Δέντρα, του Πιοτρ Σόχα, ή πώς μαγεύεις μετά τις “Μέλισσες”

0
1004

Να το γράψω απλουστευμένα: ο Πιοτρ Σόχα είχες αλλάξει πίστα στο βιβλίο γνώσεων (και όχι μόνο) με τις απίστευτες Μέλισσες. Όταν μάθαμε από τον ίδιο ότι έρχονται σε μια ανάλογη έκδοση και τα Δέντρα, τότε μονολόγησα “ωχ, τι θα δούμε πάλι από αυτόν τον μάγο της εικόνας”.

Δεν μας διέψευσε. Ο Σόχα πήρε τα δέντρα και τα ξεστράτισε από τον απλοϊκό δρόμο του “καφέ κορμός, πράσινα φύλλα, ρίζες στο χώμα, οξυγόνο, δάσος, οικολογία και ομορφιά”. Τα Δέντρα στα χέρια του Σόχα έγιναν ένας ολόκληρος κόσμος, ένα σπίτι και αρχοντικό μιας κοινότητας εκατοντάδων κατοίκων, ένας μυθικός κόσμος που έρχεται πιο παλιά από τους ανθρώπους και θα πάει μακρύτερα από αυτούς, γιατί δεν υπακούει στους νόμους και την εξουσία τους.

Τι θα δει ο αναγνώστης μέσα στα Δέντρα. Καταρχάς θα πιάσει στα χέρια του ένα απολαυστικό βιβλίο σχεδόν 40 πόντων (από τα μεγαλύτερα μεγέθη βιβλίων), με σκληρόδετο εξώφυλλο. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες αντιλαμβάνεσαι, όχι μόνο τη συγκλονιστική λεπτοδουλειά και λεπτομέρεια που έχει δουλέψει εκατοστό εκατοστό ο Σόχα, αλλά και το πόσο σφαιρικά αγκαλιάζει ο,τι περιβάλλει και αφορά στον κόσμο των δέντρων. Είδη δέντρων, δέντρα που δεν… είναι δέντρα όπως νομίζουμε, είδη φύλλων και φυλλώματα, ρίζες και η μεταμόρφωσή όλων αυτών κατά τις τέσσερις εποχές. Έπειτα, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει μαζί με τους σπόρους και θα δει τους τρόπους που αυτοί διασκορπίζονται, απομακρύνονται και γονιμοποιούν το έδαφος, θα γνωρίσει τα ενδημικά φυτά, τα 9 είδη μπάομπαμπ, θα αντιληφθεί πώς τα δέντρα ταΐζουν έναν ολόκληρο στρατό ζώων, πώς προσφέρουν στέγη και προστασία σε έναν εξίσου ευμεγέθη στρατό, θα ανταμώσει με τα πιο παλιά, τα πιο ψηλά, τα πιο διαφορετικά δέντρα του κόσμου, θα ξεναγηθεί στο ληξιαρχείο των δαχτυλίων, θα θυμηθεί αλλά και θα δει νέες μορφές δημιουργιών από ξύλο. Και τέλος, θα δει τα δέντρα ως πρωτογενή ύλη της μουσικής και της εστίας (δεντρόσπιτα), θα μάθει για τα ιερά και μυθικά δέντρα των θρησκειών και των κοινωνιών, θα γνωρίσει τους θρύλους του δάσους και τα δεντροπλάσματα και θα αντικρίσει το μέλλον των δέντρων.

Ένα πραγματικά υπερπλήρες, άρτιο υπερ-βιβλίο που κάνει το βιβλίο γνώσεων κάτι παραπάνω από ένα απλό βιβλίο.

Εκδόσεις Μικρή Σελήνη. Θέλει και ρώτημα;

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Δέντρα
Σειρά: Drzewa
Συγγραφέας: Wojciech Grajkowski
Εικονογράφηση: Piotr Socha
Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου – Agniezska-Barbara Czerwinska
Εκδόσεις: Νέα Σελήνη, Μάρτιος 2019
Ηλεκτρ. σελιδοποίηση: Άννα Σαπουντζή
Σελίδες: 72
Μέγεθος: 27,3 Χ 37
ISBN: 978-618-5049-71-3