Το Αλφαβητάρι των Ποιημάτων, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

0
1682

Αντιεμπορική η ποίηση στις μικρές ηλικίες. Μέχρι πριν 15 χρόνια έβγαιναν συχνά ποιήματα, στιχάκια και στιχουργήματα, παιχνιδίσματα με τις λέξεις. Τώρα ο τροχός γύρισε προς τις έμμετρες ιστορίες που προσωπικά θεωρώ δύσκολο να είναι καλογραμμένες και όχι επιπόλαιες και εξυπνακίστικες.

Ξέρω ότι στην εποχή των παιδιών με τάμπλετ στην ταβέρνα, το να μιλάς για ποίηση σε παιδιά είναι σα να μιλάς ελληνικά σε ορεινό χωριό του Πακιστάν. Η ζήτηση δεν αναιρεί την αξία, ξέρετε. Η αξία ενός ποιήματος στην παιδική ψυχή δεν προσμετράται με βάση τις πωλήσεις. Δώσε μια όμορφη λέξη, αράδα, στροφή σε ένα παιδί κι άσε την να κατρακυλά ακόμα κι όταν παίζει μπροστά σε κάποια οθόνη. Η συνάντηση του παιδιού με την όμορφη λέξη, αράδα, στροφή θα φτιάχνει αργά και υπομονετικά έναν καλύτερο και σίγουρα ομορφότερο κόσμο μέσα του. Αυτό είναι η ποίηση. Ένας από τους καλύτερους τρόπους που σκέφτηκαν οι άνθρωποι να φτιάξουν το ωραίο μέσα τους.

Η Ευή Τσιτιρίδου, αγαπώντας φανερά την ελληνική γλώσσα, δημιουργεί είκοσι τέσσερα ποιήματα με ιστορίες, πρόσωπα, βίους και βιώματα, όνειρα και ονειροπολήσεις, εικόνες κι εικονίσματα, μύθους, σκέψεις, συναισθήματα.  Οι λέξεις είναι προσεγμένες, αντλούν από την προφορική, τη λαϊκή, την ποιητική παράδοση του τόπου. Κι αν κάποια λέξη σου φανεί δύσκολη ή άγνωστη ετούτη τη στιγμή, έτσι έκαναν από παλιά οι λέξεις: εμφανίζονται ξαφνικά πλάι σε γνωστές σου και έτσι τις μάθαινες, κτήμα σου τις έκανες. Οι εικόνες σχηματίζονται αβίαστα κι αυτό το λες δύναμη.

Ο Αλέξης δε διαβάζει,
όσο κι αν παρακαλώ.
Θα φωνάζω ενισχύσεις.
Λύκε, λύκε, είσ’ εδώ;

Η Ελένη δεν αγγίζει
το φαϊ το χθεσινό.
Κάποιος πρέπει να την πείσει.
Λύκε, λύκε, είσ’ εδώ;

Η εικονογράφηση της Έφης Κοκκινάκη, με πολύ χρώμα, μου άρεσε σε αρκετές περιπτώσεις, ιδίως όταν γινόταν πολύ παραμυθένια και αφηρημένη. Οι 24 πίνακές της μπορούν να γίνουν έξοχες παραμυθοκάρτες και να δημιουργήσετε τις δικές σας ιστορίες και αφηγήσεις.

Εύφημος Μνεία Ποίησης από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2015.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Το Αλφαβητάρι των Ποιημάτων
Συγγραφέας: Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου
Εικονογράφηση: Έφη Κοκκινάκη
Εκδόσεις: Βάρφη
Διόρθωση: Φώτης Γιάντσιος
Σελίδες: 60
Μέγεθος: 26 Χ 26
ISBN: 978-618-52-6114-6