Αν θες να πας ταξίδι στο φεγγάρι, της Αργυρώς Πιπίνη

1
751

Τίτλος: Αν θες να πας ταξίδι στο φεγγάρι
Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογράφηση: Εριφύλη Αράπογλου
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2016
Σελίδες: 16
Μέγεθος: 16 Χ 11,5
ISBN: 978-960-471-111-6

Αγόρασέ το

Αν θες να ταξιδέψεις μακριά, ψηλά στα σύννεφα, να δεις χώρες αλαργινές και μέρη που δεν τα 'χει ούτε ο χάρτης. Αν θες να κουρσέψεις κάστρα, να συναντήσεις δράκους, να ανέβεις σε έναν φάρο, να φτάσεις μέχρι το φεγγάρι.

Είναι κάπως εύκολο να συμβεί. Πιο εύκολο απ' όσο σου μοιάζει τούτη τη στιγμή. Δε χρειάζεται να βγάλεις κάποιο εισιτήριο ή διαβατήριο, δε χρειάζεται να κάνεις παράξενα έξοδα ή να έχεις δυνατότητες τρανές. Δε χρειάζεται καν να πάρεις πλοίο.

Σου 'χω μια λύση πιο απλή: πάρε ένα βιβλίο. Αγόρασέ το, δανείσου το, ανακάλυψέ το. Είναι απολύτως εξακριβωμένο- όλοι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες το βεβαιώνουν- πως τον κόσμο όλον θα γυρίσεις, αυτόν που βλέπεις στις ειδήσεις και άλλον τόσο, όσον ζητήσεις.

Δεκαέξι σελίδες και κάποιες λιγοστές αράδες έφταναν στην Αργυρώ Πιπίνη για να φτιάξει έναν βιβλιοφιλικό ύμνο, από εκείνους που εγκωμιάζουν μια ξεκάθαρη πραγματικότητα και δεν αβαντάρουν προβοκατόρικα ένα άφεγγο φεγγάρι. 

Λιτό, ονειροπόλο, ταξιδιάρικο, ένα χρυσαφένιο "τόσο όσο" που διαβάζεται για καληνύχτα, για καλημέρα, για καλησπέρα, για κάθε καλή σου στιγμή στο δρόμο που περπατάς. Σε πολύ μικρούς, σε μεγαλύτερους, σε όλους.

Καθώς δεν έχω βαθιές εικαστικές γνώσεις, τέτοιες που να μου επιτρέπουν να μιλώ με μπλαζέ βεβαιότητες, θα χρησιμοποιήσω για νιοστή φορά την άδολη ματιά του βιβλιόφιλου/αναγνώστη για να πω ότι η εικονογραφική προσέγγιση της Εριφύλης Αράπογλου κόσμησε απέριττα το βλέμμα μου καθώς αυτό περιδιάβαινε στο κείμενο. Χωρίς μορφές, με ελάχιστα αντικείμενα, αλλά με χρώματα, γεωμετρικά και φράκταλ σχήματα που μπερδεύτηκαν μεταξύ τους φτιάχνοντας με σκλαβωτική φινέτσα έναν κόσμο που θες να συναντάς συχνά μπροστά σου. 

Να το πάρετε. Έχει το μέγεθος μιας παλάμης και κοστίζει όσο δυο εισιτήρια μετρό με τα οποία φτάνεις βία μέχρι αεροδρόμιο. Από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

