Δανειστική cd-ο-θήκη: μια πρωτότυπη ολοκληρωμένη πρόταση

1
1240

Γράφει η Μαίρη Μπιρμπίλη
Συνηγορεί ο Απόστολος Πάππος

Οι νέες ιδέες μας κινητοποιούν στο elniplex. Το είχαμε προτείνει πριν αρκετούς μήνες. Τώρα ολοκληρώνουμε ακόμα περισσότερο εκείνη την ιδέα μας.
Εκτός λοιπόν από τη δανειστική βιβλιοθήκη, μπορούμε να οργανώσουμε εναλλακτικά ή και παράλληλα με αυτήν και τη
δανειστική μας cd-ο-θήκη.
Ας ξεκινήσουμε με τη μουσική που γνωρίζουν κι επιζητούν τα παιδιά. Πιθανότατα θα πήξουμε στο Mazoo and the Zoo! Ας είναι…! Προσωπικά με τα χρόνια έμαθα να κρίνω τις επιλογές των παιδιών λιγότερο και το χειρίζομαι με το γνωστό: μία σας και μία μου. Η επόμενη δηλαδή μουσική επιλογή ανήκει σε μένα που ο ρόλος μου είναι να φέρω στην τάξη μου το άλλο, το άγνωστο, το ίσως όχι και τόσο εύπεπτο.

Καθιερώνοντας αφιερώματα στην παραδοσιακή μουσική, στην κλασική, στη μουσική άλλων λαών, σε συνθέτες, σε ερμηνευτές, τα αυτιά εκπαιδεύονται και τίθενται οι βάσεις για τη δημιουργία καλών ακροατών.

«Δανείζοντας»  τη μουσική που ακούμε στην τάξη μας και στο σπίτι, εκπαιδεύουμε και την υπόλοιπη οικογένεια.

Κάθε Παρασκευή πολλοί στα σχολεία δανείζουμε βιβλία. Ας καθιερώσουμε τη Δευτέρα, αυτή τη μέρα με το βαρύ dna, ως ημέρα δανεισμού cd στο σπίτι. Και ας λειτουργήσει με τους όρους που θα συμφωνήσει η ομάδα μας στην τάξη.

Tips
Προτεινόμενη περίοδος λειτουργίας:
Νοέμβριος-Απρίλιος καθώς τα παιδιά έχουν ήδη έρθει σε επαφή με αρκετά τραγούδια και ρυθμούς και έχουν αρχίσει να αγαπούν το τραγούδι.
Δίσκοι: εκτός από τους προτεινόμενους που θα βρείτε στο elniplex, μπορείτε να συνθέσετε θεματικά δισκάκια με επιλογές από διάφορους δίσκους και καλλιτέχνες, π.χ. τραγούδια για το χειμώνα κτλ.
Αντίτυπα: αντιγράψτε τους αυθεντικούς δίσκους που ενδεχομένως διαθέτετε ή σας δάνεισαν σε κενά cd ώστε να μην σας πληγώσει η σχεδόν βέβαια φθορά που θα υποστούν τα cd.
Θέση στην τάξη: μια μικρή σιντιέρα 25-30 cd αρκεί για να χωρέσει όλο το θησαυρό σας καθώς και τα δελτία της δανειστικής σας.

Προτεινόμενοι Δίσκοι

Το φτερό του δράκου

Τραγουδάκια γάλακτος

Μίλα μου για μήλα

Δε βιάζομαι να μεγαλώσω

Ο κόσμος ανάποδα

Στα παιδιά ο λόγος

Χάρτινο καράβι

Ο τεμπέλης δράκος

Η επιστροφή του τεμπέλη δράκου

Μελωδόνια

Λάχανα και Χάχανα

Κάτω από ένα κουνουπίδι

Απ’ τη στεριά, το νερό και τον αέρα

Πετώντας πας στην πόλη

και όλοι οι αξιόλογοι δίσκοι που έχει συγκεντρώσει το elniplex εδώ.

 

Σας παρουσιάζουμε δύο τρόπους λειτουργίας. Ο πρώτος αφορά σε ατομικό δελτίο μαθητή που συμμετέχει στη δανειστική σιντοθήκη. Ο δεύτερος περιλαμβάνει καρτέλες των δίσκων και το που ταξιδεύει ο καθένας (ποιος τον δανείστηκε δηλαδή). Εκτυπώστε τις ασπρόμαυρες καρτέλες σε λευκά ή χρωματιστά χαρτόνια.

cdothiki2

cdothiki4

cdothiki5

cdothiki6

cdothiki8