More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΑγόρι, του Ρόαλντ Νταλ

    Αγόρι, του Ρόαλντ Νταλ

    “Αυτοβιογραφία ονομάζεται το βιβλίο που γράφει κάποιος για τη ζωή του και συνήθως είναι γεμάτο με ένα σωρό βαρετές λεπτομέρειες”
    Ρόαλντ Νταλ

    Μόνο που το βιβλίο αυτο, μας το ξεκαθαρίζει ο ίδιος, δεν είναι αυτοβιογραφία “Ποτέ δε θα έγραφα την ιστορία του εαυτού μου”, διευκρινίζει από το προλογικό του σημείωμα ο συγγραφέας. Και τι έγραψε λοιπόν; Είναι η αλά Ρόαλντ Νταλ συρραφή κάποιων γεγονότων της παιδικής του ηλικίας στο σχολείο ή αργότερα που χαράχτηκαν στη μνήμη του, άλλοτε αστεία, άλλοτε δυσάρεστα, όλα αληθινά.

    Ξεκινώντας από το που κρατάει η σκούφια της οικογένειάς του, περνάει γρήγορα στα σημαντικά, τα χρόνια του νηπιαγωγείου (1922-23), τη φοίτησή του στο Καθεδρικό Σχολείο του Λάνταφ (1923-25) σε ηλικία 7-9 ετών, τη φοίτηση στο σχολείο Σεντ Πίτερ στη νότια Ουαλία (1925-29) και στο σχολείο Ρέπτον (1929-34) καθώς και την πρόσληψή του στη Shell και την αναχώρησή του για την Αφρική όπου θα παρέμενε τρία χρόνια (1934-36).

    Τι το συναρπαστικό έχει αυτό το οδοιπορικό στα σχολικά χρόνια του Ρόαλντ Νταλ. Χμ! Στο νηπιαγωγείο ο Νταλ έχασε πατέρα (57 ετών) και αδερφή (7 ετών) και η δύσμοιρη μητέρα του έμεινε να παλεύει μόνη με 5 παιδιά. Αλλά από το νηπιαγωγείο ο μικρός Ρόαλντ θυμάται μόνο ότι πήγαινε σ’ αυτό με το τρίκυκλό του. Ακολουθεί η φοίτησή του στο δημοτικό σχολείο του Λάνταφ όπου κόντεψε να πάθει ποντικίτιδα και να του φυτρώσει μια κοντόχοντρη ουρά ποντικού στην πλάτη, εκδικήθηκε με τους φίλους του και ένα ψόφιο ποντίκι την βρομερή παλιόγρια με το μουστάκι, ιδιοκτήτρια του ζαχαροπλαστείου με τα φανταστικά ζαχαρωτά και δη μέσα σ’ αυτό, πήγε καλοκαιρινές διακοπές στη Νορβηγία και τα μαγικά νησιά της αλλά και η επίσκεψη στο γιατρό για τα κρετάκια στη μύτη του.

    Καθώς περνούν τα χρόνια και το ΑΓΟΡΙ μεγαλώνει, θυμάται όλο και περισσότερα, απολαμβάνει όλο και πολύ τις στιγμές, γίνεται μάλλον ζωηρότερος αλλά και υπερασπίζεται καλύτερα τον εαυτό του. Όλα αυτά, ο παραμυθάς Νταλ τα απογράφει άλλοτε με το διεισδυτικό του χιούμορ, άλλοτε με τον κρυμμένο του λυρισμό και άλλοτε με την περίφημη σπιρτάδα των αφηγήσεών του που δε σε αφήνουν ποτέ ασυγκίνητο.

    Για να δεις τα παιδικά χρόνια ενός σπουδαίου συγγραφέα, για να δεις τα παιδικά χρόνια κάποιου 100 χρόνια πριν, για να δεις πόσο μοιάζει η ζωή μας ακόμα, για να δεις πως αλλάζει το κέλυφος αλλά ο κάτοικος του κόσμου σου μοιάζει πολύ. Ρόαλντ Νταλ. Εκδόσεις Ψυχογιός. Προτείνεται. Γιατί όταν γράφει ο Ρόαλντ Νταλ όλα τα μολύβια κατεβαίνουν κάτω, όλα τα πληκτρολόγια σιγούν για ένα τέρμινο και η γη σωπαίνει. Για τόσο κι άλλο τόσο.

    Υστερόγραφο INFO: Ήξερες ότι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Νταλ ήταν πιλότος μαχητικού Χάρικεϊν στη Λιβυή, τη Συρία και την Ελλάδα και ότι το σκάφος του καταρρίφθηκε και συνετρίβη με έκρηψη φωτιάς αλλά ο ίδιος κατάφερε να συρθεί έξω από αυτό και να σωθεί από κάποιους στρατιώτες που έρπονταν με την κοιλιά στην άμμο; Ούτε κι εγώ!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Αγόρι
    Τίτλος πρωτοτύπου: Boy
    Συγγραφέας: Ρόαλντ Νταλ
    Εικονογράφηση: Κουεντίν Μπλέικ
    Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Απρίλιος 2018
    Διόρθωση: Αναστασία Σακελλαρίου
    Ηλεκτρ. Σελιδοποίηση: Ραλλου Ρουχωτά
    Σελίδες: 224
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-2416-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular