More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΔιακοπές στη βεράντα, της Ιωάννας Μπαμπέτα (εικ.: Φωτεινή Τίκκου)

    Διακοπές στη βεράντα, της Ιωάννας Μπαμπέτα (εικ.: Φωτεινή Τίκκου)

    diakopes_sti_veranda_cover

    “… Κι έτσι δε θα πάμε διακοπές φέτος”, είπε ο μπαμπάς. Κι έχουμε ένα γεγονός από την πρώτη γραμμή του βιβλίου. Ο Δημήτρης αυτό το καλοκαίρι δε θα πάει διακοπές. Δεν κατάλαβε αν δε θα πάει επειδή οι γονείς του έχουν πολλή δουλειά ή επειδή δεν έχουν πολλή δουλειά. Αλλά το αποτέλεσμα δεν άλλαζε. Μόνος στην πόλη λοιπόν αφού οι φίλοι του θα λείπουν όλοι. Ωραία! Σ’ ένα σπίτι με τη γιαγιά μέχρι το απόγευμα! Πανόραμα!

    Μοναδική διέξοδος του μικρού Δημήτρη προς τον κόσμο, προς το καλοκαίρι που έχει ήδη έρθει, η μικρή βεράντα του σπιτιού. Παίζοντας μπάλα με συμπαίκτη του τον τοίχο που ήταν άριστος και του επέστρεφε πάντα την μπάλα. Και τότε η βεράντα αρχίζει να γίνεται ένα μέρος μαγικό. Γιατί ο δρόμος είναι στενός. Γιατί στην απέναντι πολυκατοικία υπάρχει ένας σκύλος, μοναχός κι αυτός, που προσπαθεί να γεμίσει το δικό του κενό ακολουθώντας τις μπαλιές του Δημήτρη. Γιατί στον επάνω όροφο από το σκύλο υπάρχει μια Άννα. Ένα όμορφο κορίτσι που ζει μάλλον τη ζωή του Δημήτρη σε λίγα μέτρα απόσταση.

    Ο Δημήτρης γοητεύεται. Το μαλλί του υποδέχεται γενναιόδωρα κάμποσο τζελ, οι πυτζάμες του αντικαθίστανται από καλές μπλούζες και το πρόσωπό του εγκαταλείπει τη μουρτζουφλιά των πρώτων ημερών. Προσπαθεί να της μιλήσει. Φτιάχνει σαίτες με το όνομά του. Ο δρόμος γεμίζει αποτυχημένο χαρτομάνι που δεν έφτασε ποτέ εκεί που έπρεπε. Έπειτα αποπειράται να ενώσει τα δυο μπαλκόνια με ένα κόκκινο κουβάρι. Τι τα θες! Ούτε το κουβάρι φτάνει στο μπαλκόνι που πρέπει. Κι ύστερα επιστρατεύονται όλοι οι ευφάνταστοι τρόπου που είχε η φαρέτρα της φαντασίας του για να επικοινωνήσει με την Άννα. Παίζουν τρίλιζα σε μεγάλους πίνακες, κάνουν φούσκες στον αέρα, μέχρι και τηλεκατευθύνομενα ελικόπτερα μπαίνουν στη μάχη για να ταξιδέψει δυο λέξεις κοντά της.

    Στο τέλος κανονίζουν ραντεβού στο φούρνο της γειτονιάς, στις έξι. Και χέρι χέρι ο καθένας με τη μαμά του, συναντιούνται πάνω από το ψυγείο των παγωτών και κάπου εκεί παγώνει η στιγμή και το καλοκαίρι γίνεται πιο όμορφο κι από δεκαήμερο στις Μπαχάμες.

    Έρωτας; Ελάτε τώρα! Μην θέλετε να τιτλοφορούμε τα πάντα με έννοιες που έχουμε ταλαιπωρήσει τόσο οι μεγάλοι κι ακόμα τι φορτίο κουβαλούν δε μάθαμε. Ζωή. Εκεί να μείνετε.

    Η Ιωάννα Μπαμπέτα παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό ίσως την πιο ρομαντική ιστορία “νεανικής φυλακής” των τελευταίων 15 ετών (τουλάχιστον). Ο Δημήτρης και η Άννα, παιδιά. Και ως παιδιά, ανθεκτικοί άνθρωποι στην ματαίωση και τη ρουτίνα που δεν έφυγε ούτε το καλοκαίρι. Αυτό το τρίμηνο που το οραματίζεσαι εννιά μήνες. Η ανάγκη της επικοινωνίας, της παρέας, του “μαζί” -αφού no man is an island- φωνάζει κι ο αντίλαλός της ακούγεται στη μισοάδεια από παιδιά πόλη. Σαν κατάδικοι, σα φυλακισμένοι πίσω από τα κάγκελα της δικής τους βεράντας, σαν ένα σύγχρονο, “παιδικό” Happy Day, αρχίζουν να υφαίνουν από τα “κελιά” τους ένα συγκινητικό γαϊτανάκι αγάπης, φιλίας, που θέλει να εξατμίσει τη μοναξιά σα χρωματιστή μπουρμπουλήθρα. Θα τα καταφέρουν. Με σύμμαχο τη φαντασία, μια φουρνάρισσα, τις μαμάδες τους και την τύχη.

    Κοφτές προτάσεις -αφηγηματικό σήμα κατατεθέν των βιβλίων της συγγραφέως- στα όρια του αριστουργηματικού η αφήγηση. Χωρίς ξόδεμα λέξεων, χωρίς πλατειασμούς και περιττά ξεστρατίσματα. Με έμφαση στα δυο παιδιά, με νύξεις για τους ενήλικες που τα περιτριγυρίζουν. Κι αν δε μου αρέσει να συγκρίνω βιβλία, ετούτη είναι η πιο ώριμη δουλειά της συγγραφέως. Επίκαιρη, διασκεδαστική, μελαγχολική, με τέλος που – άλλο σήμα κατατεθέν αυτό- κλείνει το μάτι να σκεφτείς και το μετά της ιστορίας.

    Φωτεινή Τίκκου. Η εικονογράφησή της δείχνει αφενός το εξαιρετικό ταλέντο μιας νέας εικονογράφου που παίζει υπέροχα με τα χρώματα, τις φόρμες των αντικειμένων και των μορφών (καταπληκτικές οι εικόνες με τα σπίτια), αφετέρου δένει εξαίρετα με το κείμενο, πότε συνοδευτικά, πότε υπαινικτικά, πότε στην κεντρική ιδέα της σελίδας, πότε καρφωμένη σε κάποια λεπτομέρειά της. Μου άρεσε πολύ αυτή η ισορροπία.

    Το γράφω από τώρα. Το βιβλίο θα πάει ψηλά. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Διακοπές στη βεράντα
    Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα
    Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Μάιος 2015
    Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: Μαρία Γονιδάκη
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 14 Χ 20
    ISBN: 978-618-03-0058-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular