Ίγκι το μυρμήγκι, του Αντούν Κρινγκς

0
921

Τίτλος: Ίγκι το μυρμήγκι
Συγγραφέας-Εικονογράφος: Antoon Krings
Τίτλος πρωτοτύπου: Marie la Fourmie
Μετάφραση: Βίκη Τσιώρου 

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2001

igicoverΈνα από τα πιο άγνωστα βιβλία της περίφημης σειράς με τα ανθρωπόμορφα έντομα του Αντούν Κρινγκς είναι ο “Ίγκι το μυρμήγκι”. Ο Ίγκι ζούσε με τα αδέρφια του και τους υπόλοιπους υπηκόους της βασίλισσας σε ένα καταπληκτικό παλάτι-μυρμηγκοφωλιά. Μικρόσωμος και αδύνατος καθώς ήταν , δυσκολευόταν να κουβαλήσει τις ογκώδεις τροφές και συχνά έφτανε στο παλάτι τελευταίος.
Η όχι ιδιαίτερα ευγενική βασίλισσα των μυρμηγκιών τον έδιωξε από το παλάτι και ο Ίγκι αναζήτησε αλλού την τύχη του. Δεν έμεινε καιρό μόνος όμως καθώς η Σούλα η Μελισσούλα (την ξέρετε από το ομώνυμο βιβλίο της σειράς) τον κάλεσε να έρθει στην κυψέλη της. Εκεί, η βασίλισσα των μελισσών τον έστειλε στην κουζίνα αλλά ο Ίγκι, από μια απροσεξία, τα άκουσε κι εκεί κι αποχώρησε κακήν κακώς και από την κυψέλη των μελισσών.
Να σου και ο Μηνάς ο κηφήνας (και αυτός από το άλλο ομώνυμο βιβλίο της σειράς) να προσκαλεί τον Ίγκι στη δική του φωλιά. Ο βασιλιάς, απότομος και οξύς και αυτός, έστειλε τον Ίγκι για δουλειές αμέσως. Μα ο Ίγκι που είχε ξαναδεί το έργο, το έβαλε στα πόδια και βρήκε ανάπαυση σε ένα τριαντάφυλλο. Και κάπου εκεί, ένιωσε ξεχωριστός κι αγαπητός, στην αγκαλιά μιας πραγματικής βασίλισσας που του χάριζε αγάπη και όχι διαταγές, δουλειές και φωνές.

Ο 52χρονος Γαλλοδανός συγγραφέας και εικονογράφος Αντούν Κρινγκς ξεκίνησε τη σειρά με τα χαριτωμένα έντομα και ζώα το 1995. Σε αυτά τα 19 χρόνια η best seller αυτή σειρά έδωσε δεκάδες βιβλία, αρκετά από τα οποία κουβαλούν πολύ όμορφες ιστορίες. Ο Κρινγκς ανήκει στους λίγους εκείνους δημιουργούς παγκοσμίως που εικονογραφούν μόνοι τους τις ιστορίες τους. Το κείμενο όλων των ιστοριών είναι μικρό και κατανοητό και γίνεται αφορμή για περαιτέρω ενασχόληση με το έντομο-πρωταγωνιστή, εδώ το μυρμήγκι. Το μυρμήγκι που είναι πάντοτε εργατικό και υπομονετικό αλλά ετούτο εδώ, ο Ίγκι είναι λίγο διαφορετικός. Δεν αντέχει τις φωνές και τις διαταγές και προτιμά εν τέλει την αγάπη και την καλοπέραση, παίρνοντας λίγη από την ξεγνοιασιά του αιώνιου “φίλου” του, του Τζίτζικα.

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Αντούν Κριγκς γεννήθηκε το 1962 στο Φουρμί της Γαλλίας, από μητέρα Γαλλίδα και πατέρα Δανό. Σπούδασε γραφιστικές τέχνες στην Ανώτατη Σχολή Γραφικών Τεχνών (ESAG) και αρχικά εργάστηκε ως σχεδιαστής υφασμάτων στον οίκο μόδας του Εμανυέλ Ουνγκαρό. Το 1989 αποφάσισε να αφοσιωθεί στο γράψιμο και στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Το 1994 άρχισε να σχεδιάζει για την παιδική σειρά του εκδοτικού οίκου Gallimard. Τον επόμενο χρόνο δημιούργησε τη σειρά Drôles de Petites Βêtes (ελληνική απόδοση: Τα Ζουζουνάκια) η οποία έγινε διάσημη και αριθμεί περισσότερους από 60 τίτλους, ενώ κυκλοφόρησε και σε τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια. Το 2010 του απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερου εικονογράφου στο 22o Φεστιβάλ Κόμιξ του Sollies. Έχει γράψει και εικονογραφήσει δεκάδες ιστορίες με πρωταγωνιστές συνήθως ζώα. Οι ιστορίες του χαρακτηρίζονται από ανατροπές, πρωτοτυπία και διάφορα μηνύματα.