Γραμματοξηρασία – Τα φυλλαράκια της γλώσσας

0
713

Τα Φυλλαράκια της Γλώσσας είναι εδώ μαζί με την ομπρέλα τους για μια διαφορετική βροχόπτωση! 
Εμείς προμηθευτήκαμε μια διάφανη ομπρέλα στην οποία κολλήσαμε μαγνητάκια, και μαγνητικά γράμματα και αριθμούς. Η κατασκευή είναι πολύ απλή και αρέσει στα παιδιά, εναλλακτικά όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι έναν απλό μαγνητικό πίνακα. 

Προειδοποιήσαμε τα παιδιά ότι θα πιάσει βροχή κι όλα κρύφτηκαν κάτω από την ομπρέλα. Πετάξαμε στον αέρα τα γράμματα και τους αριθμούς. Κατόπιν τους ζητήσαμε να κολλήσουν στους μαγνήτες μόνο τα γράμματα προκειμένου να τα σώσουν από τον ιό που απειλεί να τα εξαφανίσει. 

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενδιαφέρον. Έξαχναν να βρουν τα γράμματα από το όνομα το δικό τους ή τον γονιών τους, γράμματα που είχαν δει σε κάποιες συσκευασίες και παιχνίδια. Υπήρξε προβληματισμός κι ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το όμικρόν και το μηδέν, το τρία και το έψιλον. Εκείνο που για άλλη μια φορά μας εντυπωσίασε είναι ότι τα άψυχα, πλαστικά σύμβολα απέκτησαν ενδιαφέρον και σημασία για τα παιδιά σε μια δραστηριότητα που είχε νόημα για τα παιδιά κι απαιτούσε την ενεργητική συμμετοχή τους.

Αν θέλουμε να προχωρήσουμε και στην αποτύπωση σε φύλλο εμπέδωσης, μπορούμε να ανατρέξουμε στη σελίδα 8 του βιβλίου Τα Φυλλαράκια της γλώσσας, και η ομπρέλα θα αποτελεί τον πίνακα αναφοράς.

Προεκτάσεις-Σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα:
Είναι σαφές ότι χωρίζοντας τα σύμβολα σε γράμματα και αριθμούς προβαίνουμε σε μια ομαδοποίηση με ένα κριτήριο. 

Καλές γραμματο-βροχοπτώσεις!