Αγάπες σαν παραμύθια, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

0
1066

Τίτλος: Αγάπες σαν παραμύθια
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφηση: Marina Marcolin
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελίδες: 57
Μέγεθος: 15 Χ 21
ISBN: 978-960-16-2607-9

Αγόρασέ το

agapes2Αγάπες σαν παραμύθια… ή μήπως παραμύθια για την αγάπη; Μα κάνει το ένα δίχως το άλλο;
Πενήντα περίπου σελίδες και τρεις ιστορίες που σαν αρχίζεις να τις διαβάζεις δεν τις αφήνεις αν δεν τις τελειώσεις κι όταν τις τελειώσεις θες να τις ξαναπιάσεις απ’ την αρχή, μα θα σας «ξεναγήσουμε» σκοπίμως απ’ το τέλος…

Ιστορία τρίτη
Once upon a time a butterfly… έτσι εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2003 από την PhilomelProductionLtdστην Ιρλανδία και τη Μ. Βρετανία το παραμύθι  αυτό.
Μια πεταλούδα μια φορά… ξεκίνησε την αφήγηση ο μπαμπάς της Άρτεμις που κρεμασμένη από τα χείλη του περιμένει να ακούσει επιτέλους ένα καινούριο παραμύθι, βγήκε κάτασπρη από το κουκούλι της. Μια πεταλούδα που ήξερε πως η ζωή της θα είναι σύντομη, αλλά ήταν γεμάτη ζωντάνια και βιαζόταν να τα ζήσει όλα. Έψαχνε για εκείνη τη μοναδική στιγμή ευτυχίας που σε κάνει να νιώθεις πως έχεις ζήσει μια ζωή ολόκληρη! Και την έζησε στο παιχνίδι με μια αχτίνα φωτός κι έγινε η αφορμή για μια ιστορία αγάπης για τη ζωή.

Ιστορία δεύτερη
Η δεύτερη ιστορία, πάντα στη μέση, σοφά τοποθετημένη, είτε διαβάζεις τις ιστορίες από την αρχή είτε από το τέλος, είναι η ιστορία μιας πεταλίδας από τον αγαπημένο για τον συγγραφέα, γιαλό της Αβύθου στο Αίγιο. Μια ιστορία μιας πεταλίδας που είχε την τύχη να ζήσει τη μεγάλη αγάπη της Ελεάννας και του Αλέξιου, κολλημένη πότε στο σώμα του ενός και πότε του άλλου, λάμποντας από ευτυχία. Κάποτε όμως η αγάπη ακόμα και στα παραμύθια δεν φτάνει να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί. Κι όταν πια η αγάπη αυτών των δύο ανθρώπων δεν έβρισκε τρόπους να εκφραστεί, αποφάσισαν να χωρίσουν. Γκρι κουβαράκι έγινε τότε η πεταλίδα και δεν ήξερε ποιον να ακολουθήσει και τι να κρατήσει απ’ την αγάπη τους. Το φεγγάρι όμως ξέρει το μυστικό της. Το μυστικό της χρυσής πεταλίδας είναι μάλλον ότι δυο άνθρωποι που αγαπήθηκαν πολύ, ακόμα κι όταν οι δρόμοι τους χωρίζουν, οι ψυχές τους πάντα θα κουβαλούν κομμάτια του άλλου.

Ιστορία πρώτη
Όταν διαβάσεις αυτή την ιστορία, δεν θα κοιτάξεις ποτέ ξανά με τον ίδιο τρόπο της κάλτσες σου! Αυτό είναι βέβαιο!
Ένα τυχαίο γεγονός γίνεται η αφορμή να χωριστεί ένα ολοκαίνουριο ζευγάρι μαύρες αντρικές κάλτσες κι ένα όμορφο παραμύθι σχεδόν κινηματογραφικής αγάπης να γραφτεί. Η κάλτσα που βίαια κι αναίτια αποχωρίζεται το ζευγάρι της, ζει άπειρες περιπέτειες και ταλαιπωρίες προκείμενου να ξαναβρεθεί με το ταίρι της. Όσο όμως κι αν υποφέρει δεν τα παρατά. Κι όταν επιτέλους η τύχη συνωμοτεί υπέρ τους και ξανασμίγουν σε έναν σκουπιδότοπο, η ζεστασιά από τις βαμβακερές τους ίνες που ενώνονται, ζεσταίνουν την καρδιά του αναγνώστη που μόλις έχει απολαύσει μια τρυφερή ιστορία αγάπης, ωραία πλοκή, λεπτό χιούμορ και συγκινησιακή φόρτιση για μικρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες.

Και για την ιστορία… η ζαρωμένη κάλτσα έχει μεγάλη ιστορία, καθώς την είχε απορρίψει Εκδοτικός Οίκος που δεν ενδιαφερόταν να εκδώσει… ζαρωμένες κάλτσες. Τελικά εκδίδεται από τις εκδόσεις Δελφίνι και το 1996 αποσπά, κι όχι άδικα, τον Έπαινο του Κύκλου του Ελληνικού  Παιδικού Βιβλίου!

iliopoulosfeaturedΟ  Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Οι γονείς του, Έλληνες της διασποράς, με καταγωγή από την Πάτρα και την Κρήτη, από την Ικαρία και την Κύπρο, μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο της Αιγύπτου. Οι φήμες λοιπόν ότι στις φλέβες του ρέει Μεσόγειος μάλλον αληθεύουν. Μεγάλωσε σ’ έναν μαγικό κήπο στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Στα ευτυχισμένα παιδικά του χρόνια αγαπημένο του παιχνίδι ήταν να πλάθει ιστορίες, που τις δραματοποιούσε με τους φίλους του. Σήμερα, με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους, ζουν μεταξύ Παιανίας Αττικής και Άκολης Αιγιάλειας.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Η επαφή και η επικοινωνία με τα παιδιά συναντά την πηγαία δυνατότητα του να γράφει ιστορίες και παραμύθια καθώς τα παιδιά αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. Δημιουργεί μια λογοτεχνία χωρίς διαχωρισμούς και ταμπέλες και ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο για όλους.
Το 1995 εκδόθηκε «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» (Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά.
Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος σύγχρονος ήρωας της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα και στην Κίνα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία.
Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά –περισσότερα από 70– βιβλία για παιδιά και νέους. Από αυτά, τα 27 κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Κορέα και Κίνα, στην οποία κυκλοφόρησαν και τα εφτά βιβλία του Τριγωνοψαρούλη. Το βιβλίο «Από Μικέλε προς Φώτη», το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον Ιταλό συγγραφέα Λουτσάνο Κομίντα (1954-2011) και τη μεταφράστρια Βασιλική Νίκα, κυκλοφόρησε συγχρόνως σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ αργότερα στην Ισπανία (στα καταλανικά) και στη Γερμανία.

Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους:
«Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας»: Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά, 1996, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
«Ο Τριγωνοψαρούλης»: Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά, 1998, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
«Έτοιμος από καιρό»: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, 1999
«Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες»: Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για τη θεατρική διασκευή του βιβλίου, σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαδάκη
«Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι»: Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού «Διαβάζω», 2004
«Παίξε το ανάποδα»: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, 2006
«Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν»: Έπαινος Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου.
Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα (2005) – Έπαινος εικονογράφησης ΕΒΓΕ στην Κιάρα.
Το βιβλίο «Μίλα μη φοβάσαι – 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο» αναγράφηκε στον διεθνή κατάλογο 2009 της Internationale Jugendbibliothek του Μονάχου.
Πρόκειται για τη Διεθνή Παιδική Βιβλιοθήκη που ίδρυσε η Jella Lepman (η οποία ίδρυσε και την ΙΒΒΥ) αμέσως μετά τον πόλεμο με στόχο τη μόρφωση και την αλληλοκατανόηση των λαών. Τα επιλεγμένα βιβλία από όλο τον κόσμο που αναγράφονται στον ετήσιο κατάλογο αποτελούν και τα βιβλία μιας έκθεσης που ξεκινά από την Μπολόνια και ταξιδεύει σ΄όλο τον πλανήτη.

Κείμενά του έχουν εικονογραφήσει οι Έλληνες εικονογράφοι: Νικόλας Ανδρικόπουλος, Λήδα Βαρβαρούση, Νικήτας Γεράκης, Βασίλης Γρίβας, Χρήστος Δήμος, Λίλα Καλογερή, Ναταλία Καπατσούλια, Γιώργος Καραχρήστος, Έλλη Κελεμένδρη, Έφη Λαδά, Γαρυφαλιά Λευθέρη, Βίκτωρ Μοσχόπουλος, Πωλίνα Παπανικολάου, Διατσέντα Παρίση, Στέφανος Ρόκος (Έπαινος ΕΒΓΕ για το εξώφυλλο του βιβλίου «Παίξε το ανάποδα»), Γιώργος Σγουρός, Ντανιέλα Σταματιάδη, Εύη Τσακνιά, Μαρία Τσαμπούρα, Κατερίνα Χαδουλού, Πέτρος Χριστούλιας κ.ά.

Επίσης οι: Chiara Fedele (Έπαινος ΕΒΓΕ για το βιβλίο «Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα»), Marina Marcolin, Carla Menea, Francesca Cosanti, Germano Oviani, η Nοτιοαφρικανή Marjorie Van Heerden, η Aγγλίδα Helen Pooley και ο Βούλγαρος Stefan Georgiev.

Εμπνεύστηκαν από τα βιβλία του
Η εικαστικός Έφη Βάγκνερ εμπνεύστηκε από το παραμύθι του για μεγάλους «Θάλασσες του έρωτα, ουτοπικές» (Εκδόσεις Έλιξ, 2010) και δημιούργησε εικαστικά έργα τα οποία το κοινό είδε στην ομώνυμη έκθεσή της που ταξίδεψε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αίγινα και στο Παρίσι. Εκθέσεις με έργα τους από εικονογραφήσεις παραμυθιών του έχουν επίσης πραγματοποιήσει ο Νικόλας Ανδρικόπουλος, η Έφη Λαδά και η Chiara Fedele.

Γράφει στίχους για τη συλλογή με τα τραγούδια του Τριγωνοψαρούλη
Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Δέσποινα Σουγιούλ, Κώστα Θωμαΐδη, Σπύρο Λάμπρου και Γιώργο Χριστιανάκη.

Έχουν παιχτεί τα θεατρικά του:
«Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος», «Ο Βιβλιοπόντικας», «Παραμύθια να τα φας στο πιάτο», «ΟΙΚΟλογήματα» και «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει», το οποίο είναι και το πρώτο του έργο που γράφτηκε αρχικά ως θεατρικό, μετά από παραγγελία του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Επισκέψεις σε σχολεία και προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας
Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες, όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και με άρθρα του σε περιοδικά.

Συνεργάζεται και γράφει άρθρα για περιοδικά για παιδιά
Για μια δεκαετία ήταν συνεργάτης των περιοδικών «Το παιδί μου κι εγώ» και «Παράθυρο στην εκπαίδευση», καθώς και της παιδικής εφημερίδας «Φινιστρίνι».
Σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο».

Συμμετέχει ενεργά σε δράσεις για το βιβλίο
Το 2013 ανακηρύχθηκε από την ΕΨΥΠΕ Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία.
Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου είναι πρόεδρος.