Δεν υπάρχουν τελικά πραγματικά άγρια άλογα στον κόσμο

0
957

Νέα γενετική μελέτη ερευνητών διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον πραγματικά άγρια ​​άλογα καθώς ένας πληθυσμός που κατοικεί σε λιβάδια της Μογγολίας είναι στην πραγματικότητα άγριος απόγονος των παλαιότερα γνωστών εξημερωμένων αλόγων.

Photo: Wikipedia

Το άλογο του Πρζεβάλσκι, που τώρα αριθμεί περίπου 2.000 ζώα στη Μογγολία, είχε θεωρηθεί ως το τελευταίο άγριο άλογο, δηλαδή το άλογο που κανένας πρόγονός του δεν είχε εξημερωθεί.

Η εξέταση των γονιδιωμάτων των δεκάδων αρχαίων και σύγχρονων αλόγων από τους ερευνητές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άλογο του Πρζεβάλσκι, που σώθηκε από την εξαφάνιση τον 20ό αιώνα και θεωρούνταν το τελευταίο άγριο άλογο στον κόσμο, προήλθε από τα άλογα της φυλής Μποτάι του Βόρειου Καζακστάν πριν από περίπου 5.500 χρόνια. Βάσει των αποτελεσμάτων του DNA, τα άλογα Μποτάι δεν έδωσαν τα σημερινά σύγχρονα εξημερωμένα άλογα, αλλά έδωσαν τα άλογα του Πρζεβάλσκι.

Τα άλογα Πρζεβάλσκι δεν ήταν άγρια, όπως πίστευαν στο παρελθόν όταν και τα θεώρησαν ως ένα άγριο είδος που ήταν εγγενές στις στέπες της Ευρασίας. Στην πραγματικότητα είχαν προέλθει από εξημερωμένα άλογα που αργότερα επέστρεψαν στην άγρια ​​φύση.

Τα αποτελέσματά των ερευνών, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science, διαπίστωσαν ότι αυτά τα πρώιμα κατοικίδια άλογα δημιούργησαν την άγρια ​​φύση του Πρζεβάλσκι.

Ποιος λοιπόν είναι ο πρόγονος των σημερινών εξημερωμένων αλόγων; Αυτό είναι κάτι που οι επιστήμονες ψάχνουν ακόμα.