Βασίλης Παπαθεοδώρου: “Τα ζώα δεν προσφέρονται μόνο για παρέα, μπορούν να γίνουν ήρωες, φίλοι και σωτήρες”

0
390

Βασίλης Παπαθεοδώρου, Book Secret στο ELNIPLEX για τη σειρά “Απρόσμενοι φίλοι” με αφορμή το βιβλίο “Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου” (εκδόσεις Καστανιώτη)

“Η ιδέα της σειράς «Απρόσμενοι φίλοι» επώαζε μάλλον για πολλά χρόνια στο μυαλό μου. Θα ήμουν μαθητής δημοτικού όταν είχα πρωτοδιαβάσει στα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» της εποχής κάποιες απίστευτες ιστορίες ηρωικών σκυλιών. Κι ενώ αυτές οι μικρές αφηγήσεις δεν είχαν εικονογράφηση όπως το υπόλοιπο τεύχος, παρόλα αυτά μου έκαναν τεράστια εντύπωση. Έτσι πριν από κάποια χρόνια αποφάσισα να κάνω κάτι παρεμφερές, όχι μόνο με σκύλους, αλλά με όλα τα ζώα: Ηρωικές πράξεις, στιγμές αυτοθυσίας, σκηνές αλτρουισμού. Μέσα από τη σειρά θα παρελάσουν άλογα, σκυλιά, γάτες, πιγκουίνοι, γορίλες, φάλαινες, αγελάδες, περιστέρια, λιοντάρια, γουρούνια, λύκοι και άλλα ζωντανά. Ο συνδετικός κρίκος είναι πραγματικές ιστορίες που συγκινούν, που προβληματίζουν, που μας κάνουν να σκεφτόμαστε για λίγο το ρόλο αυτών των υπάρξεων. Ότι δεν προσφέρονται μόνο για παρέα ή για παρατήρηση, ότι δεν είναι –κάποια από αυτά- απειλές, αλλά είναι και μπορούν να γίνουν ήρωες, φίλοι και σωτήρες.

Τη σειρά την έχω οραματιστεί να αποτελείται από τρία μέρη: Τη μυθοπλασία ή επαναφήγηση της ιστορίας, τα πραγματικά γεγονότα και ένα παράρτημα με βασικές γνώσεις γύρω από το θέμα που αναπτύσσεται. Δεν ήθελα να είναι απλά και μόνο η επαναδιήγηση. Κατά κύριο λόγο απευθύνεται σε παιδιά πρώτης-δευτέρας δημοτικού, αλλά μπορεί να διαβαστεί κι από μεγαλύτερα, ενώ οι γονείς μπορούν να διαβάσουν τις ιστορίες σε μικρότερα. Επίσης μπορούν να προσθέτουν από την πραγματική ιστορία όσα στοιχεία κρίνουν, ώστε να εμπλουτίσουν τη μυθοπλασία. Παρόλο που φαίνεται παράξενο, το να καταστρώσω αυτή τη σειρά ήταν πολύ πιο κουραστικό από τα να γράψω πολυσέλιδο μυθιστόρημα για εφήβους.

Κάνοντας έρευνα για τις ιστορίες παρατήρησα πως οι πιο παλιές από αυτές είχαν πλέον θρυλικές. Ίσως με την περιορισμένη πληροφόρηση των 100 και πλέον ετών πριν, οι άνθρωποι τις διακινούσαν από στόμα σε στόμα κι έμεναν εντυπωσιασμένοι από τα κατορθώματα των ζώων-ηρώων. Σε πολλά δε από αυτά απένειμαν εξαιρετικές τιμές, όπως μετάλλια, υποδοχές, αγάλματα, κλπ. Οι πιο σύγχρονες περιπτώσεις απλά απασχόλησαν τα μέσα για λίγες ημέρες. Φαίνεται πως οι παλιότερες εποχές ήταν όντως καιροί ηρωισμού.

Όλη η σειρά φαίνεται πως είναι και μια πρόκληση για τη Λίλα Καλογερή, την εικονογράφο της. Στη Λίλα αρέσουν πάρα πολύ οι πιο παλιές ιστορίες, της αρέσει να κάνει έρευνα για το πώς ήταν τα σπίτια στην Αλάσκα στις αρχές του 20ου αιώνα ή πώς διέφεραν οι στολές των στρατιωτών κατά των Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει τρεις τόμοι: «Τόγκο, το σκυλί των πάγων», «Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης» και «Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου». Η κυκλοφορία της Σερ Αμί μάλιστα συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από το περιστατικό καθώς και με τη λήξη του πολέμου.

Εύχομαι να αγαπηθεί η σειρά από τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους”.

Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου, του Βασίλη Παπαθεοδώρου