argiro-pipini5H Αργυρώ Πιπίνη είναι ηθοποιός και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά. Έχει σπουδάσει στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής και στις σχολές θέατρου Π. Κατσέλη και Βεάκη. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια (Exploring Character, Exploring Shakespeare, Σύγχρονο Γερμανικό Θέατρο, studio Τσέχωφ). Διδάσκει υποκριτική (ελισαβετιανό θέατρο, ψυχολογικό ρεαλισμό, κλασική κωμωδία) επί 14 χρόνια σε διάφορες σχολές. Έχει ανεβάσει παραστάσεις με τους μαθητές της στα πλαίσια των σπουδών τους και έχει οδηγήσει τους τριτοετείς σπουδαστές της σχολής Βεάκη (το 2000) στις εξετάσεις τους με το θέαμα: “Παίζοντας Σαίξπηρ και Παίζοντας με τον Σαίξπηρ”.
Ως ηθοποιός έχει δουλέψει στο θέατρο με πολλούς σκηνοθέτες, όπως η Μάγια Λυμπεροπούλου, η Ρούλα Πατεράκη, ο Βίκτωρ Αρδίττης, ο Νίκος Χαραλάμπους, ο Χριστόφορος Χριστοφής και άλλοι, παίζοντας κυρίως ρόλους κλασικού ρεπερτορίου.
Κυκλοφορούν βιβλία της για παιδιά. Eπίσης ασχολείται με τη μετάφραση παιδικών και εφηβικών βιβλίων, κειμένων για το θέατρο, καθώς και με τη διασκευή κλασικών κειμένων. Το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο Μετάφρασης Βιβλίου για Παιδιά της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας, για τη μετάφραση του βιβλίου “Ψάρι στον ουρανό” του Fridrik Erlings (εκδ. Πατάκη) και το 2013 αναγράφηκε στους τιμητικούς πίνακες της IBBY (The International Board on Books for Young People) για τις μεταφράσεις της.
Το βιβλίο της «Το δικό τους ταξίδι» ξεχώρισε για το ιδιαίτερο θέμα του και συμπεριλαμβάνεται στη βραχεία λίστα των Κρατικών βραβείων 2015. Ενώ συμμετείχε με το κείμενο «Γράμμα στον Θεό» και εικόνα Μαρίας Μπαχά στον τόμο που επιμελήθηκε το Ελληνικό Τμήμα της iBbY: «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο».
Τέλος οργανώνει projects για παιδιά, με θέματα από έργα κλασικής λογοτεχνίας, από δικά της βιβλία, από την ποίηση και τη ζωγραφική, σε συνεργασία με διάφορους φορείς.
Για περισσότερες πληροφορίες για την Αργυρώ Πιπίνη επισκεφτείτε την εξαιρετική
ιστοσελίδα της

Εργογραφία:
Μαξ, ο Τυχερόγατος, Μεταίχμιο, 2003

Η συνωμοσία των κουζινικών, Ελληνικά Γράμματα, 2006
Καληνύχτα και όνειρα γλυκά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2007
Λέξεις και χρώματα, τελείες και κόμματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2008
Ημερολόγιο 2010: Μόνο για γυναίκες, Μίνωας, 2009
Άμπρα Κατάμπρα, Χριστούγεννα: Ένα γιορτινό ημερολόγιο, Μίνωας, 2009
Ημερολόγιο 2011: Γυναίκες για πάντα, Μίνωας, 2010
Ημερολόγιο 2011: Σαίξπηρ, Το βήμα του χρόνου, Εκδόσεις Πατάκη, 2010

Ο Ευγένιος και ο ιερός πάπυρος, Μεταίχμιο, 2010
Ιστορίες από τον Σαίξπηρ: Η τρέλα της αγάπης, Εκδόσεις Πατάκη, 2011
Ιστορίες από τον Σαίξπηρ: Το παιχνίδι της μεταμφίεσης, Εκδόσεις Πατάκη, 2011
Μαξ, ο Τυχερόγατος, Μεταίχμιο, 2011

Ο Ευγένιος και ο ιερός πάπυρος, Μεταίχμιο, 2011
Ο Σίμπα και το σύμπαν, Εκδόσεις Πατάκη, 2012
Σημειωματάριο μεταξύ γυναικών, Εκδόσεις Πατάκη, 2012

Όλες οι μέρες Κυριακή, Εκδόσεις Πατάκη, 2013
Η Αλίκη στην πόλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Το δικό τους ταξίδι, Καλειδοσκόπιο, 2014
Αν θες να πας ταξίδι στο φεγγάρι, Καλειδοσκόπιο, 2016
Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…, Εκδόσεις Πατάκη, 2016
Μελάκ, μόνος, Καλειδοσκόπιο, 2016
Οδήγησε μια Ferrari στην πίστα, Εκδόσεις Πατάκη, 2016

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:
Μία αγάπη, επτά χρώματα και ένας λύκος, Μεταίχμιο, 2007
12 δώρα για τα Χριστούγεννα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2008

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Εριφύλη Αράπογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Graphic Design στον ΑΚΤΟ και απέκτησε το BA του Middlesex University. Το 2008 ξεκίνησε να εργάζεται σε δημιουργικά γραφεία και, παράλληλα, ασχολήθηκε, ως ελεύθερος επαγγελματίας, με την ψηφιακή και έντυπη επικοινωνία. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε ιδίως στον χώρο του βιβλίου και των καλλιτεχνικών εκδόσεων, και έχει στο ενεργητικό της σημαντικές συνεργασίες.Τον Μάρτιο του 2014 έστησε την καλλιτεχνική ομάδα με την επωνυμία ΕνARTE.