More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΓια να ενωθούμε, θ' ανακατευτούμε- Μια ιστορία για κότες, του Λοράν Καρντόν

    Για να ενωθούμε, θ’ ανακατευτούμε- Μια ιστορία για κότες, του Λοράν Καρντόν

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει μικρό απόσπασμα- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Τα πρόβατα πηγαίνουν για σφάξιμο και δε λένε τίποτα, δεν ελπίζουν τίποτα. Αλλά τουλάχιστον δε ψηφίζουν τον χασάπη που τα σκοτώνει ούτε τον αστό που τα τρώει.
    Κόμης Μιραμπώ

    Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί σήμερα στις λευκές κότες. Ο Μαρσέλ, ο λευκός κόκορας, έχει εξαφανιστεί. Η γυναίκα του είναι απαρηγόρητη. Η νυφίτσα φταίει, λέει. Η αλεπού ήταν, λέει μια άλλη κότα. Αναστάτωση και στις μαύρες και τις κόκκινες κότες. Μετριούνται. Στις κόκκινες λείπει η Γερτρούδη, η παχουλή κοτούλα. Αναστάτωση κι εκεί και επειγόντως Συμβούλιο του Κοτετσιού.

    Ακούγονται πολλές απόψεις και κακαρίσματα. Να φτιάξουμε έναν στρατό, προτείνει ο μαύρος κόκορας. Να μην περιμένουμε να μας αιφνιδιάσουν. Όλοι συμφωνούν μαζί του. Ο κόκκινος κόκορας προτείνει να φτιάξουν τρεις στρατούς, έναν οι λευκές, έναν οι κόκκινες, έναν οι μαύρες κότες. Ο μαύρος αντιπροτείνει: “Για να ενωθούμε, δε θα χωριστούμε. Ας φτιάξουμε ένα τάγμα τριών χρωμάτων”. Πείθει και πάλι. Το τάγματα φτιάχνεται. Αλλά έχει προβλήματα. Γιατί να είναι οι μαύρες κότες μπροστά και οι κόκκινες πίσω; Αλλαγή διάταξης. Ανακατεύονται, αλλάζουν διατάξεις, αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά για μισό λεπτό. Πού είναι ο Μαρσέλ και η Γερτρούδη τελικά;

    Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αναρριχηθεί σε κορυφαία θέση εξουσίας είναι ηλίθιοι. Είναι ηλίθιοι γιατί στην προσπάθειά τους να κυβερνήσουν, να γοητεύσουν με τα λόγια, να ηγηθούν και να διατηρήσουν τη θέση τους και την αποδοχή του λαού, ξεχνούν ποιο είναι το πρόβλημα. Όταν σταματούν να μιλούν, να οργανώνουν αντεπιθέσεις και λύσεις, έχουν ξεχάσει ήδη από πού ξεκίνησε όλο αυτό. Αυτή την σύγχυση που επικρατεί μεταξύ ηγετών και λαού, την απώλεια επικοινωνίας, την έλλειψη επαφής των πάνω με τους τα προβλήματα των κάτω, την προχειρότητα και την ανοργανωσιά και κυρίως την έλλειψη λογικής σκέψης και κρίσης με αποτέλεσμα την επικράτηση θεωριών συνωμοσίας και fake news καταγράφει με ευφυέστατο τρόπο και πολύ χιούμορ ο Λοράν Καρντόν.

    Παίρνοντας ως αφετηρία ένα διπλό silver alert-εξαφάνιση, ξετυλίγει μια εκπληκτική σάτιρα για την εξουσία, το χάος της δημοκρατίας (που είναι, συνήθως ή και πάντα, προτιμότερο από το χάος των άλλων προτάσεων διακυβέρνησης), τη θέση του ενός μέσα στο κοινωνικό σύνολο και το πώς η άποψή του μπορεί να επηρεάσει τις γενικότερες εξελίξεις

    Το ανατρεπτικό τέλος αποκαλύπτει όλον αυτόν τον χαοτικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε συχνά μια είδηση/γεγονός, ενδύοντάς το με διάφορες ρηχές αποχρώσεις, παραμερίζοντας εν τέλει τις πιο λογικές οδούς, φανερώνει τα τρωτά της πολιτικής ορθότητας που κοιτάζει τους τύπους αλλά συχνά χάνει την ουσία και αναδεικνύει όλα τα στάδια από τα οποία περνά μια σε γενικές γραμμές δημοκρατική διαδικασία για να φέρει αποτέλεσμα.

    Ευφυή θεωρώ και την εικονογράφηση όπου παρακολουθούμε την μετατόπιση και τους διαφορετικούς σχηματισμούς των κοτών, δίχως τίποτε άλλο να παρεμβάλλεται σε αυτή την οπτική σχέση, γεγονός που επιτρέπει στον αναγνώστη να παρατηρεί τις διαφορές και την εξέλιξη της μετακίνησης βάσει των δηλώσεων και των απόψεων που διατυπώνονται.

    Για να ενωθούμε, πρέπει να ανακατευτούμε. Έτσι θα διασπάσουμε τους τύπους και το ανούσιο, έτσι θα ανακατευτούν οι ιδέες και οι σκέψεις μας, έτσι θα συναντήσουμε τη λύση του μυστηρίου που μας οδήγησε σε όλη αυτή την αναμπουμπούλα. Surprise!

    Για αναγνώστες από 4 ετών.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Την σύγχυση που επικρατεί μεταξύ ηγετών και λαού, την απώλεια επικοινωνίας, την έλλειψη επαφής των πάνω με τους τα προβλήματα των κάτω, την προχειρότητα και την ανοργανωσιά και κυρίως την έλλειψη λογικής σκέψης και κρίσης με αποτέλεσμα την επικράτηση θεωριών συνωμοσίας και fake news καταγράφει με ευφυέστατο τρόπο και πολύ χιούμορ ο Λοράν Καρντόν. Ευφυή θεωρώ και την εικονογράφηση όπου παρακολουθούμε την μετατόπιση και τους διαφορετικούς σχηματισμούς των κοτών, δίχως τίποτε άλλο να παρεμβάλλεται σε αυτή την οπτική σχέση, γεγονός που επιτρέπει στον αναγνώστη να παρατηρεί τις διαφορές και την εξέλιξη της μετακίνησης βάσει των δηλώσεων και των απόψεων που διατυπώνονται.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Chickens Are Not Organized

    Opening Escape

    The Sky is Falling (From “Chicken Little”/Score)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Για να ενωθούμε, θ’ ανακατευτούμε- Μια ιστορία για κότες
    Τίτλος πρωτοτύπου: S’unir c’est se mélanger. Une histoire de poules
    Συγγραφέας: Laurent Cardon
    Εικονογράφηση: Laurent Cardon
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Φεβρουάριος 2021 (στο βιβλίο αναγράφεται  Νοέμβριος 2020)
    Μετάφραση: Μυρσίνη Γκάνα
    Τυπογρ. επιμέλεια: Μαρία Ζουράρη
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 23,5 Χ 33
    ISBN: 978-960-572-352-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular