύεις για το καλό της ομάδας, του συνόλου, αλλά και να τηρείς τους κανόνες του παιχνιδιού, να χαίρεσαι τη νίκη αλλά και να αποδέχεσαι την ήττα”.

Κόμικ καρέ η εικονογράφηση του Θανάση Πέτρου. Τη βλέπω ταιριαστή στο θέμα του βιβλίου.

Την ιστορία του βιβλίου ακολουθεί ένα 16 σελίδο παράρτημα με παράθεση των νόμων που διέπουν το ποδόσφαιρο, τον αθλητισμό και τη συμμετοχή των φιλάθλων και αθλητών σε αυτό με άμεσο συσχετισμό τους με κεφάλαια και τμήματα αφήγησης της ιστορίας. Μια πολύ σοβαρή και αξιέπαινη προσπάθεια. Η επιμέλεια της σειράς ανήκει στην συγγραφέα και βιβλιοκριτικό Μαρίζα Ντεκάστρο.

Από την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη που μέσα από αυτήν την ξεχωριστή σειρά παιδικών και νεανικών βιβλίων θέτει τα παιδιά στο επίκεντρο της κοινωνίας με στόχο να τα καταστήσει υπεύθυνους πολίτες της αυριανής κοινωνίας.

Έχουν προηγηθεί εννιά βιβλία στη σειρά της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης:
Το Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά (τα παιδιά μαθαίνουν τα σημαντικότερα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που απορρέουν από το Σύνταγμα της Ελλάδας)
Μια του κλέφτη, Δυο του κλέφτη (τα παιδιά γνωρίζουν όλα τα αδικήματα κατά της περιουσίας και ιδιοκτησίας με έξυπνο τρόπο)
Ψωνίζω συνετά-Δεν σκορπάω τα λεφτά (ωραία δοσμένο βιβλίο για τον υπερκαταναλωτισμό και τα δικαιώματα του μικρού καταναλωτή)
Μικρές Οδύσσειες παιδιών (για τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους)
Τι τους θέλουμε τους νόμους; (η σημασία, η αναγκαιότητα και η χρήση των νόμων στη σημερινή δημοκρατία της… Μπανανομίας)
Πολίτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι (η σημασία και η υποχρέωση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά)
Χωρίζουν οι γονείς μου (το διαζύγιο και οι συνέπειές του στα παιδιά)
Ο Θέμης σερφάρει στο διαδίκτυο (οι κίνδυνοι του διαδικτύου)
Μικροί ΔασοΝόμοι (η προστασία του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων)

Τα βιβλία της Νομικής Βιβλιοθήκης διατίθενται στον εκδοτικό οίκο ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και στον διαδικτυακό χώρο nbg.org καθώς και στα βιβλιοπωλεία Public, Ιανός, Πολιτεία, Πατάκης. Πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από την κυρία Ζουμπούλη στο τηλέφωνο 2103678828 ή στον ιστότοπο της Νομικής Βιβλιοθήκης.

Η σειρά Παιδική Νομική βιβλιοθήκη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον φορέων και θεσμών όπως της UNESCO, της UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο και έθεσε υπό την αιγίδα του όλη τη σειρά.

Παράρτημα ανάρτησης
Γνωρίστε τον Βασίλη Παπαθεοδώρου
Γνωρίστε τον Θανάση Πέτρου

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

4666_1150927647901_1892143_nΟ Βασίλης Παπαθεοδώρου έχει κατακτήσει με την συνεπή δουλειά του εδώ και 14 χρόνια μια σημαντική θέση, όχι μόνο στα ράφια των βιβλιοπωλείων και τις πωλήσεις τους, αλλά και στις καρδιές των Ελλήνων βιβλιόφιλων. Τα βιβλία του, παιδικά αλλά κυρίως νεανικά-εφηβικά, σχολιάζουν με το δικό του προσωπικό ύφος όλα σχεδόν τα θέματα που μπορεί να τρυπώνουν στις σκέψεις και τις ψυχές των νέων αναγνωστών: ρατσισμός, αγάπη, ανθρωπιά, bullying, οικολογία και περιβάλλον, πολιτική, αναζήτηση ταυτότητας, πίστη και πολλά άλλα.

Η εκδοτική του παρουσία -και όχι η συγγραφική- ξεκίνησε με αφορμή ένα τυχαίο γεγονός. Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου άφησε στην τράπεζα που εργάζεται μια προκήρυξη διαγωνισμού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στον οποίο τελικά διακρίθηκε για το βιβλίο του “Σχολική παράσταση“. το οποίο εκδόθηκε 4 χρόνια μετά!

Από το 1996 έως σήμερα έχει γράψει 14 βιβλία για παιδιά, εφήβους και νέους και έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία ενώ το Νοέμβριο του 2014 αναμένεται το 15ο βιβλίο του με τίτλο “Το ημερολόγιο ενός δειλού”.

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Από το 1979 ζει στη Γλυφάδα. Φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε Μεταλλειολόγος Μηχανικός και Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει εργαστεί σε αεροπορική εταιρεία και ως καθηγητής Γερμανικών. Σήμερα εργάζεται ως Αναλυτής Κινδύνων σε τράπεζα. Ο ίδιος ομολογεί: “… ίσως αυτά να μην συνδυάζονται μεταξύ τους αλλά πιστεύω από όλα τα παραπάνω έχω πάρει “κάτι”, είτε αυτό είναι εμπειρία, είτε τρόπος σκέψης, είτε συναναστροφή με πολλούς και διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, που με βοήθησαν και μου έδωσαν ιδέες για το γράψιμο των βιβλίων μου”.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού “Διαβάζω” (2008, 2010) για τα βιβλία του “Χνότα στο τζαμί” και “Στη διαπασών”. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα έξι λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Πέντε από τα βιβλία του (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους.

Εργογραφία:
Το μήνυμα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2001.
Οι εννέα καίσαρες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2004.
Χνότα στο τζάμι. Αθήνα, Κέδρος, 2007.
Ποιoς απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη; Αθήνα, Καστανιώτη, 2007.
Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας. Αθήνα, Καστανιώτη, 2008
Στη Διαπασών. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Άλφα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Μια Αστεία Επιδημία. Αθήνα, Καστανιώτη, 2010.
Ο Αϊ – Βασίλης στο ραντάρ – Και άλλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Αθήνα, Καστανιώτη2011.
Ιπτάμενες Σελίδες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2011.
Οι άρχοντες των σκουπιδιών. Αθήνα, Καστανιώτη,2012.
Ναι Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης. Αθήνα, Καστανιώτη, 2013.
Σχολική παράσταση. Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2000-Καστανιώτη 2013
Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, Εκδόσεις Καστανιώτη (2014)     
Το ημερολόγιο ενός δειλού, Αθήνα, Καστανιώτη, Νοέμβριος 2014
Ήταν το ίνδαλμά μου, Νομική Βιβλιοθήκη (2015)     
Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη;, Εκδόσεις Καστανιώτη (2015)
Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας, Εκδόσεις Καστανιώτη (2016)

Επισκεφθείτε την εξαιρετική ιστοσελίδα του Βασίλη Παπαθεοδώρου πατώντας εδώ.