Απίστευτο animation με τους πίνακες του Βαν Γκογκ, έναυσμα για εικαστικές δραστηριότητες

0
1999

Μερικοί από τους γνωστότερους πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ ζωντανεύουν μέσα από το εξαιρετικό animation του Πολωνού Maciek Janicki.

Η ταινία διάρκειας μόλις δυο λεπτών με τίτλο “No Blue Without Yellow” μας δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε στον φανταστικό κόσμο του μεγάλου ζωγράφου υπό τους ρυθμούς του βαλς του Τζόρνταν Μέλτζερ και με μια γρήγορη μετακίνηση της εικόνας μέσα στα έργα του, δημιουργώντας μια αληθινή εμπειρία.

Η ιστορία ξεκινά  από την παιδική ηλικία του καλλιτέχνη, που περνά μέσα από το θρόισμα των φύλλων, τα δέντρα, τους αγρούς, τις σκουρόχρωμες στέγες των σπιτιών, σηματοδοτώντας την πρώιμη περίοδο του καλλιτέχνη. Αμέσως μετά ένα παράθυρο μας ανοίγει το ταξίδι προς το Παρίσι, όπου τα μάτια του καλλιτέχνη προσαρμόζονται στους νέους χρωματικούς τόνους της πόλης του φωτός, το κόκκινο, το πορτοκαλί, τις σκιές τους. Στην καφετέρια 1888 ένα ντουλάπι μας οδηγεί στην Arles της Γαλλίας, όπου κυριαρχούν το κίτρινο, το πράσινο, το τυρκουάζ, το μπλε. Το κίτρινο είναι κυρίαρχο και αποτελεί το συμβολισμό του Βίνσεντ για την ελπίδα. Η κάμερα συνεχίζει μέσα από αυτή την προοπτική, μεταφέροντας τον θεατή στις τελικές εμπειρίες του καλλιτέχνη, στις οποίες τα τοπία γίνονται πιο μπλε και απειλητικά 9τα κοράκια, ο έναστρος ουρανός). Δύο εβδομάδες πριν από το θάνατο του καλλιτέχνη, η παρουσία των κοράκων και η αντίθεση του συμβολικού χρώματος του Βαν Γκογκ με μπλε και κίτρινη βαφή δείχνει τα συναισθήματα των τελευταίων ημερών.

Το animation υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ. Θαυμάστε το απίστευτο αυτό δημιούργημα και εντοπίστε τους αλλεπάλληλους πίνακες του ζωγράφου.