More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΑλλαγές, της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη

    Αλλαγές, της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη

     

    Ένα βιβλίο ιστορίας το οποίο αλλάζει χέρια γίνεται αφορμή για τη συγγραφή μιας τρυφερής ιστορίας. Ο Πέτρος είναι ένα αγόρι έντεκα χρονών. Κάποτε αγαπούσε τις αλλαγές αλλά τώρα πια τις φοβάται. Όταν στον αγιασμό του σχολείου ο διευθυντής ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να έρθουν καινούρια βιβλία και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τα βιβλία μαθητών της περασμένης σχολικής χρονιάς, ο Πέτρος δεν μπορεί να το δεχτεί. Ένα χρησιμοποιημένο βιβλίο ιστορίας σηματοδοτεί τη χειρότερη έναρξη της σχολικής χρονιάς.

    Οι συμμαθητές του δείχνουν να διασκεδάζουν ανακαλύπτοντας την ταυτότητα και τις συνήθειες των προκάτοχων των βιβλίων αλλά ο Πέτρος είναι μάλλον θυμωμένος. Δεν διακατέχεται από καμία περιέργεια  να μάθει σε ποιον ανήκε το βιβλίο που περιήλθε ακούσια στην κατοχή του. Το μόνο που εύχεται είναι να είχε ένα καινούριο, δικό του βιβλίο.

    Η σελίδα δεκαπέντε όμως, θα γίνει αφορμή να δει ο Πέτρος την κατάσταση από μια άλλη οπτική γωνία. Μερικές καλοδιατυπωμένες σημειώσεις σχετικά με τη ρωμαϊκή ειρήνη στην άκρη της σελίδας  αποτελούν πολύτιμη βοήθεια για την απαιτητική ερώτηση του δασκάλου. Μάλλον η προκάτοχος ήταν καλή μαθήτρια, συμπεραίνει ο Πέτρος, ο οποίος έχει εντοπίσει μερικά λουλουδάκια σκιτσαρισμένα σε διάφορα σημεία του βιβλίου. Τα στοιχεία στην αρχική σελίδα επιβεβαιώνουν τις υποθέσεις του: Αναστασία Βρεττού. Απογοήτευση. Θα μπορούσε τουλάχιστον το βιβλίο να ανήκε σε κάποιο αγόρι…

    Μα να που κάθε σελίδα του βιβλίου αποτελεί και μια αφορμή για μια φανταστική συνομιλία. Ένα σκίτσο, ένα σχόλιο, μια υπογράμμιση δίνουν στον Πέτρο την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με έναν διαφορετικό, ώριμο τρόπο σκέψης. Τώρα πια διακατέχεται από την επιθυμία να γνωρίσει από κοντά την Αναστασία. Την αναζητά παντού. Ο Οδυσσέας, ο κολλητός του, γίνεται αφορμή για την πολυπόθητη συνάντηση. Χάρη σε ένα μεταχειρισμένο βιβλίο ιστορίας ο Πέτρος όχι μόνο αποκτά μια καινούρια φίλη αλλά ανακαλύπτει και την αξία των αλλαγών!

    Πρωτότυπη σύλληψη, πρωτοπρόσωπη γραφή κι αμεσότητα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του βιβλίου της αγαπημένης Φραντζέσκας. Η εικονογράφηση ανήκει στον Βασίλη Κουτσογιάννη. Μια αξιόλογη έκδοση από τις εκδόσεις Διάπλαση.

    Διακρίσεις

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:32|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Το ELNIPLEX συνομίλησε με τη Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη κι εκείνη αποκάλυψε δύο μυστικά σχετικά με το βιβλίο:

    Ένα μικρούλι μυστικό είναι ότι η αρχή αυτής της ιστορίας είναι εντελώς αληθινή, μιας και αυτό είχε συμβεί στο σχολείο του μεγάλου μου γιού (ήταν την χρονική περίοδο που άλλαζαν οι Οργανισμοί Έκδοσης των Διδακτικών Βιβλίων – δεν θυμάμαι πότε ακριβώς). Και όντως ο Γιώργος μου βρέθηκε με ένα βιβλίο στα χέρια που ήταν ενός άλλου, άγνωστου παιδιού και δεν το ήθελε καθόλου… Από εκεί και ύστερα ανέλαβε η φαντασία. Ένα δεύτερο μικρό μυστικό είναι ότι ένα από τα δημοτικά που επισκέφτηκα αυτές τις μέρες μου υποσχέθηκε ότι θα κάνουν ταινιάκι το βιβλίο γιατί τους φάνηκε ιδανικό για σενάριο!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Αλλαγές
    Συγγραφέας: Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη
    Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης
    Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πανούσης
    Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Εκδόσεις: Διάπλαση, Φεβρουάριος 2019
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN:
    978-960-567-172-3

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular