Δείτε τους νικητές των φετινών βραβείων του Κύκλου

0
823

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η εκδήλωση της GreekIbby, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τα βραβεία του 2017 σε συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές και φορείς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 1 Απριλίου, στις 6.30 μ.μ., σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και η επίσημη έναρξη της καμπάνιας «Διαβάζω & αλλάζω», που συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά, η ΕΝΕΛΒΙ, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ και η Εταιρεία Συγγραφέων, υπό την αιγίδα της UNESCO, του Δήμου Αθηναίων, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και άλλων φορέων.

Ειδικές διακρίσεις:
Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι για τα Διεθνή Βραβεία Hans Christian Andersen Awards (HCCA 2018) και πρέσβεις Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου για τη διετία 2017-2018:
– για τη συγγραφή, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος.
– για την εικονογράφηση, ο Χρήστος Δήμος.

Προτάθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο για αναγραφή στους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ (2017-2018):
– για τη συγγραφή, η Άννα Κοντολέων για το βιβλίο «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα», εκδόσεις Πατάκη.
– για την εικονογράφηση, η Κέλλυ Ματαθία Κόβο για το βιβλίο «Η άπληστη χελώνα», εκδόσεις Καλέντη (συγγραφή Σοφία Μαντουβάλου).
– για τη μετάφραση, η Δήμητρα Δότση για το βιβλίο «Το υπέροχο ταξίδι της Νίλου» εκδόσεις Καλέντη (συγγραφή Γκουίντο Κόντι).

Οι νικητές ανά κατηγορία, είναι οι εξής:

Οι απονομές ειδικών βραβείων

Το Βραβείο Πηνελοπη Δελτα απονέμεται για την συνολική της προσφορά στην παιδική λογοτεχνία στην συγγραφέα κριτικό Γεωργία Γαλανοπούλου.

Βραβείο σε εθελοντή που συμβαλλει με τη δράση του στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσιας το οποίο θα φέρει και το όνομα του φετινού βραβευμένου απονέμεται στην Μαίρη Σαμπάνη, εθελόντρια της Δημοτικής βιβλιοθήκης Αυλώνα. Αθλοθέτης του βραβείου είναι οι Εκδόσεις Κοκκινη Κλωστή Δεμενη.

Τα βραβεία για τη συγγραφή και την εικονογράφηση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους απονέμονται  στους:

1. Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά:

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Μεγαλώνω τη γιαγιά μου, Εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη

2. Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο:

Αργυρώ Πιπίνη (συγγραφή) – Ίρις Σαμαρτζή (εικονογράφηση), Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…, Εκδόσεις Πατάκη

2. Βραβείο σε Εικονογράφο

Διατσέντα Παρίση, Δέκα μάγισσες κακές, φοβερές και τρομερές, Αναστασία Αγραφιώτη και Ρούλα Παπανικολάου (συγγραφή), Εκδόσεις Δια βίου

4. Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου:

Μαρία Παπαγιάννη, Παπούτσια με φτερά, Εκδόσεις Πατάκη

5. Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους:

Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Ξυπόλυτοι ήρωες, Εκδόσεις Πατάκη

6. Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά:

Μαρίζα Ντεκάστρο, Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ – Οδηγός για νέους, Ίδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα

7. Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους:

Τζον Μπόιν (συγγραφή), Πετρούλα Γαβριηλίδου (μετάφραση), Το αγόρι στην κορυφή του βουνού, Εκδόσεις Ψυχογιός

8. Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους

Α.Σ Δαρτζάλη (συγγραφή),Σάντρα Ελευθερίου (εικονογράφηση) Όταν η μαμά μου είπε ψέμματα, Εκδόσεις Λιβάνη

9. Βραβείο σε εικονογράφο ή art director για εξώφυλλο

Απόστολος Βρεττάς, Σάκης Γεωργιάδης, Εριφύλλη Αράπογλου Ιζαντόρα Ντακ Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο


 

Β. Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς:

1. Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή – στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία. Απονέμεται στον Γιάννη Τσιτσιμή, εκπαιδευτικό του τετραθέσιου δημοτικού σχολείου χέρσου Κιλκίς.

2. Βραβείο "Κούλα Κουλουμπή" σε εκπαιδευτικό προσχολικής αγωγής
Απονέμεται στη Νηπιαγωγό του 6ου Νηπιαγωγείου Γέρακα Κατερίνα Μανώλη.

3. Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία.
Απονέμεται στην Κατερίνα Μαρέτα και στην Ελένη Μάγκα από το Γυμνάσιο Γαρδικίου Θεσπρωτίας.

4. Βραβείο «Παντελής και Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση. Απονέμεται στη βιβλιοθήκη Κερίου Ζακύνθου.

5. Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά και τους νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο. Αθλοθέτης οι εκδόσεις Πατάκη. Απονέμεται Βραβείο σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για προώθηση φιλαναγνωσίας "Βιβλιοπεριπέτειες", εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια για παιδιά και εφήβους του μεταφραστικού Κέντρου Ρόδου.

6. Βραβείο «Κυριάκος Παπαδόπουλος» σε σχολείο, βιβλιοθήκη ή άλλο φορέα που καλλιεργεί την αγάπη για το παιδικό/νεανικό βιβλίο με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως μέσω του διαδικτύου.
Απονέμεται στον Κώστα Πανούση για την ανοιχτή τάξη "Πειραματικό σχολείο Αθηνών".

7. Βραβείο σε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική/νεανική λογοτεχνία. Απονέμεται στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Νηπιαγωγείου Κισσάμου Χανίων.

8. Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Αθλοθέτης οι εκδόσεις Λιβάνης. Απονέμεται στην Παναγιώτα Δεδετζή της βιβλιοθήκης Αικατερίνη Λασκαρίδη.

9. Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας. Αθλοθέτης οι εκδόσεις Μεταίχμιο.
Απονέμεται στη Σχολικη εφημερίδα "Διαπασών" του Μουσικού σχολείου Πρέβεζας.

10. Βραβείο σε δήμο στον οποίο λειτουργούν με επιτυχία προγράμματα καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας και δημιουργίας δια βίου αναγνωστών: απονέμεται στον Δήμο Kαλλιθέας για το πρόγραμμα «Κάθε σχολείο και βιβλιοθήκη». Αθλοθέτης: Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη της Νομικής Βιβλιοθήκης.

Αναγραφή στους τιμητικούς πίνακες της IBBY για το 2015-16 στη Μυρτώ Δεληβοριά Στο νησί της Ροδιάς στη Μαρίζα Ντεκάστρο για τη μετάφραση του βιβλίου Το θαύμα και στη Αγγελική Δαρλάση για το Παλιόπαιδο

Η διαδικασία της απονομής ολοκληρώθηκε στις 9:30.