Άκης το σκυλάκι, του Αντούν Κρινγκς

0
778

Τίτλος: Άκης το σκυλάκι
Τίτλος πρωτοτύπου: Cyrpien le Chien
Συγγραφέας: Αντούν Κρινγκς
Εικονογράφηση: Αντούν Κρινγκς
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 19 Χ 19
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Ιανουάριος 2016
ISBN: 978-960-569-256-8

Αγόρασέ το

Ο Άκης είδε μια γάτα στον κήπο του. Ησυχία δεν έχει από τότε. Όλο την κυνηγάει να τη διώξει. Τι κι αν η γειτόνισσα του, η σκυλίτσα Κική, προσπαθεί να τον ηρεμήσει, καθώς λυπάται την τρομαγμένη γάτα; Ο Άκης το βιολί του. Δεν ηρεμεί αν δεν τη διώξει.

Το ίδιο και το βράδυ στον κήπο του σπιτιού του. Μιάου και νιάου διαρκώς και τα νεύρα του Άκη κουρέλια. Μέχρι και τους φίλους του τους σκύλους επιστράτευσε για το κυνήγι της ενοχλητικής γάτας.

"Δεν ντρέπεστε να συμπεριφέρεστε έτσι στην καημένη τη γατούλα; Τα μικρά της δεν τα σκέφτεστε καθόλου;" τους μάλωσε η Κική. Ουπς! Μικρά; Ποια μικρά; Δεν τα είχαν δει καθόλου αυτά τα μικρά γατάκια κάτω από τον θάμνο.

Το ίδιο βράδυ τα γατάκια εξαφανίζονται κι η γάτα τα αναζητεί. Πού είναι; Ο Άκης μάλλον δε συμμερίζεται την ανησυχία της.

Έχει καλό υπόβαθρο η ιστορία και ο Αντούν Κρινγκς διαθέτει πάντα την αφηγηματική ικανότητα να στήνει καλοειπωμένες ιστορίες, η καθεμία από τις οποίες εστιάζει σε κάποιο ιδιαίτερο θέμα που εξιχνιάζεται μέσα από μια λιτή συνήθως ιστορία. Εδώ, ο Άκης, ενώ είναι ιδιαιτέρως εχθρικός προς τη γάτα, αλλάζει αίφνης όταν μαθαίνει ότι αυτή είναι μαμά και τα γατάκια της κρύβονται κάτω απο το θάμνο. Ένα κενό το έχει η ιστορία σε αυτό το σημείο καθώς ο Άκης δε λυπάται τη γάτα παρά μόνο όταν μαθαίνει πως είναι μαμά. Είναι ο οίκτος που γεννά στα σώψυχά σου η μάνα και τα μικρά της, η μητρότητα η ίδια; Αν το δεις από αυτήν την οπτική γωνία, της ακαριαίας αλλαγής που έχει η δύναμη της μητρότητας, το κενό καλύπτεται.

Έτσι, μπορώ να το χαρακτηρίσω ως ένα βιβλίο για τη μητρότητα, τη μητέρα και τη σημασία της και κυρίως της δύναμης που ασκεί στον τρόπο σκέψης των άλλων η μάνα ως σύμβολο.

Αντούν Κρινγκς. Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Αντούν Κριγκς γεννήθηκε το 1962 στο Φουρμί της Γαλλίας, από μητέρα Γαλλίδα και πατέρα Δανό. Σπούδασε γραφιστικές τέχνες στην Ανώτατη Σχολή Γραφικών Τεχνών (ESAG) και αρχικά εργάστηκε ως σχεδιαστής υφασμάτων στον οίκο μόδας του Εμανυέλ Ουνγκαρό. Το 1989 αποφάσισε να αφοσιωθεί στο γράψιμο και στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Το 1994 άρχισε να σχεδιάζει για την παιδική σειρά του εκδοτικού οίκου Gallimard. Τον επόμενο χρόνο δημιούργησε τη σειρά Drôles de Petites Βêtes (ελληνική απόδοση: Τα Ζουζουνάκια) η οποία έγινε διάσημη και αριθμεί περισσότερους από 60 τίτλους, ενώ κυκλοφόρησε και σε τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια. Το 2010 του απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερου εικονογράφου στο 22o Φεστιβάλ Κόμιξ του Sollies. Έχει γράψει και εικονογραφήσει δεκάδες ιστορίες με πρωταγωνιστές συνήθως ζώα. Οι ιστορίες του χαρακτηρίζονται από ανατροπές, πρωτοτυπία και διάφορα μηνύματα.