Δημοκρατία, των Αλέκου Παπαδάτου και Αβραάμ Κάουα

0
777

Τίτλος: Δημοκρατία
Συγγραφείς: Αλέκος Παπαδάτος, Αβραάμ Κάουα
Εικονογράφηση: Άννι ντι Ντόνα
Τυπογραφική επιμέλεια: Ελευθερία Κοψιδά
Σελιδοποίηση: Ευτυχία Λιάπη
Εκδόσεις: Ίκαρος, Οκτώβριος 2015
Σελίδες: 248
Μέγεθος: 17 Χ 24
ISBN: 978-960-572-072-8

Διάβασε απόσπασμα
Αγόρασέ το

490 π.Χ. Η Αθήνα βρίσκεται σε πόλεμο. Ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος και ο πολυάριθμος στρατός του βρίσκονται 40 μόλις χιλιόμετρα από την μεγάλη πόλη. Οι Αθηναίοι βλέπουν από το λόφο τα περσικά πλοία να απλώνονται σε όλη την ακτή. Αυτή τη νύχτα αρχίζει η ιστορία του βιβλίου. Κι αυτή τη νύχτα, ακριβώς πριν από τη μάχη με τους πανίσχυρους Πέρσες, ο Λέανδρος, ένας Αθηναίος στρατιώτης, αρχίζει να διηγείται στους συμπολεμιστές του την ιστορία του.

Ο Λέάνδρος δεν αφηγείται όμως απλά μια προσωπική ιστορία, εμποτισμένη με βιώματα του στενού του περίγυρου. Ουσιαστικά, δημιουργεί μια υπεραφήγηση (εγκιβωτισμός ανάλογως με των ομηρικών επών καθώς το μεγαλύτερο μέρος εμπεριέχεται στο αφηγηματικό "τώρα") που συμπεριλαμβάνει τις γενεσιουργές συνθήκες οι οποίες έδωσαν την καθοριστική ώθηση στη δημοκρατία ώστε να γίνει το τελειότερο από τα ατελή πολιτεύματα του κόσμου.

Είναι οι φρικαλεότητες που χρησιμοποίησαν όλα τα τυραννικά καθεστώτα. Είναι το τέλος της εποχής των θεών και της αρχής της δυναστείας των θεών εντός των ανθρώπων. Είναι ο παράγοντας του τυχαίου ως καθοριστικός για την εξέλιξη της ζωής των ανθρώπων. Είναι το υπέρτατο ιδανικό του χρέους έναντι του εαυτού, της οικογένειας, της πατρίδας.

Η Δημοκρατία, όπως εκκωφαντικά σωστά ονομάστηκε το βιβλίο, είναι η ιστορία της ανάδειξης του πολιτεύματος μέσα στην πραγματική ροή της ζωής. Ιστοριογραφει αλλά δεν διδάσκει. Καταγράφει, αναδεικνύει αλλά δεν παίρνει εύπεπτη θέση μεταξύ καλού και κακού. Η αρχετυπική ανθρώπινη ανάγκη για ελευθερία, ασφάλεια, αυτοδιάθεση, το θάρρος, η αίσθηση του χρέους, διάχυτα σε όλο το βιβλίο, με πλοκή και γραφή πέρα ακόμα και από τη λογική του παραδοσιακού κόμικ όπως το γνωρίσαμε, συναπαρτίζουν ένα ιστορικό μυθιστόρημα σε κόμικ καρέ και επικεφαλής τον φανταστικό χαρακτήρα του Λέανδρου που συνδιαλέγεται παραπάνω από ισότιμα με όλες τις ιστορικές μορφές της Αθήνας και της Ελλάδας της εποχής, εκ των πρωτομαρτύρων αυτός της ιστορικής γέννησης της δημοκρατίας.

"Το εναντιούμενον τω δυναστεύοντι δήμος ωνόμασται" (Αυτό που εναντιώνεται στο δυνάστη λέγεται λαός) είχε γράψει ο Θουκυδίδης, σημαντική πηγή των δημιουργών για τη συγγραφή της Δημοκρατίας. Γιατί η δημοκρατία δεν επινοήθηκε σαν άτακτη ανάγκη κάποιων ολίγων, αλλά αναδύθηκε μέσα από την τρωτή φύση όλων των υπόλοιπων πολιτευμάτων που καταχράστηκαν τις θεμελιώδεις προτεραιότητες της ανθρώπινης φύσης.

Τα έντονα χρώματα της εικονογράφου συμβαδίζουν με την ένταση της ιστορίας.

Για όσους αγαπούν τα κόμικ, αλλά και όσους θέλουν να κάνουν στο 7+ παιδί που ζει κοντά τους ένα δυνατό μάθημα δημοκρατίας και ιστορίας, μακριά από αγανακτισμένα συνθηματάκια για πλατείες.

Από τις εκδόσεις Ίκαρος.

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

***

Ο Αλέκος Παπαδάτος έχει εργαστεί ως animator, σκηνοθέτης και δημιουργός storyboard, σχεδιάζοντας παράλληλα εξώφυλλα για βιβλία και περιοδικά. Στο Logicomix δούλεψε για πέντε συναπτά χρόνια. Ζει στην Αθήνα.

*

Ο Αβραάμ Κάουα είναι συγγραφέας και εωρητικός πολιτισμού. Γράφει και μελετά κόμικς, κινηματογράφο, και λογοτεχνία του μυστηρίου και του φανταστικού.

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Άννι ντι Ντόνα έχει εργαστεί ως animator σε μια πλειάδα διεθνών παραγωγών και συνεχίζει να δουλεύει ως art director και colorist σε graphic novels.