More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20204-7 ετώνΓραμμή 28, του Ντάβιντε Κάλι (μετ.: Μυρσίνη Γκανά)

    Γραμμή 28, του Ντάβιντε Κάλι (μετ.: Μυρσίνη Γκανά)

    Η Γραμμή 28 του τραμ της Λισαβόνας συνδέει την περιοχή Martim Moniz με το Campo Ourique και το κοιμητήριο του Prazeres και περνάει με 34 στάσεις από τις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές Graca (εκκλησία της Graca), Alfama (εκπληκτική θέα), Baixa και Estrela (Βασιλική της Εστρέλα). Όλοι οι επισκέπτες της Λισαβόνας θα μπουν σε αυτό το κίτρινο, εμβληματικό βαγονάκι που διασχίζει τα στενά της πόλης βαρώντας τα κουδουνάκια του.

    Τα τραμ τύπου Remodelado χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1930. Σε όλες τις πόλεις, τέτοιου τύπου τραμ έχουν αποσυρθεί προ πολλού, είτε για κάποιο μουσείο μεταφορών είτε για την ανακύκλωση σιδερικών. Όχι όμως στη Λισαβόνα. Τα Remodelado όπως η γραμμή 28 είναι τα μόνα που μπορούν να κυκλοφορήσουν σε μεγάλο μέρος της πόλης λόγω των  πολυάριθμων στροφών και των απότομων κλίσεών της. Εκεί λοιπόν που αποτυγχάνουν τα σύγχρονα ογκώδη τραμ, υπάρχει το 28.

    Το εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά δεν είναι μια αποκλειστική υπόθεση ζώων, παιδιών ή ενηλίκων σε σχέση με ζώα και παιδιά. Αυτό υπογραμμίζει θριαμβευτικά η Γραμμή 28, αυτό το έξοχο βιβλίο των Davide Cali και Magali le Huche με πρωταγωνιστή τον Αμαντέο, οδηγό της γραμμής 28.

    Άνω τελεία. Αναρωτιέμαι ποιος φωστήρας γέμισε μια γκρίζα πόλη με λιγοστό πράσινο σαν την Αθήνα και τον Πειραιά με αμαξοστοιχίες τραμ σε χρώμα γκρι μεταλλικό, δίχως ίχνος χρώματος πάνω τους. Ακόμα και τώρα… είναι τόσο δύσκολο να σκεφτεί κανείς να βάλει χρώματα σε αυτές τις αστικές συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς που μπαίνουν μέσα στην πόλη; Τέλος παρεκτροπής.

    Ο Αμαντέο δεν είναι ένας συνηθισμένος οδηγός τραμ. Στα τόσα χρόνια στο τιμόνι του τραμ ειδικεύθηκε σε κάτι ανεπανάληπτο: βοήθησε δεκάδες ντροπαλούς ερωτευμένους να έρθουν πιο κοντά, να βρουν το δρόμο να είναι μαζί. Πώς; Ανεβαίνοντας στην εμβληματική Γραμμή 28 θα αισθανθείς τους τριγμούς στις απότομες στροφές και ανηφόρες, θα πέσεις πάνω σε κάποιον άλλον, θα νιώσεις τους απότομους ελιγμούς και τα ζιγκ ζαγκ πάνω στα πλακόστρωτα. Μόνο που ο Αμαντέο, σαν άλλος θεός του Έρωτα, σαν πανταχού παρών βοηθός του, τις απότομες στροφές, τα αιφνίδια σταματήματα στις ανηφόρες, τις χωρίς προειδοποίηση επιταχύνσεις, τις “εφάρμοζε” για να φέρει τους ανθρώπους κοντά, να φέρει τους ντροπαλούς, διστακτικούς ερωτευμένους της γραμμής σε απόσταση αναπνοής.

    Μόνο που σήμερα είναι η τελευταία του μέρα στη δουλειά. Ο Αμαντέο βγαίνει στη σύνταξη. Τι θα γίνουν οι ντροπαλοί ερωτευμένοι δίχως τις δικές φροντίδες; Ο Αμαντέο θέλει να τελειώσει την σταδιοδρομία του με μια εκκωφαντική νίκη. Και θα το κάνει παρά τα απίστευτα εμπόδια.

    Υπάρχει, λοιπόν, αγάπη για όσους την βοηθούν και την υποστηρίζουν; Ή συνήθως οι δοτικοί άνθρωποι συναισθάνονται τόσο τους άλλους ξεχνώντας, όπως ο Αμαντέο του Καλί, όπως η Αμελί του Ζαν Πιερ Ζενέ, τον εαυτό τους.

    Η τελευταία μέρα στη δουλειά απασχόλησε συχνά δημιουργούς. Στα βιβλία για παιδιά, το βραβευμένο Ένα Τελευταίο Γράμμα του Αντώνη Παπαθεοδούλου και της Ίριδας Σαμαρτζή έπαιζε εξαιρετικά με την τελευταία μέρα του ταχυδρόμου κύριου Κώστα. Για μεγαλύτερο κοινό, στο Spy Game του Τόνι Σκοτ, ο Ρ. Ρέντφορντ κάνει μια εντυπωσιακή έξοδο την μέρα της συνταξιοδότησής του διασώζοντας το πουλέν του στη CIA. Αυτό με είχε σημαδέψει ως δημιουργία για τη λεπτή υπόθεση “retirement day”. Τώρα μπορώ να επικαλούμαι και τον απίθανο Αμαντέο.

    Ένα απίστευτης ομορφιάς, ρεαλιστικό κείμενο, βγαλμένο από μια από τις πλέον ρομαντικές τουριστικές ατραξιόν (όχι κενή περιεχομένου) του κόσμου, με αυτήν την τελευταία μέρα στη δουλειά να στοιχειώνει και να στεφανώνει την ιστορία του. Εύρυθμο, καλοδομημένο, τόσο όσο, τρυφερό, νοσταλγικό, ωδή πραγματική στον έρωτα και τους ανά τον κόσμο ανώμοτους λειτουργούς του. Με την τόσο εκφραστική εικονογράφηση της Magali le Huche που ζωντανεύει με αίσθηση κινούμενης εικόνας την ιστορία.

    Επιβιβαστείτε στη Γραμμή 28 και παίξτε με την ψυχή σας. Χαμογελάστε, αγκαλιαστείτε, χαρείτε και αγαπήστε την όμορφη στιγμή της ανάγνωσης, του παιχνιδιού, της απροσπέλαστης χαράς και των υπέροχων συναισθημάτων.

    Εκδόσεις Ίκαρος. Από τώρα στη Χρυσή Λίστα της επόμενης χρονιάς.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Γραμμή 28
    Τίτλος πρωτοτύπου: Electrico 28
    Συγγραφέας: Davide Cali
    Εικονογράφηση: Magali le Huche
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Μάιος 2019
    Μετάφραση από τα γαλλικά: Μυρσίνη Γκανά
    Τυπογραφική επιμέλεια: Μαρία Ζουράρη
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 23 Χ 29
    ISBN:
    978-960-572-282-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular