Αγάπη μου, της Αστρίντ Ντεμπόρντ

0
2771

Τίτλος: Αγάπη μου
Τίτλος πρωτοτύπου: Mon amour
Συγγραφέας: Astrid Desbordes
Εικονογράφηση: Pauline Martin
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις: Κόκκινο, Μάιος 2016
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 20 Χ 23,2
ISBN: 978-618-5005-20-7

Αγόρασέ το

Λίγο πριν τον ύπνο, η μαμά καληνυχτίζει το μικρό γιο της με μια αγκαλιά. "Μαμά, πες μου… θα μ' αγαπάς για πάντα;" ρωτά ο Παύλος.

Και κάπως έτσι ξεκινά ένα από τα πιο τρυφερά, συγκινητικά και αληθινά picture book που γράφτηκαν τα τελευταία 10 χρόνια παγκοσμίως. Γιατί η μαμά γίνεται η αφηγήτρια 16 προτάσεων. Ναι, μόλις δεξαέξι προτάσεις είναι αυτό το βιβλίο (εξαιρουμένης της πρώτης σελίδας). Δεξαέξι προτάσεις με ισάριθμες δηλώσεις της μαμάς.

"Σ' αγαπώ από τότε που σε γνώρισα, και από πιο πριν"

Σε κάθε εικνογραφημένο σαλόνι υπάρχει μία πρόταση χωρισμένη στις δύο σελίδες του. Αριστερά τίθεται ο ρεαλισμός, το αναμενόμενο, το σύνηθες ίσως. Δεξιά είναι η συγκίνηση, η ανατροπή, το απροσδόκητο, το μέγιστο της αγάπης. Κι όλο αυτό γίνεται κατανοητό μόνο αντικρίζοντας κείμενο και εικονογράφηση μαζί. Τι εννοώ;

"Σ' αγαπώ από τότε που σε γνώρισα…"
Η μαμά κρατάει στην αγκαλιά της το νεογέννητο μωρό της στην κλίνη του μαιευτηρίου.

"…και από πιο πριν"
Ο μπαμπάς αγγίζει την κοιλιά της εγγύου γυναίκας του.

Πιστεύω ότι τώρα αυτές οι διπλές, δεκαέξι προτάσεις, γίνονται απολύτως εύληπτες και είναι σε θέση να αγγίξουν, να συγκινήσουν, να κινητοποιήσουν, να ξεκλειδώσουν, να ξεσηκώσουν ακόμα και τους πιο δύσκολους στην καρδιά ανθρώπους.

"Σ' αγαπώ όταν το βλέπεις…"
Η μαμά δίνει ένα μαλλί της γριάς στο γιο της σε κάποιο λούνα παρκ.

"… κι όταν δεν το βλέπεις"
Η μαμά μαζεύει με σκούπα και φαράσι το βάζο που έσπασε ο γεμάτος ενοχή γιος της.

Πολλές μητέρες θα κλάψουν με την ανάγνωση αυτού του λιτού αριστουργήματος (θα κλάψουνε μανούλες, που λέμε, αλλά κυριολεκτικά). Οι βιβλιόφιλοι θα γοητευθούν από την απλότητα με την οποία μπορεί να στηθεί μια σπουδαία ιστορία. Οι εκπαιδευτικοί θα βρουν ένα πολύτιμο διαμάντι για τη γιορτή της μητέρας, τα συναισθήματα, την αρχέγονη σχέση μάνας και παιδιού.

Από τις εκδόσεις Κόκκινο. Προτείνεται πάση δυνάμει.

ι Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Astrid Desbordes μελέτησε και έγραψε αρκετά βιβλία περί φιλοσοφία και θρησκείας προτού τα σχέδια της εικονογράφου Pauline Martin την έστρεψαν στη συγγραφή παιδικών βιβλίων, τα οποία καταλαμβάνουν πλέον μέρος της συγγραφικής και εκδοτικής της δραστηριότητας. Το "Αγάπη μου" έχει γνωρίσει πολύ μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία.

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Πολίν Μαρτάν γεννήθηκε στο Παρίσι το 1975. Έμπλεξε για λίγο με τα ιατρικά και τα φαρμακευτικά μέχρι να σπουδάσει στο Ανώτερο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Τεχνών.