Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Τελείας με μια τελεία

0
2415

Τέσσερις μέρες, λοιπόν, μετά τον αγιασμό των ελληνικών σχολείων, στις 15 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Τελείας. Μια μέρα εμπνευσμένη από εκείνο το αριστούργημα του Πίτερ Ρέυνολντς, την Τελεία.

Η Λία και η υπέροχη δασκάλα της γίνονται για λίγο το επίκεντρο. Ποια είναι η Λία και η δασκάλα της; Δυο λόγια για την ιστορία της Τελείας.

Η Λία, λοιπόν, άφησε το χαρτί της άδειο στο μάθημα της ζωγραφικής. Την είδε η δασκάλα κάπως, την πλησίασε και της είπε: “Α! Μια πολική αρκούδα σε χιονοθύελλα”. Αστείο, ε; Της Λίας δεν της άρεσε καθόλου όμως. Ισχυρίστηκε σθεναρά πως δεν ξέρει να ζωγραφίζει. “Έλα, φτιάξε κάτι. Μια γραμμή, μια τελεία έστω… Κάνε με θάρρος την αρχή και ο,τι βγει”, την παρότρυνε η δασκάλα της.

Η θυμωμένη τότε Λία άρπαξε τον μαρκαδόρο και τον κάρφωσε με μανία το χαρτί. Είχε κάνει μια τελεία. “Τώρα βάλε και την υπογραφή σου”, συνέχισε η δασκάλα. Σ’ αυτό η Λία δε δυσκολεύτηκε καθόλου αφού ήξερε να γράφει ολόσωστα το όνομά της. Στο μάθημα της επόμενης εβδομάδας, η Λία αντίκρισε την τελεία της σε μια σκαλιστή χρυσή κορνίζα. Ένιωσε περήφανη. Θα προσπαθούσε να κάνει καλύτερες τελείες από αυτήν τη βιαστική και θυμωμένη που είχε κάνει. Και έκανε. Στρώθηκε στη δουλειά και ανακατεύοντας χρώματα άρχισε να φτιάχνει τις πιο υπέροχες τελείες. Κι όταν ένα αγοράκι ισχυρίστηκε πως δε μπορούσε να ζωγραφίσει, η Λία ήξερε πια τι έπρεπε να κάνει. Μα ο,τι και η δασκάλα της κάποτε…

Ένα από τα παγκόσμια αριστουργήματα που θα (πιθανότατα και να το έχετε κάνει ήδη) διαβάσετε στη ζωή σας. Ένα βιβλίο που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, σε διδάσκει την ομορφιά, την καλοσύνη, την ενσυναίσθηση, την κατανόηση, τη μέγιστη αξία του ρόλου του δασκάλου μέσα από το προσωπικό παράδειγμα κι όχι μέσω κατήχησης και υψωμένου δαχτύλου. Γιατί αυτό το ελάχιστο, ταπεινό σημάδι μας στον κόσμο, η τελεία, η απλή αυτή κουκίδα με τα πολλά ονόματα (τελεία, κουκίδα, βούλα, στίγμα) είναι η πρώτη αρχή να νιώσεις ότι μπορείς να αποτυπώσεις κάτι, να δημιουργήσεις, να αισθανθείς βιωματικά πως μπορείς να τα καταφέρεις, να πιστέψεις σε σένα. Αρκεί ασφαλώς να υπάρχει πλάι σου ένας δάσκαλος, ένας άνθρωπος να κάνει το όχι και τόσο αυτονόητο τελικά: να σου δώσει το χώρο και τη δύναμη να πιστέψεις ότι αυτό που κάνεις είναι κάτι, ότι δεν είναι για πέταμα και για τη λησμονιά του κόσμου.

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ λοιπόν αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η πρώτη ζωγραφιά του παιδιού στο νηπιαγωγείο, τη νέα χρονιά που ξεκινά. Τι πιο απλό, πιο εύκολο από μια απλή τελεία. Ένας υποτυπώδης “κύκλος” που το παιδί θα ζωγραφίσει ή ακόμα και θα διακοσμήσει όπως το ίδιο θέλει.

Κατεβάστε και εκτυπώστε την παρακάτω σελίδα πατώντας εδώ.

Εγγραφείτε στη σελίδα της Τελείας και φίνετε μέλος των παγκόσμιων δράσεων με αφορμή το βιβλίο του Π. Ρέινολντς

Κατεβάστε το δωρεάν pdf με συγκεντρωμένες πολλές δράσεις με αφορμή την τελεία

Δείτε βίντεο με εκπληκτικές δραστηριότητες εμπνευσμένες από την τελεία.