Δέκα μικροί πειρατές και Δέκα μικρές πριγκίπισσες, για παιδιά 0-3 ετών

1
2571

Μάικ Μπράουνλοου και Σάιμον Ρίκερτι. Αυτοί οι δυο “μάστορες” έφτιαξαν δυο εξαιρετικά board book που σίγουρα θα αρέσουν στα παιδιά 0-3 ετών καθώς έχουν όλα τα συστατικά για αυτό.

Το board book είναι βιβλίο τυπωμένο σε χοντρό χαρτόνι τόσο σε εξώφυλλο όσο και στις εσωτερικές του σελίδες. Οι σελίδες ενός τέτοιου βιβλίου είναι ειδικά διπλωμένες μεταξύ τους όχι με συνδετήρες και καρφίτσες και ως εκ τούτου είναι πολύ ανθεκτικό και κατάλληλο για παιδιά μικρής ηλικίας που συνηθίζουν να ταλαιπωρούν τις σελίδες των βιβλίων καθώς χτίζουν την αναγνωστική τους κουλτούρα.

Οι δύο κλιμακωτές ιστορίες, μία που γέρνει προς τα αγόρια και μία προς τα κορίτσια, είναι ευφάνταστες, ευκολοδιάστες και με καλοφτιαγμένες, εύρυθμες ρίμες από την Ελληνίδα μεταφράστρια Ελένη Μπακογεώργου που έκανε εξαιρετική δουλειά (η μετάφραση/απόδοση τέτοιων βιβλίων μόνο εύκολη δεν είναι). Δυο ιστορίες εμποδίων και ανατροπής όπου το παιδί ακολουθεί την παρέα δέκα πειρατών και δέκα πριγκιπισσών αντίστοιχα που μειώνονται σταδιακά μέσα από διάφορες δυσκολίες μέχρι να ξανανταμώσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικονογράφηση λειτουργεί απολύτως συμπληρωματικά (και δεν οπτικοποιεί απλώς το κείμενο), δείχνοντάς μας δέκα διαφορετικούς τύπους αγοριών και κοριτσιών (χρώμα δέρματος, χαρακτηριστικά, ενδυμασίες) παραπέμποντας σε ένα παράλληλο μάθημα αποδοχής του διαφορετικού.

Δέκα μικρές πριγκίπισσες φεύγουν για τον χορό πάνω στ’ αλογάκια τους, νωρίς το δειλινό.
Πόσο το περιμένανε; Του χρόνου το ένα τρίτο!
Κι οι δέκα τους φωνάζουνε σαν χορωδία “Ζήτω”!

Δέκα μικρές πριγκίπισσες, πανέμορφη η καθεμιά.
“Άουτς!”
Το αδράχτι τρύπησε το χέρι ξαφνικά. Κι έμειναν μόνο…ΕΝΝΙΑ!

Τα εμπόδια θα συνεχιστούν για τις μικρές πριγκίπισσες ώσπου θα μείνει μόνο μια. Όμως αυτή δε θα αποδεχτεί αυτήν την απώλεια. Και θα κάνει κάτι καταπληκτικό να ξαναφέρει κοντά της τις άλλες εννιά πριγκίπισσες.

Ανάλογη ιστορία (μου άρεσε λίγο περισσότερο) αυτή των δέκα μικρών πειρατών. Αυτοί βγαίνουν στ’ ανοιχτά, φωνάζουν δυνατά “Γιααααρ!” ώσπου ρίχνουν πετονιά, έρχεται ένα άλμπατρος και μένουνε μόνο… ΕΝΝΙΑ!

Ένας κεραυνός, ένας τυφώνας, ένα μεγάλο κύμα και άλλες δυσκολίες και εμπόδια αποδεκατίζουν το πειρατικό τους μέχρι που μένει μόνο ένας πειρατής. Αλλά πίσω έχει η ζωή την ουρά…

Εκδόσεις Πατάκης. Εξαιρετικά για παιδιά ως 3 ετών. Και έρχονται οι νέες ιστορίες των δύο δημιουργών, τα Δέκα μικρά ξωτικά και Οι δέκα μικροί Σούπερ Ήρωες ενώ έχουν προηγηθεί οι Δέκα μικροί Δεινόσαυροι και τα Δέκα μικρά Τέρατα.

Κατεβάστε δωρεάν εικόνες και υλικό για τα παιδιά από το site του Μάικ Μπράουνλοου εδώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ τα
Τίτλοι: Δέκα μικροί πειρατές, Δέκα μικρές πριγκίπισσες
Τίτλος πρωτοτύπων: Ten little pirates, Ten little Princesses
Συγγραφέας: Μάικ Μπράουνλοου
Εικονογράφηση: Σάιμον Ρίκερτι
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ελένη Μπακογεώργου
Εκδόσεις: Πατάκη, Ιανουάριος 2018
Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
Σελίδες: 26
Μέγεθος: 17,5 Χ 18,5
ISBN: 978-960-16-7507-7 (Δέκα μικροί πειρατές)
978-960-16-7506-0 (Δέκα μικρές πριγκίπισσες)