Γκαζόζα Α. Α. Α, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου

0
957

Τίτλος: Γκαζόζα Α.Α.Α.
Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Απρίλιος 2016
Επιμέλεια κειμένου: Γιώτα Γκότση
Σελίδες: 22 Χ 30
Μέγεθος: 40
ISBN: 978-960-5631-16-1

Αγόρασέ το

Ο Μηνάς είχε αναμφίβολα την καλύτερη ιδέα για σύνθημα ανακύκλωσης σε όλη την τάξη. Πώς έγινε αυτό; Μόλις χθες η δασκάλα της τάξης, η κυρία Έλλη τους μίλησε για την ανακύκλωση. Ο Μηνάς βαριόταν και κοιτούσε τα παιδιά που έπαιζαν μπάλα στο προαύλιο. Ξαφνικά, του ήρθε μια τρελή ιδέα! Βάδισε προς την πίσω πλευρά του σχολείου και βρέθηκε σε ένα πρωτόγνωρο μέρος, με σκοπυίδια και ανυπόφορη μυρωδιά. Ήταν η Χωματερή Α.Α.Α. που σημαίνει Άχρηστα Ακατάλληλα Αντικείμενα. Κάποια στιγμή σκόνταψε σε ένα άδειο μπουκάλι γκαζόζας που άρχισε να του μιλάει. Του εξήγησε την ιστορία της χωματερής και με ποιον τρόπο αντί για μόνο σκουπίδια, κατέφθαναν εκεί με τα απορριματοφόρα και αντικείμενα που δεν ήταν… σκουπίδια! 

Οδήγησαν τον Μηνά στο κρατητήριο, μια μεγάλη σπηλιά από υλικά ανακύκλωσης. Δεν είχε φτάσει τυχαία εκεί. Δεν ανακύκλωνε ποτέ, αντιθέτως πετούσε στη χωματερή αντικείμενα που δεν ανήκαν εκεί.

Θα καταφέρει ο Μηνάς να φύγει αλώβητος από εκεί; Πόσες γνώσεις θα του προσφέρει αυτή η απρόσμενη εμπειρία; Και τελικά πώς α οδηγηθεί να φτιάξει το καλύτερο σύνθημα της τάξης για την ανακύκλωση;

Ένα κεντρικό ζήτημα της σύγχρονης περιβαλλοντικής αντίληψης που συνδέεται άμεσα με την επαναχρησιμοποίηση (Reuse) των πρώτων υλών και των αντικειμένων, βρίσκεται στο σημάδι της ιστορίας του Μηνά. Η ανακύκλωση. Ένα θέμα που τα τελευταία 15 χρόνια βρίσκεται στις πρώτες επιλογές εκπαιδευτικών αλλά και οκογενειών για ανασχόληση και γόνιμο προβληματισμό με τα παιδιά. Ωραίο το εύρημα του βαριεστημένου Μηνά που παρασύρεται σε ένα ονειρικό ταξίδι σε μια χωματερή καθώς κι εκείνο της αρωγού πράσινης γκαζόζας που μας χαρίζει και τον τίτλο του βιβλίου. Καίτοι διδακτικό σε αρκετά σημεία, θα αποτελέσει ένα παραμυθοεργαλείο γνώσης για παιδιά (δηλαδή το 90% των παιδιών πριν τα 6 τους) που συγχέουν τα πραγματικά σκουπίδια με τα ανακυκλώσιμα/επαναχρησιμοποιήσιμα αντικείμενα αλλά και θα δώσει μια ακόμα ώθηση για ένα προσωπικό σύνθημα ενός σπιτιού ή μιας τάξης ώστε η ανακύκλωση να φύγει από το πεδίο των βαρετών διαδικασιών και των ταμπού και να γίνει ακόμα και μια συνειδητή μόδα σε ευρείες ή ολιγομελείς ομάδες.

Η εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου απογειώνει την εικονογραφική ανάγνωση μέσω των χρωμάτων, των γραμμών, των μορφών, των διατάξεων που επιλέγει να χρησιμοποιήσει, παντρεύοντας τεχνικές, φως, χρώμα και σκοτάδι.

Από την Ελληνοεκδοτική.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

H Τζένη Κουτσοδημητροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Σήμερα ζει στην Αθήνα μαζί με τον άντρα της και τα δυο παιδιά τους. Είναι καθηγήτρια Αγγλικών χρησιμοποιώντας, λόγω της ειδίκευσής της, ως κύριο μέσαω διδασκαλίας το διαδίκτιο (on line learning) Έχει επίσης ασχοληθεί με τη συγγραφή δίγλωσσων παραμυθιών που κυκλοφορούν απο  τις εκδόσεις Αναζήτηση-Μικρόκοσμος: «Τιμ και Τάρα-Περιπέτειες στη φάρμα» και «Τιμ και Τάρα-Εθελοντές σε μπελάδες». Παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και είναι ενεργό μέλος του συλλόγου SCBWIGreece. Εκτός απο τη συγγραφή αγαπά πολύ και την εικονογράφηση και ευελπιστεί πώς θα μπορέσει να συνδιάσει και τα δυο αυτά κομμάτια στα επόμενα βιβλία της.

Τα βιβλία της
Τιμ και Τάρα, Αναζήτηση (2014)
Γκαζόζα ΑΑΑ, Ελληνοεκδοτική (2016)
Τι σκαρώνει ο λύκος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2016)
Βασιλιάς Φωνακλάς Γαλήνη δεν βρίσκει, Ελληνοεκδοτική ( 2017)

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Φωτεινή Τίκκου γεννήθηκα στην Αθήνα το 1981. Ζωγραφίζει από παιδί, αρνούμενη να μπει από νωρίς στον κόσμο των γραμμάτων. Η Ελλάδα δεν της έδωσε την ευκαιρία μέσω των Πανελληνίων να κάνει αυτό που αγαπούσε πάντα, πράγμα το οποίο της χάρισε η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στην οποία και εισήλθε. Λίγο μετά βρέθηκε στη Σεβίλλη όπου φοίτησα για ένα χρόνο στην Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης. Ήταν εκεί που πρωτοσκέφτηκε για πρώτη φορά να γίνει εικονογράφος παιδικών βιβλίων.

Η αρχή έγινε με τα Ελληνικά Γράμματα. Σήμερα, έχει εικονογραφήσει παιδικά βιβλία για τους εκδοτικούς οίκους Ψυχογιός, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Πατάκης, Διάπλαση και Modern Times.

Τα βιβλία που εικονογράφησε
Κοκορέλη, Αργυρώ, Είναι δικό μου!, Ελληνικά Γράμματα( 2010)     
Κοκορέλη, Αργυρώ, Όταν φοβάμαι, Ελληνικά Γράμματα (2010)
Τσεκούρας, Κωνσταντίνος, Όνειρα από ζάχαρη, Modern Times (2011)     
Μπουλώτης, Χρήστος, ΟΥΦ! Οι απίθανες ιστορίες του Άρη, Εκδόσεις Πατάκη (2011)   
Κατσαρή, Χαρά, Καρχαριακοί αγώνες, Διάπλαση (2012)    
Κατσαρή, Χαρά,
 
Ένας λύκος ποιητήςΔιάπλαση (2012) 
Μπαμπέτα – Μπακιρτζή, Ιωάννα, Η νταντά μουΨυχογιός (2013)     
Μουρίκη, Κατερίνα, Ο ερωτευμένος δράκος, Διάπλαση (2013)     

Μπουλώτης, ΧρήστοςΟΥΦ! Οι απίθανες ιστορίες του Άρη, Εκδόσεις Πατάκη (2013)     
Μπαμπέτα – Μπακιρτζή, ΙωάνναΔιακοπές στη βεράντα, Μεταίχμιο (2015)    
Βασιλείου, Φωτεινή, Το φεγγάρι γλίστρησε στη καμινάδα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)
Κουτσοδημητροπούλου, Τζένη, 
Γκαζόζα Α.Α.Α., Ελληνοεκδοτική(2016)   
Σούμπερτ, Μαρία, Ο φούρναρης ΠλατςΔιάπλαση (2016)    
Χατζημποντόζη, Μαριλίτα, Όλα για τη νίκη;, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2016)    
Μιχίδη, Άννα, Τι τρέχει με τον Μπαντού;, Ελληνοεκδοτική (2016)
Άννα Κοντολέων- Μάνος Κοντολέων,
Φεύγει έρχεται, Εκδόσεις Πατάκη (2017)