Ο Αλέξανδρος, του Λίο Λιόννι

0
692

Τίτλος: Ο Αλέξανδρος
Τίτλος πρωτοτύπου: Alexander amd the Wind-Up Mouse (1969)
Συγγραφέας: Λίο Λιόννι
Μετάφραση: Βερίνα Χωρεάνθη
Επιμέλεια: Ελένη Χωρεάνθη
Εκδόσεις: Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος, 1992
Μέγεθος: 17 Χ 23
Σελίδες: 32
ISBN: 960-208-273-9

Αγόρασέ το

Για λίγα ψίχουλα πήγε ο Αλέξανδρος αλλά την έκανε και πάλι τη ζημιά. Γι' αυτό και τον κυνηγάνε με τη σκούπα όποτε τον βλέπουν. Μια μέρα, όμως, που κανείς δεν ήταν σπίτι, μπήκε στο δωμάτιο της Αννούλας και είδε μέσα ένα άλλο ποντικάκι. Μόνο που αυτό ήταν κουρδιστό, με ροδίτσες, κλειδί στην πλάτη και ήταν το αγαπημένο παιχνίδι της Αννούλας. Το λέγανε Φαίδωνα, το νοιάζονται και το φροντίζουν πολύ. "Για μένα δε νοιάζονται τόσο", διαπίστωσε ο Αλέξανδρος. 

Έγιναν φίλοι οι δυο τους. Λέγανε τις ιστορίες τους ο ένας στον άλλο. Μα όταν ο Αλέξανδρος έμενε μόνος, σκεφτόταν τις φροντίδες και την αγάπη που εισέπραττε ο Φαίδωνας και ζήλευε. "Γιατί να μην είμαι κι εγώ κουρδιστό ποντικάκι.." αναρωτιόταν. Όλα θα αλλάξουν όμως όταν ο Φαίδωνας θα ενημερώσει τον Αλέξανδρο ότι στην άκρη πλακόστρωτου του κήπου ζει μια σαύρα που μπορεί να μεταμορφώνει τα ζώα σε όποιο ζώο θέλουν. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα μωβ πετραδάκι.

Ο Αλέξανδρος δεν έχασε καιρό. Πήγε στον κήπο, βρήκε τη σαύρα και… Πφφ!! Δεν έγινε το κουρδιστό ποντικάκι που ήθελε. Γιατί τα πράγματα με τα ζώα και τα παιχνίδια στα χέρια των παιδιών είναι πέρα για πέρα… ανατρεπτικά.

Μια αρκετά όμορφη -καλοφτιαγμένη και αυτή- ιστορία του λάτρη των ποντικών Λίο Λιόννι για τη φιλία, το "θέλω να γίνω κάποιος άλλος" και την τύχη των αγαπημένων παιχνιδιών των παιδιών. Σαν άλλος απομηχανής θεός η σαύρα του κήπου είναι εκεί για να σώσει την κατάσταση που θα σώσει εκ νέου η αποφασιστικότητα και η θέληση του Αλέξανδρου.

Θα το απολαύσετε και αυτό. Με τις γνωστές κολάζ συνθέσεις του Λίο Λιόννι και τις συνήθεις ανατροπές του που ποτέ δε μπορείς να αναγνωρίσεις προς τα που θα στρέψει την ιστορία του.

Από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος. Και σε πολύ καλή τιμή και αυτό.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Leo Lionni γεννήθηκε στο Άμστερνταμ στις 5 Μαίου 1910. Αυτοδίδακτος ζωγράφος, ασκήθηκε από την παιδική του ηλικία αντιγράφοντας τα έργα των μεγάλων καλλιτεχνών στα μουσεία του Άμστερνταμ. Πήρε διδακτορικό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Γένοβας το 1935 και μετέβη στην Αμερική το 1939, με τη γυναίκα του Νόρα και τους δύο γιους τους, όπου ασχολήθηκε με τη διαφήμιση (Φορντ και Κράισλερ φέρουν το διαφημιστικό στίγμα του). Το 1960 επέστρεψε στην Ιταλία των εφηβικών του χρόνων και ξεκίνησε την καριέρα του ως συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Έγραψε πάνω από 40 εκ των οποίων τέσσερα τιμήθηκαν μέσα σε εννέα μόλις χρόνια με το βραβείο Caldecott και συγκεκριμένα τα βιβλία του Inch by Inch (1961), Swimmy (1964), Frederick (1968) και Αlexander and the Wind-Up Mouse (1970). Υπήρξε πρωτοπόρος της χρήσης κολάζ στην εικονογράφηση καθώς και αναγνωρισμένος παγκοσμίως καλλιτέχνης, σχεδιαστής, γλύπτης και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Το 1965 κέρδισε το Γερμανικό Βραβείο Λογοτεχνίας Νέων και το 1984 δέχθηκε το Χρυσό Μετάλλιο από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γραφικών Τεχνών, O Λίο Λιόννι πέθανε στις 11 Οκτωβρίου 1999 σε ηλικία 89 ετών.

Βιβλία του στα ελληνικά
Έξι κουρούνες, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι. (1992)
Ο Αλέξανδρος, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι. (1992)
Η Αριάδνη, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι. (1992)
Ο Φίλιππος, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι. (1992)
Το όνειρο του Μαθιού, Εκδόσεις Πατάκη (2017)
Φρέντερικ, Εκδόσεις Πατάκη (2017)