Δεν είμαι καρφί, της Μαρίας Ρουσάκη

0
1092

Τίτλος: Δεν είμαι καρφί
Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
Εικονογράφηση: Μαντλέν Φροσό
Σειρά: Χωρίς σωσίβιο, δελφινάκια

Εκδόσεις: Πατάκη, 2010
Σελίδες: 24
ISBN: 978-960-16-3604-7

Αγόρασέ το

deneimaikarfi_coverΟ Λεωνίδας, ο ήρωας της ιστορίας μονολογεί συνεχώς “Δεν είμαι καρφί”, μια έκφραση που χρησιμοποιούν τα μικρά παιδιά για να δηλώσουν ότι δεν θα μαρτυρήσουν κάποιο μυστικό. Όμως το μυστικό που κρύβει ο Λεωνίδας τον βαραίνει στο στήθος, στην κοιλιά, στους ώμους και τον τραβαει χαμηλά, δεν τον αφήνει να κοιμηθεί τα βράδια και αντιμετωπίζει ένα μεγάλο δίλημμα να μιλήσει στην δασκάλα του ή όχι.

“Που να φανταστεί ο Λεωνίδας πως θα έμπλεκε έτσι.
Πως η φιλία μετριέται έτσι και όχι αλλιώς.
Όλα ξεκίνησαν μια μέρα στο σχολείο,
όταν φώναξε η Βαλεντίνα πως της έκλεψαν την κασετίνα…”

Τον τελευταίο καιρό,στο σχολείο του Λεωνίδα χάνονται αντικείμενα. Στην αρχή η κασετίνα της Βαλεντίνας, έπειτα ένα στιλό, ένα σημειωματάριο. Κάποιος αναμεσά του ήταν ο ένοχος και ο Λεωνίδας τον γνώριζε καλά. Δεν ήταν ένας συνηθισμένος κλέφτης με γάντια και κουκούλα στο πρόσωπο αλλά πως μπορούσε να τον προδώσει; Όλοι θα τον έλεγαν “καρφί” και αυτό δεν του άρεσε καθόλου. Έπειτα από πολλή σκέψη θα πάρει με κόπο τη σωστή απόφαση και θα μιλήσει στον υπεύθυνο για όλη την ταλαιπωρία του.
Ο Λεωνίδας αν και μικρός θα αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το θέμα και θα γίνει πρότυπο συμπεριφοράς σε ανάλογες καταστάσεις. Δίνει την ευκαιρία να διορθώσει το λάθος που έκανε ο φίλος του και να επανορθώσει. Άραγε έπραξε το σωστό; Αξίζει να δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία; Οι τύψεις δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί και παραμιλά στον ύπνο του.

Στην τάξη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ιστορία για να διδάξουμε στα παιδιά την έννοια της ενσυναίσθησης. Τα παιδιά καλούνται να μπουν για λίγο στη θέση του Λεωνίδα και να νιώσουν πως είναι να γνωρίζεις τον ένοχο και να μην μπορείς να μιλήσεις ή στη θέση του άλλου παιδιού που νιώθει το άγχος της τιμωρίας αλλά και στη θέση του θύματος που αισθάνεται τη λύπη της απώλειας.
Τι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει για να λυθεί η υπόθεση και να μην επαναληφθεί;

Η εικονογράφηση από τη Μαντλέν Φροσό με έντονα χρώματα κερδίζει εντυπώσεις, ενώ το κείμενο περιορίζεται σε σύντομα κείμενα σε μορφή κόμικ κάποιες φορές. Στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν τέσσερις δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους για προβληματισμό: μια αγγελία για μια ξύστρα που χάθηκε και πρέπει να συμπληρώσουν τις λέξεις στα κενά με πληροφορίες για το συμβάν, μια ανοιχτή ερώτηση για να περιγράψουν τον τρόπο που θ΄αντιδρούσαν αν ήταν στη θέση του ήρωα της ιστορίας, να γράψουν μέσα σε σύννεφο τις σκέψεις των δύο παιδιών εκείνο το βράδυ και τέλος να συμπληρώσουν μια λίστα με τα απωλεσθέντα αντικείμενα μιας εικόνας στη σειρά και καταμέτρηση τους. Στην τρίτη δραστηριότητα θα μπορούσε να γίνει δραματοποίηση της σκηνής από δύο παιδιά και να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους αλλά και ν’ αλλάξουν ρόλους.
Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε μαθητές της Β’ και της Γ’ τάξης αλλά μπορεί να διαβαστεί και από μικρότερα παιδιά, νηπιαγωγείου και Α’ τάξης δημοτικού. Συχνά στο σχολείο ένας εκπαιδευτικός αντιμετωπίζει περιστατικά μικροκλοπών και οφείλει να συμβουλεύει τα παιδιά και να επεμβαίνει με διακριτικό τρόπο στην επίλυση τους.

