Βοήθεια, αχινός! των Ιωάννας Μπαμπέτα και Ρένιας Μεταλληνού

0
875

Τίτλος: Βοήθεια, αχινός!
Συγγραφέας: Ιωάννα
Μπαμπέτα
Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2017
Σειρά: Διαβάζω ιστορίες
Αριθμός Σελίδων: 64
Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 14×21

ISBN: 978-618-03-0887-7
​Αγόρασέ το

Η Αλίκη λατρεύει το καλοκαίρι, τις διακοπές, τη θάλασσα. Ο μικρός αχινός τις μακρινές βόλτες, τα μύδια, τα κύματα. Η Αλίκη και ο αχινός θα συναντηθούν. Κι όταν γίνει αυτό, πέντε ολόκληρα αγκάθια θα τσιμπήσουν το πόδι της Αλίκης. Πέντε αγκάθια ξεκολλάνε από τον μικρό αχινό. Κι αμέσως θα σημάνει συναγερμός, μέσα κι έξω από τη θάλασσα.

– Βοήθειααα! ούρλιαξε η Αλίκη.
– Βοήθειααα! ούρλιαξε κι ο μικρός Αχινός.
– Πάτησα αχινό! φώναξε η Αλίκη.
​- Με πάτησε παιδί! φώνεξε κι ο μικρός Αχινός.

Κάπως έτσι λοιπόν, ξεκίνησε το καλοκαίρι για τους δύο ήρωες του βιβλίου της Ιωάννας Μπαμπέτα. Η απρόβλετη συνάντηση της Αλίκης και του Αχινού ήταν τραυματική και για τους δύο. Η Αλίκη βέβαια, είχε όλη τη φροντίδα που χρειαζόταν. Η μαμά της, και οι απανταχού μαμάδες της παραλίας, έσπευσαν να την βοηθήσουν με διάφορα "γιατροσόφια". Η περιποίηση ήταν τόσο μεγάλη που η Αλίκη προσποιήθηκε ότι πονούσε περισσότερο από όσο πονούσε στα άλήθεια.

Άπό την άλλη πλευρά, ο Αχινός ήταν εντελώς μόνος κι αβοήθητος. Είχε μόλις χάσει πέντε από τα αγκάθια του, όταν κάποιο χέρι τον έβγαλε από τη θάλασσα και τον πέταξε σε ένα κουβαδάκι. Φοβήθηκε ότι θα ξεραθεί κάτω από τον καυτό ήλιο. Θυμήθηκε όλες τις τρομακτικές ιστορίες που είχε ακούσει για αχινούς που είχαν βασανιστεί, απλώς για παιχνίδι ή και που είχαν φαγωθεί. Ευτυχώς, οι άνθρωποι φρόντισαν να του ρίξουν λίγο θαλασσινό νερό.

​Η τύχη του Αχινού ήταν πια στα χέρια της Αλίκης. Εκείνη θα αποφάσιζε αν θα έριχνε τον Αχινό στα σκουπίδια, όπως πρότεινε η μαμά της προκειμένου να μην τον πατήσει κανείς άλλος, ή αν θα το ελευθέρωνε ώστε να ζήσει στο φυσικό του περιβάλλο, με μερικά αγκάθια λιγότερα αλλά γεμάτος εμπειρίες για τη ζωή…

​Η σύντομη, καλοκαιρινή ιστορία της Ιωάννας Μπαμπέτα έχει ως θέμα της μια εμπειρία που έχουμε βιώσει σχεδόν όλοι. Την προσεγγίζει όμως, φωτίζοντάς την από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ο αναγνώστης "βλέπει" το περιστατικό τόσο από την πλευρά της Αλίκης, όσο και από την πλευρά του Αχινού ο οποίος για χάρη της ιστορίας έχει αποκτήσει ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Με αυτή την προσέγγιση η συγγραφέας πετυχαίνει με απλό τρόπο και χωρίς διδαχές να μιλήσει για την αξία που έχει κάθε μορφή ζωής καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση αλλά και την αγάπη στο φυσικό περιβάλλον.

​Η εικονογράφηση έγινε από τη Ρένια Μεταλληνού. Οι εικόνες είναι πολύχρωμες αλλά το κόκκινο κυριαρχεί. ενώ η αποτύπωση του βυθού μας θύμισε παιδική ζωγραφιά!

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου

Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου
Βοήθεια, αχινός!

Τι πρέπει να κάνετε:

1. Πατήστε Like στη σελίδα των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στο facebook.
2. Πατήστε Like στην ανάρτηση στη 
σελίδα του elniplex στο facebook.
3. Γράψτε ένα οποιοδήποτε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση στη σελίδα του elniplex στο facebook

Ισχύς διαγωνισμού 8 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Ο νικητής ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών, το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αθηνών, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα random generate. Τα βιβλία κληρώνονται για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες/επισκέπτες τα προϊόντα πολιτισμού που παρουσιάζουμε.

Νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Bagia Karapiperi

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Ιωάννα Μπαμπέτα γεννήθηκε το 1975 στη Γλυφάδα. Σπούδασε κοινωνική πολιτική και κοινωνική ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκε με την έρευνα για τη ζωή των ηλικιωμένων στην ελληνική περιφέρεια.

