More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20204-7 ετώνΑμάλια, του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εικ. Ντανιέλα Σταματιάδη)

    Αμάλια, του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εικ. Ντανιέλα Σταματιάδη)

    Ένα από τα πιο αιρετικά, διαφορετικά, πρωτότυπα ελληνικά βιβλία όλων των εποχών, εμπνευσμένο από την βασίλισσα του φάντο, Αμάλια Ροντρίγκεζ. Ένα βιβλίο που αγνοεί κανόνες, συνταγές και συμβάσεις του εικονογραφημένου βιβλίου για παιδιά δημιουργώντας κάτι πολύ ιδιαίτερο.

    Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ντανιέλα Σταματιάδη υπογράφουν την Αμάλια, ένα μικρό κορίτσι που τρυπώνει σε μια πολύβουη λαϊκή αγορά που κυριαρχείται από τις φιγούρες και τις φωνές των μεγάλων, σέρνει το μικρό του σώμα ανάμεσά τους και ενώ προσδοκάς ότι θα χαθεί στο πλήθος και την οχλαγωγία, εκείνο στέκεται πάνω σε ένα πλαστικό καφάσι και κάνει την μεγάλη, απροσδόκητη ανατροπή στον παρωχημένο, βαρετό εν πολλοίς κόσμο των λαϊκών αγορών όπου το διαφορετικό δεν έρχεται εύκολα και όλοι στοιχίζονται πίσω από το ίδιο και την κραυγή.

    Η δύναμη του ενός, η πολλαπλασιαστική δύναμη της αθωότητας και του ελεύθερου, ανόθευτου παιδικού νου που δεν υπολογίζει του κόσμου το μέτρο και το μέτριο, που μετατρέπει ακαριαία παλιές, ψιλοβαρετές σοφίες τύπου “από τρελό κι από μικρό μαθαίνεις την αλήθεια” σε πολύ πιο ενδιαφέρουσες οπτικές “από μικρό και ίσως τρελό διαλύεται η συνήθεια”. Αρκεί να είσαι όμορφη εσύ, μικρή μου, να μην έχεις προλάβει να θητεύσεις στον καθοδηγούμενο, επιτηδευμένο κόσμο των μεγάλων. Τότε, ο πολύβουος κόσμος της λαϊκής αγοράς ξεχνά τύπους και ξερές φωνές και φτιάχνει έμμετρα ποιήματα και πειράγματα και έναν κόσμο που δεν βαριέσαι να επαναλαμβάνεται.

    Κι επειδή είπα πολλά περί φιλοσοφίας, ενώ όλα αυτά μπορεί ο καθένας να τα υποθέσει ή να τα διακρίνει διαβάζοντάς το, να τονίσω ότι το βιβλίο αυτό γίνεται έξοχη δραματοποίηση και γλωσσική άσκηση και θεατρικό παιχνίδι και σκέτο παιχνίδι και μια λαϊκή αγορά δική μας, αλλιώτικη στην τάξη μας και δικά μας ποιηματάκια αυτοσχέδια και λόγια που θα βάλουμε στις silent και σχεδόν silent σελίδες του (σελίδες δίχως λόγια) και πολλά αυτοσχέδια ακόμα που θα λατρέψετε.

    Κι όταν συνεπικουρείται από αυτόν τον υπέροχο κόσμο που έστησε η Ντανιέλα Σταματιάδη ο οποίος συνδιαλέγεται πραγματικά στενά με το κείμενο, το αναδιατάσσει, το φωτίζει, του χαρίζει την προοπτική που τεχνηέντως αποσιωπά, από έναν εικονογραφημένο κόσμο υψηλής αισθητικής που απολαμβάνεις να κοιτάς, είτε είσαι λίγο πιο μυημένος και μπορείς να εξηγήσεις τι βλέπεις είτε δεν μπορείς (κι αυτό δεν είναι πάντα κακό). Να προσθέσω αυτήν την καταπληκτική αίσθηση αργής μετατόπισης του πλάνου μιας κάμερας που ακολουθεί την μικρή Αμάλια στον ανεπαίσθητο βηματισμό της στην αγορά.

    Σπουδαίο βιβλίο, σε μια στενή λίστα όμορφων βιβλίων, εμπνευσμένο από την βασίλισσα των φάδος* και εθνικό σύμβολο της Πορτογαλίας, Αμάλια Ροντρίγκεζ, η οποία ξεκίνησε να τραγουδάει στο τέλος της δεκαετίας του 20′ και αρχές του 30′, κοριτσάκι ακόμα, στους δρόμους και αργότερα στην λαϊκή αγορά της Pena της Λισαβόνας και σε αποβάθρες, όπου πουλούσε φρούτα λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς της. Αυτό το θλιμμένο και απλό είδος τραγουδιού που εκπροσωπούσε, με τον απαλό ήχο του 12χορδου μαντολίνου, του bandoneon και του ακορντεόν, αυτό το ηχητικό κύμα μεταξύ μοιρολογιού και ερωτικού τραγουδιού, έγινε τόσο στενά συνδεδεμένο με την Αμάλια και την χώρα της.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    Για παιδιά κατά προσέγγιση από 3 μέχρι 6 ετών. Προτείνεται μετά βεβαιότητας.

    Διακρίσεις

    *Η λέξη φάντο, μια λέξη σχεδόν αμετάφραστη, σημαίνει μοίρα, πεπρωμένο (λατιν. fati) και ο θλιμμένος χαρακτήρας της συνδέθηκε άρρηκτα με τη φτώχεια, με το χωρισμό, τον πόνο, τον έρωτα, τη ζωή.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Αμάλια
    Διαβάστε: Απόσπασμα
    Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Σεπτέμβριος 2019
    Τυπογραφική επιμέλεια: Μαρία Ζουράρη
    Σελιδοποίηση: Ευτυχία Λιάπη
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 20 Χ 28
    ISBN: 978-960-572-302-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular