More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΓατοκουβέντες της Άλκης Ζέη

    Γατοκουβέντες της Άλκης Ζέη

    Έρχεται καύσωνας! Τι κι αν είμαστε στην καρδιά του Χειμώνα. Στο βιβλίο της Άλκης Ζέη είναι κατακαλόκαιρο. Αφηγητής της ιστορίας είναι ένας πανέξυπνος ασπρόμαυρος γάτος. Ο Μήτσος ή Μίσα.  Είναι το τετράποδο μέλος μιας οικογένειας που απαρτίζεται επίσης από μια καλοσυνάτη, τρυφερή γιαγιά, δύο παιδιά τον Ηλία και την Κατερίνα (έξι και οκτώ ετών αντίστοιχα), τη μαμά τους και δύο μπαμπάδες. Ο μπαμπάς  Κου-Μπου (καινούριος μπαμπάς) δεν διαθέτει πολλά χρήματα αλλά έχει καλή καρδιά και είναι αγαπητός σε όλους! Ο μπαμπάς  Που-Μπου (παλιός μπαμπάς) από την άλλη ζει στις Βρυξέλες. Έχοντας χωρίσει με τη μαμά, έχει (ξανα)παντρευτεί και ζει πια πολυτελώς με την Κα Ευρώ (Ηρώ) και  το Ευράκι τους! Αυτό το μωρό που γεννήθηκε εφταμηνίτικο έγινε η αφορμή να ακυρωθούν οι καθιερωμένες καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών με τον μπαμπά τους στο ακριβό αλλά ακατάλληλο για παιδιά, ξενοδοχείο της Ουρανούπολης. Το καλοκαιρινό πλάνο της οικογένειας αναπροσαρμόζεται. Περιλαμβάνει διακοπές στις Μηλιές. Η γιαγιά και ο γάτος θα μείνουν σπίτι. Δεν υπάρχει άλλωστε ούτε σπιθαμή ελεύθερου χώρου στο σαραβαλάκι του Κου Μπου που θα τους μεταφέρει στο Πήλιο. Αυτό που τους απασχολεί όλους είναι η αναμέτρηση με τον Φοβερό Καύσωνα από τον οποίο κινδυνεύουν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι και ζώα. Η γιαγιά και ο Μίσα θα περάσουν μερικές ώρες μοναξιάς και αγωνίας ώσπου να χτυπήσει το τηλέφωνο …

    Πρωτοπρόσωπη και άκρως απολαυστική η αφήγηση από τον γάτο- πρωταγωνιστή της ιστορίας. Το χιούμορ και οι έξυπνες γατίσιες απορίες  του διαπνέουν όλο το κείμενο χαρίζοντας ζωντάνια, αμεσότητα και άφθονο γέλιο. Η εγκιβωτισμένη ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας με τον Καύσωνα στη θέση του λύκου είναι απολαυστική! Παράλληλα ανοίγεται ένας «διάλογος» με μεγάλο ενδιαφέρον για θέματα της οικογενειακής ζωής όπως το διαζύγιο, η οικονομική κατάσταση, η μοναξιά της τρίτης ηλικίας αλλά και οι ανθρώπινες σχέσεις.  Όπως αναφέρει ο Marcel Proust, «στην πραγματικότητα ο αναγνώστης την ώρα που διαβάζει είναι αναγνώστης του εαυτού του». Η Άλκη Ζέη κατέχει σαφώς πολύ καλά το ταλέντο να επικοινωνεί τις σκέψεις της αφήνοντας παράλληλα χώρο στον αναγνώστη να ξεδιπλώσει τις δικές του!

    Το βιβλίο της Άλκης Ζέη επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με εξαιρετική εικονογράφηση από τη  Φραντσέσκα Ασιρέλι. Με τις εικόνες της μεταφέρει ρεαλιστικά την πραγματικότητα προσδίδοντάς της εκείνες τις μικρές πινελιές που υπενθυμίζουν ότι είναι μια μυθοπλασία. Όμορφες οι επιλογές των χρωμάτων στις αποχρώσεις του μωβ. Πολλούς συνειρμούς δημιουργεί η εμφάνιση της γιαγιάς στα κόκκινα, σαν άλλη κοκκινοσκουφίτσα, η οποία παρόλο που διανύει την τρίτη ηλικία της ζωής της είναι ακμαία και ζωντανή ψυχή τε και σώματι!

    Αξίζει να το αναζητήσει κανείς αν μη τη άλλο για να εξασφαλίσει στιγμές απολαυστικής  ακρόασης ακούγοντας την ιστορία από την ίδια τη συγγραφέα, καθώς το βιβλίο συνοδεύεται από cd.
    Στα προτεινόμενα ασφαλώς!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Γατοκουβέντες
    Συγγραφέας: Άλκη Ζέη
    Εικονογράφηση εξωφύλλου: Φραντζέσκα Ασιρέλη
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2015
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-566-187-8

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular