Αστροφυσική για βιαστικούς, του Νιλ ντεΓκράς Τάισον

0
721

Θα αναβάπτιζα το βιβλίο σε Αστροφυσική για μη σχετικούς. Δηλαδή για ανθρώπους που είτε ένιωσαν για διάφορους λόγους απέχθεια για τη φυσική (βλέπε τον γράφοντα) αλλά το ενδιαφέρον τους ανέκαμψε όταν έφυγαν από τα βαθμολογούμενα σχολικά χρόνια (ξαναβλέπε τον γράφοντα), είτε άλλους που δεν πλησίασαν ποτέ για τους δικούς τους λόγους το μεγάλο σύμπαν και την ιστορία του. Ακόμα και για εκείνους που αρέσκονται να αποδίδουν τα πάντα, αδυνατώντας να τα εξηγήσουν, στο ανώτερο ον.

Δεν μ’ αρέσει η δήλωση “δεν έχω χρόνο να σκεφτώ για το σύμπαν, το διάστημα” ή προσθέστε ο,τι άλλο δίπλα του. Είναι πολύ αμερικάνικό για εμάς, εδώ στα Βαλκάνια. Ωστόσο το αντιλαμβάνονται εκδοτικά ως μια λογική προσέγγιση εκείνων που περνάνε πάντοτε πιο απέξω των βιβλίων αλλά δεν παύει να τους γοητεύει η γνώση. Όπως και να το κάνουμε, η πλειοψηφία δεν είμαστε αστροφυσικοί ούτε παίζουμε στα δάχτυλα τα ζάρια του σύμπαντο.

Άνθρωποι, λοιπόν, σαν τον αστροφυσικό και best seller συγγραφέα εκλαϊκεμένης επιστήμης, Νιλ ντεΓκρας Τάισον, είναι άκρως απαραίτητοι για να εισαχθούμε, πρώτη φορά ή ξανά, σε κόσμους που είτε εμείς, είτε το οικογενειακό περιβάλλον, είτε το σχολικό σύστημα κράτησαν μακριά μας. Ο ντεΓκρας Τάισον, όπως σωστά αναφέρεται στην έκδοση, φέρνει το Σύµπαν στα µέτρα µας. Είναι μεγάλη αλήθεια αυτό. Γοητεύει με την το χιούμορ και την ακρίβεια των διατυπώσεών του, κερδίζει με την σαφήνεια και τον χειρισμό των επεξηγήσεών του. Κυρίως, κερδίζει με την επιδεξιότητα να αναδεικνύει το σημαντικό, να ξεδιπλώνει ο,τι χρειάζεται σε έναν αρχάριο να δουλέψει στη σκέψη του το σύμπαν και τα παρελκόμενά τους. Με επιστημονικότητα και όσο πιο απλά μπορούσε ίσως ένας αστροφυσικός, διαλέγει τον βασικό ιστό των γνώσεων, από τις μαύρες τρύπες και το περίφημο Big Bang µέχρι τα κουάρκ και την κβαντική µηχανική και από την σκοτεινή ενέργεια, τη σκοτεινή ύλη και το αόρατο φως, μέχρι  την αναζήτηση πλανητών και την αναζήτηση ζωής στο σύµπαν.

Ωραίο βιβλίο για έναν ωραίο κόσμο.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Αστροφυσική για βιαστικούς
Συγγραφέας: Neil deGrass Tyson
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Ιανουάριος 2019
Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
Διόρθωση: Κώστας Σίμος
Σελίδες: 160
Μέγεθος: 14,5 Χ 20,5
ISBN: 978-960-569-934-5