Διευκρινίσεις για τις Χρυσές Λίστες του ELNIPLEX

0
287

Η μεγάλη απήχηση των Χρυσών Λιστών του ELNIPLEX δημιουργεί και ερωτήματα σε αρκετούς ανθρώπους. Επιχειρούμε σύντομες απαντήσεις.

1. Πότε ανακοινώνονται οι Χρυσές Λίστες;

Κάθε Απρίλιο. Η ακριβής ημερομηνία ανακοινώνεται έγκαιρα.

2. Ποια βιβλία περιλαμβάνονται στις Χρυσές Λίστες;

Όσα εκδόθηκαν από τον Απρίλιο του προηγούμενου μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και θεωρούμε ως καλύτερα της εκδοτικής χρονιάς.

3. Πώς επιλέγονται τα βιβλία που μπαίνουν στις Χρυσές Λίστες

Μόνο από τα βιβλία που διαβάζουμε. Βιβλία που δεν έχουμε διαβάσει δεν μπορούν να μπουν σε καμία λίστα, ούτε καν σε απλή παρουσίαση στο site.

4. Πώς φτάνουν τα βιβλία σε εσάς;

Ένα βιβλίο διαβάζεται από εμάς όταν κάποιος συντελεστής του το στείλει σε εμάς, άρα φτάσει στα χέρια μας. Οι περισσότεροι έχουν το ELNIPLEX στις πάγιες λίστες αποστολής βιβλίων, ενώ συχνά το ELNIPLEX ζητά βιβλία που υποψιάζεται ότι έχουν ενδιαφέρον.

5. Υπάρχουν αξιόλογα βιβλία που μένουν εκτός Χρυσής Λίστας;

Ασφαλώς και υπάρχουν, όπως υπάρχουν και κάποια -λίγα ευτυχώς- βιβλία που δεν φτάνουν ποτέ στη γνώση μας και δεν παρουσιάζονται ποτέ. Κάνουμε ο,τι μπορούμε για να εντοπίζουμε όλα τα αξιόλογα βιβλία που εκδίδονται ώστε να ενημερώνουμε τους επισκέπτες μας. Και ο χρόνος δείχνει ότι το έχουμε καταφέρει σε υπερθετικό βαθμό…

6. Πωλούνται τα βιβλία της Χρυσής Λίστας μέσα από το ELNIPLEX;

Όχι. Μην τα ζητάτε.

7. Υπάρχει άλλος τρόπος να μπει βιβλίο στις Χρυσές Λίστες πλην της ανάγνωσης και αξιολόγησής του;

Όχι, κανένας.

8. Υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός του ELNIPLEX έναντι οποιουδήποτε εκδοτικού ή δημιουργού;

Κανένας απολύτως. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές προς όλους.

9. Με ποια κριτήρια επιλέγεται τα βιβλία κάθε Χρυσής Λίστας;

Υπολογίζουμε όλα τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, αλλά λαμβάνουμε υπόψη μας και παράγοντες θεματολογίας, ύφους κτλ. Σε μια λίστα για παράδειγμα δεν μπορεί να υπάρχουν 10 βιβλία για την μετανάστευση, εκτός αν είναι τόσο ασυναγώνιστα που δεν γίνεται να αποκλειστούν.

10. Υπάρχει περίπτωση να αδικείτε κάποιο βιβλίο.

Ασφαλώς. Κάθε αναγνώστης, άρα και εμείς, έχει υποκειμενικό κριτήριο, ως εκ τούτου και εμείς μπορεί να εκτιμούμε διαφορετικά κάποιο βιβλίο από ο,τι πιστεύει κάποιος. Θεωρούμε ωστόσο ότι στα περισσότερα βιβλία που επιλέγουμε δεν διαφωνεί μαζί μας ούτε το Μεγάλο Πνεύμα των Βιβλίων…

11. Επικοινωνείτε τις Χρυσές Λίστες σε φορείς;

Όχι. Οι Χρυσές Λίστες ταξιδεύουν σε χιλιάδες αναγνωστικές γωνιές (φορείς, βιβλιοθήκες κ.α.) χάρη στους χιλιάδες αναγνώστες τους και το ενδιαφέρον που δείχνουν για την ποιότητα και την αξιοπιστία τους.

Και του χρόνου!