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

rousakis_maria2Η Μαρία Ρουσάκη γεννήθηκε το 1974 στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. ενώ κατάγεται από την Αλαγονία της Μεσσηνίας. Η συγγραφή βιβλίων ξεκίνησε από αγάπη κι αργότερα έγινε ανάγκη, όπως μας εξομολογείται στη συνέντευξή της (αύριο, Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014). Κάπως έτσι, πριν 13 χρόνια γράφει το πρώτο της βιβλίο που είδαμε στα ράφια. Ήταν “Η Μέλπω η μοναδική” και στάθηκε μοναδική και για τη συγγραφική της πορεία. Η “Μέλπω” βραβεύτηκε το 2002 με το βραβείο “Πηνελόπη Μαξίμου” για προσχολικές και πρωτοσχολικές ηλικίες από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ενώ στη συνέχεια μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα Κινέζικα και κυκλοφόρησε σε Η.Π.Α., Καναδά, Κορέα και Ταϊβάν.Η Μέλπω στην Αμερική έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο “Unique Monique” και έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο “Oppenheim Toy Portfolio Gold Book Award.
Αρκετά βιβλία της ήταν επίσης υποψήφια για βραβεία: “Οι λεμονιές” για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2004, το “Κολυμπώντας στα βαθιά” στη μικρή λίστα των Κρατικών Βραβείων 2006 και το “Μια φλόγα στο σκοτάδι – η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ” υποψήφιο για το λογοτεχνικό βραβείο του “Αναγνώστη” το 2013.  

Έχει εκδώσει δύο ηλεκτρονικά παιδικά βιβλία στα αγγλικά με τίτλο “My Sister is a Dragon” και “Pass it to Me”. Το τελευταίο μάλιστα μεταφράστηκε στα Σουηδικά. Επίσης, το 2013 εκδόθηκε το βιβλίο της “Baboula Baby” από την A-to-Z Publishing στο New Jersey. 

Πρόκειται να κυκλοφορήσουν δύο νέα βιβλία της που θα τα διαβάσετε αύριο στη συνέντευξή της (να κρατήσουμε και κάποιες εκπλήξεις, ε;)

Είναι περιφερειακή σύμβουλος (Regional Advisor) της SCBWI Greece, του ελληνικού τμήματος της Society of Children’s Book Writers and Illustrators. Ζει στην Αθήνα και είναι μητέρα τριών παιδιών που αποτελούν συχνά πυκνά την έμπνευση και τον τρόπο να προχωρά τα βιβλία της που πλησιάζουν τα σαράντα στα ράφια των βιβλιοπωλείων. 

Επισκεφθείτε την προσωπική της ιστοσελίδα (mariasbooks.com) και το blog της (mariasbooks.blogspot.gr).

Εργογραφία στα ελληνικά
Η Μέλπω η μοναδική, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001)
Η ριγέ κάλτσα της Σημίνας, Κέδρος (2002)

Ένα χωράφι για τη Σημίνα, Κέδρος (2003)
Ποιος ακούει τη Μέλπω…, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2003)
Οι λεμονιές, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2004)
Σημίνα, είσαι αστέρι, Κέδρος (2004)
Η πουπουλένια πριγκίπισσα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)
Κολυμπώντας στα βαθιά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)
Μια κόκκινη καραμέλα μαζί με την καλημέρα, Κέδρος (2007)
Πως να περιποιηθείς το τερατάκι που θα βρεις, Εκδόσεις Πατάκη (2007)

Τα μισά της Ματούλας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
Ο κύριος Κιουκ έχει λόξιγκα, Μεταίχμιο (2009)
Ο Λουκάς και οι λουκουμάδες, Ψυχογιός (2009)
Ο φαφούτης αδερφός, Εκδόσεις Πατάκη (2009)

Δεν είμαι καρφί, Εκδόσεις Πατάκη (2010)
Η σχολική εφημερίδα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Μ’ αρέσει να ουρλιάζω, Μεταίχμιο (2010)

Ο νταής του σχολικού, Ψυχογιός (2010)
Τα γράμματα χορεύουν, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Τα τέλεια γενέθλια!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Το δώρο της νεραϊδονονάς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Το μαγικό βιβλίο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Τσάι με φίλες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Ροζ μαλλιά, Ψυχογιός (2011)

Μια φλόγα στο σκοτάδι- η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ, Κέδρος (2012)
Ρέος, ο καλύτερος φίλος, Μεταίχμιο (2012)

Διαστημικές ειδήσεις, Μίνωας (2013)
Κόκκινες καουμπόικες μπότες, Ψυχογιός (2013)
Ο θησαυρός του Ταϋγέτου, Μίνωας (2013)
Άκου το ρυθμό, Κέδρος (2014)   
Η γυναίκα του γίγαντα, Μεταίχμιο (2014)
Στην ακαδημία δεινοσαύρων, Παπαδόπουλος (2014)
Αίνιγμα στου Αιγαίο, Μίνωας (2015)     
Η αδερφή μου είναι δράκος, Εκδόσεις Πατάκη (2015)     
Η Τσιμπηματού, Ψυχογιός (2015)

Μόνο τα μάτια μένουν, Ψυχογιός (2016)
Ένα χαμόγελο και… γκλιν, Ψυχογιός (2017)
Μια φλόγα στο σκοτάδι, Κέδρος (2017)

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Μαντλέν Φροσό γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1973 και συνέχισε τις σπουδές της στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μιλάνου