Βασίλης Κουτσιαρής: “Τα φανταστικά ταξίδια του… μαθητικού άγχους”

0
215

Ο Βασίλης Κουτσιαρής BOOK SECRET στο ELNIPLEX για το βιβλίο του Τα φανταστικά μου ταξίδια (εκδόσεις Μίνωας):

“Όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύω ως δάσκαλος συνάντησα μαθητές και μαθήτριες που ενώ ήμουν σίγουρος πως είχαν διαβάσει στο σπίτι, δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην τάξη. Μπορεί να ήταν μια απάντηση τεσσάρων σειρών στην ιστορία, μια προπαίδεια ή ακόμα και κάτι πάρα πολύ απλό, που να χρειαζόταν  μια μονολεκτική απάντηση, κι όμως αδυνατούσαν να εκφραστούν.

Οι αντιδράσεις τους ποικίλες: Με κοιτούσαν χωρίς να ανοίγουν το στόμα τους, κοκκίνιζαν, χαμήλωναν το κεφάλι τους, έκλαιγαν… Καταλάβαινα πως το άγχος τους ήταν τεράστιο, γιατί ακόμα κι αν εγώ τους βοηθούσα να συνεχίσουν, εκείνοι έδειχναν να μην βρίσκονται εκεί. Σαν να άκουγαν τις λέξεις για πρώτη φορά. Όταν μάλιστα ένιωθαν τα μάτια των συμμαθητών τους να είναι στραμμένα πάνω τους, ο φόβος τους να μην πούνε κάτι λάθος, γιγάντωνε και δεν τους άφηνε να μιλήσουν. Είχαν ήδη φύγει για το δικό τους φανταστικό ταξίδι…

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα για τη συγγραφή της συγκεκριμένης ιστορίας, που έγινε  βιβλίο με τίτλο «Τα φανταστικά μου ταξίδια» και κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες σε εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή από τις εκδόσεις Μίνωας. Ως ανέκδοτο το κείμενο είχε διακριθεί με έπαινο το 2016 από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Πραγματεύεται τη διαχείριση του άγχους και το σημαντικό ρόλο της ενθάρρυνσης σε αυτό.”