Είναι υπεύθυνη του προγράμματος Φιλαναγνωσίας σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Οργανώνει και συντονίζει τις παρουσιάσεις συγγραφέων για το Νηπιαγωγείο και για όλες τις τάξεις του Δημοτικού. Επίσης διατηρεί τη δική της στήλη "Βιβλία από όλο τον κόσμο" στο ένθετο "Ο Μαγικός Κόσμος του Παιδικού Βιβλίου" της ηλεκτρονικής εφημερίδας Η Φωνή της Κω – KosVoice. Κάθε μήνα παρουσιάζει παιδικά βιβλία στην εφημερίδα Ελληνική Γνώμη, που κυκλοφορεί στον Καναδά για τους Έλληνες της διασποράς. Κείμενά της για παιδιά έχουν βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, ενώ διηγήματά της για ενηλίκους έχουν διακριθεί στους διαγωνισμούς diavasame.gr και Λόγω Τέχνης κι έχουν κυκλοφορήσει στις συλλογές διηγημάτων 19 νέα βήματα και 11 λέξεις.  

Παιδικά βιβλία της που έχουν εκδοθεί είναι Η Μελίνα ντετέκτιβ, Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου (βραχεία λίστα για τα κρατικά βραβεία), Ο βασιλιάς λύκος (βραχεία λίστα για τα κρατικά βραβεία), Πριγκιπικά γενέθλια και Η Ζωή που περισσεύει.

Τα βιβλία της
Η Μελίνα ντετέκτιβ, Μεταίχμιο (2009)
Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2011)
Ο βασιλιάς λύκος, Μεταίχμιο (2012)
Πριγκιπικά γενέθλια, Μεταίχμιο (2012)

Η Ζωή που περισσεύει…, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
Η νταντά μου, Ψυχογιός (2013)
Εύκολες ερωτήσεις, δύσκολες απαντήσεις, Ψυχογιός (2014)
Μια κιθάρα και πολλές συγγνώμες, Ψυχογιός (2014)
Διακοπές στη βεράντα, Μεταίχμιο (2015)
Τα γουρουνάκια της ευτυχίας, Μεταίχμιο (2015)
Ένα παρατσούκλι και για μένα, παρακαλώ, Ψυχογιός (2016)
Λέξη σαν μύγα, Μίνωας (2016)
Η καλύτερη μαμά, Πατάκης (2016)
Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική Εκστρατεία, Μίνωας (2017)
Οι άθλοι του Θησέα, Μίνωας (2017)
Είμαι σκέτο παιδί!, Εκδόσεις Πατάκη (2017)
​Bοήθεια, Αχινός, Εκδόσεις Μεταίχμιο (2017)

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Ρένια Μεταλληνού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σε ηλικία περίπου 4 ετών ξεκίνησε την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία ζωγραφίζοντας  αρχικά σε έπιπλα και τοίχους με αυτοσχέδια χρώματα-τα καλλυντικά της μητέρας της-αναγκάζοντας την έτσι να της αγοράσει τετράδια, μπλοκ, μαρκαδόρους και χρώματα!

Μεγαλώνοντας μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει διακόσμηση άλλα τελικά σπούδασε γραφιστική στον ΑΚΤΟ. Λίγα χρόνια αργότερα κερδίζοντας μια υποτροφία παρακολούθησε για 1μιση χρόνο μαθήματα σχεδίου μόδας στο ΙΕΚ Ακμή. Εργάστηκε για περιοδικά και εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας για 10 περίπου χρόνια.

Το 2013 όπου κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο (Ζωγραφίζω, παίζω και μαθαίνω την άλφαβήτα από τις εκδόσεις Πατάκη) αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την εικόνογράφηση.Σήμερα ζει λίγο έξω απο την Αθήνα με την οικογένεια της και τα ζωάκια τους και συνεχίζει να ζωγραφίζει σε κάθε ευκαιρία. Το ιντερνετικό της σπίτι είναι το reniametallinou.com

Βιβλία που έχει εικονογραφήσει:
Ζωγραφίζω, παίζω και μαθαίνω την άλφαβήτα, Εκδόσεις Πατάκη, 2013
Παρέα με ένα μολύβι…ταξιδεύω, Ζέτου Ναταλία-Κουτρούμπα Κατερίνα, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Χλόη Χ*: Ζητούνται γονείς, Αλεξάνδρα Κ*, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Τα μυστικά της βεντάλιας, Βέρα Πρατικάκη, Εκδόσεις Ψυχογιος, 2015
Και οι 7 ήταν υπέροχοι, Γιάννης Ρεμούνδος, Εκδόσεις Ψυχογιός, 2015
Without birthday presents, EdVenture Books, Singapore, 2015
Mona at the zoo,  Ali Ezzeddine, Qatar, 2015
Το σκοταδάκι που φοβόταν, Ασπασία Πρωτογέρου, Εκδόσεις Polaris, 2015

Η παπαρούνα της καρδιάς, Κατερίνα Τζαβάρα, Εκδόσεις Διάπλους, 2016
Ζωγραφίζω, παίζω και μαθαίνω τους αριθμούς, Εκδόσεις Πατάκη, 2016
Τα δίδυμα παιδιά που ακούνε τα πάντα, Μανίνα Ζουμπουλάκη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2016
Όταν το σύμπαν συνομοτεί (ιστορίες που ζεις δυνατά), Λίνα Σωτηροπούλου, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016
Romeo and Juliet: A Coloring Classic, Little Tiger Press, 2016

Τα φυλλαράκια της γλώσσας, Συντάκτες elniplex, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016
Τα φυλλαράκια των μαθηματικών, Συντάκτες elniplex, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016
Τα φυλλαράκια της τέχνης, Συντάκτες elniplex, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016
Πρατικάκη, Βέρα, Το Καρυ-κευμένο καλαμαράκι, Ψυχογιός 2017

Το όνομά μου είναι Δώρα!, Τσίτας, Μάκης, Μίνωας 2017
​Τα φυλλαράκια της φύσης, Συντάκτες elniplex, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017
Τα φυλλαράκια των διακοπών, Συντάκτες elniplex, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017