More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΔέκα κάλτσες (τέσσερις δεξιές και έξι αριστερές) σε απίστευτες περιπέτειες, της Γιουστίνα...

    Δέκα κάλτσες (τέσσερις δεξιές και έξι αριστερές) σε απίστευτες περιπέτειες, της Γιουστίνα Μπεντνάρεκ (εικ.: Ντανιελ ντε Λατούρ)

    Οι εξαφανισμένες κάλτσες αποτελούν ένα διαχρονικά άλυτο μυστήριο σε κάθε σπίτι. Σε ανύποπτο χρόνο τα όμορφα ταιριασμένα ζευγάρια καταλήγουν μονές κάλτσες των οποίων τα ταίρια αγνοούνται για πάντα. Η Βικτώρια με τη μαμά της δεν αποτελούν εξαίρεση. Στέκονται απελπισμένες μπροστά σε έναν σωρό από μονές κάλτσες κι αναρωτιούνται που μπορεί να βρίσκονται τα ζευγάρια τους. Ο υδραυλικός που καλείται για βοήθεια ανακαλύπτει μια τρύπα στο πάτωμα ακριβώς κάτω από το πλυντήριο. Αυτή είναι η αρχή για την εξιχνίαση του μυστηρίου. Οι δέκα απολεσθείσες κάλτσες (τέσσερις δεξιές κι έξι αριστερές) οι οποίες το έσκασαν από το σπίτι της Β1 επρόκειτο να ζήσουν απίστευτες περιπέτειες…

    Η πρώτη χαμένη κάλτσα ανήκε στον μπαμπά της Β1 καθώς ήταν δώρο του πεθερού του. Μαζί με το δεξί ταίρι της αποτελούσαν ένα κομψό ζευγάρι μαύρων, μεταξωτών καλτσών. Όμως η αριστερή κάλτσα ένιωθε πως ήταν προορισμένη για μεγαλεία. Το έσκασε λοιπόν και βρέθηκε σε μια οντισιόν. Κατέπληξε τους πάντες με την ερμηνεία της κι έγινε αστέρι του κινηματογράφου! Όταν άρχισε να φθείρεται, μετά από πολλές ενισχύσεις της φτέρνας της με μεταξωτές κλωστές σε ακριβά ραφεία, έγραψε τα απομνημονεύματά της αποκαλύπτοντας πικάντικες λεπτομέρειες για διάσημες πατούσες.

    Η δεύτερη, μια μικρή γκρίζα κάλτσα, έσωσε πέντε ορφανά ποντικάκια από την επίθεση ενός γερακιού. Έγινε η θετή ποντικομαμά τους κι έμεινε μαζί τους ως τα βαθειά γεράματα. Κάποτε μάλιστα ήρθε να τη συναντήσει και το ταίρι της το οποίο η Βικτώρια είχε μεταμορφώσει σε όμορφο ποντικοκαλτσοκουκλάκι.

    Η τρίτη χαμένη, αριστερή, μπλε κάλτσα ήταν πολύ ζωηρή.  Δραπέτευσε από το καλάθι με τα άπλυτα, έγινε πολιτικός κι έμεινε στην ιστορία για το διάσημο ρητό “Χωρίς αριστερά δεν υπάρχει δεξιά”.

    Η ιστορία της τέταρτης, χνουδωτής, πολύχρωμη κάλτσας είναι συγκινητική. Γνώρισε τυχαία έναν άστεγο, ανάπηρο άντρα ο οποίος αποδείχτηκε πρώην βασιλιάς. Έμεινε μαζί του ζεσταίνοντας το μοναδικό πόδι του ώσπου τους ανακάλυψε η βασίλισσα σύζυγος και τους πήρε στο παλάτι όπου κι έζησαν ευτυχισμένοι.

    Η πέμπτη μάλλινη κάλτσα, έσωσε το μικρό γατάκι από το άτακτο αγόρι, η έκτη κόκκινη, ροδοπλυμμένη κάλτσα κέρδισε τον διαγωνισμό για το πιο όμορφο τριαντάφυλλο κι η έβδομη ναυτική κάλτσα έζησε θαλασσινές περιπέτειες. Η όγδοη πράσινη κάλτσα αγανάκτησε από την παρενόχληση που δεχόταν από ένα θρασύ σώβρακο και το έσκασε. Αφού περιπλανήθηκε αρκετά βοήθησε ένα κοράκι να φτιάξει μια ασφαλή φωλιά για τα νεογνά του κι έμεινε μαζί με την όμορφη οικογένειά τους, ενώ η ένατη κάλτσα έγινε ντεντέκτιβ!

    Η δέκατη χαμένη, πουά κάλτσα  βρέθηκε σε ένα νοσοκομείο. Γνώρισε ένα νεαρό αγόρι και το βοήθησε να αναρρώσει διασκεδάζοντάς το. Ένας νεαρός γιατρός εκτίμησε το ταλέντο της και στην προσέλαβε ως υπεύθυνη της ψυχαγωγίας των παιδιών.

    Ας μη γελιόμαστε, αυτές δεν είναι κάλτσες… είναι δέκα εκπληκτικές περσόνες με φιλοδοξίες, όνειρα και ευαισθησίες. Ρίσκαραν να αφήσουν την ασφάλεια του καλαθιού των απλύτων κι ακολούθησαν το ένστικτό τους και την ανάγκη τους για μια ζωή διαφορετική. Η Γιουστίνα Μπεντνάρεκ έχει δημιουργήσει μια άκρως απολαυστική ιστορία με έξυπνο χιούμορ κι ανατρεπτική πλοκή. Την ίδια στιγμή ο μυημένος αναγνώστης θα αποκωδικοποιήσει αβίαστα και απαλλαγμένα από κάθε ίχνος διδακτισμού πολλαπλά μηνύματα σε σχέση με τα στερεότυπα, την ταυτότητα, την αυτοεκτίμηση, τη στάση ζωής και τις σχέσεις. Η εικονογράφηση είναι επίσης εκπληκτική! Παιχνιδιάρικες, πολύχρωμες κάλτσες με προσωπικότητα γεμίζουν τις σελίδες του βιβλίου προκαλώντας γέλιοΤο ευρηματικό στήσιμο του βιβλίου με την εναλλαγή του είδους, του μεγέθους και των  χρωμάτων των γραμματοσειρών προσδίδει στο βιβλίο μια έντονη τροπικότητα η οποία ενισχύει τη διάδραση με τους αναγνώστες.

    Μετά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου το σίγουρο είναι ότι θα κοιτάζετε τις κάλτσες σας με άλλο μάτι! Οι περιπέτειες των δέκα καλτσών είναι απολαυστικές από την πρώτη έως την τελευταία!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Δέκα κάλτσες (τέσσερις δεξιές και έξι αριστερές) σε απίστευτες περιπέτειες
    Συγγραφέας: Γιουστίνα Μπεντνάρεκ
    Εικονογράφηση: Ντανιελ ντε Λατούρ
    Τίτλος Πρωτοτύπου Niesamowite przygody dziesieciu skarpetek
    Μετάφραση: Αναστασία Χατζηγιαννίδη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούλιος 2020
    Σελίδες: 168
    Μέγεθος: 16.5 X 23.5
    ISBN: 9789601683720

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular