Δινώσαυρος- Βιβλίο 1- Πετάει το φαγητό, των Αλεξάνδρας Κ και Α. Παπαθεοδούλου

0
722

Τίτλος: Δινώσαυρος- Βιβλίο 1- Πετάει το φαγητό
Συγγραφείς: Αλεξάνδρα Κ.- Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφηση: Δάφνη Σιβετίδη
Εκδόσεις: Πατάκη, Σεπτέμβριος 2016
Διορθώσεις: Θανάσης Κοκολόγος
Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
Σελίδες: 36
Μέγεθος: 21 Χ 17
ISBN: 978-960-16-4903-0

Αγόρασέ το

Ένας Δινώσαυρος, διόλου ανορθόγραφος, με ωμέγα και με γιώτα, μου άλλαξε τα φώτα. Γιατί, ενώ στο κάτω κάτω της γραφής, κάθε μικρός δεινόσαυρος, σχεδόν εκ γεννετής, έχει μια ξεχωριστή μανία – κόμικς, αυτοκίνητα, μη σου πω και στίκερ της πανίνι, μέχρι και αστρονομία, ετούτος ο Δινώσαυρος σε τούτο διαφέρει: τον ενδιαφέρει μόνο να δίνει, να προσφέρει. Πώς το λένε! Να χαρίζει και παραπέρα να μην το ζαλίζει.

Έτσι, από αυτό το δίνω βγήκε και τ' όνομά του, δύσκολα θα λέγαν έτσι τον παππού ή τη γιαγιά του.

"Όταν λέει 'θέλω τυρόπιτα'
δεν εννοεί 'πεινάω'
Εννοεί 'ε ρε να 'χα ένα ταψί
όλους να σας κερνάω"

Τα δώρα που του φέρνουν στα πάρτι οι φίλοι του πίσω τους τα γυρίζει: τους τα ξαναχαρίζει.Και ας τους εκνευρίζει. Όλα τα δίνει, όλα, εκτός από το Κόκαλό του, αυτό είναι δικό του, κατάδικό του. Και βασικά είναι το μυστικό του. Γιατί θα είναι το δώρο το πολύτιμό του, στον αδερφό του, όταν θα βγει από τ' αβγό του.

Όμως για μισό λεπτό! Τι είδε ο Δινώσαυρος μέσα απ' το σχολικό; Τον Τυρέξ τις πίτσες στον κάδο να πετάει; Πφφ! Σίγουρα, μ' αυτόν κάτι καλά δεν πάει. Το πρόβλημα είναι πως ο Τυρέξ φτιάχνει κάτι πίτσες τεράστιες που όσο μεγάλο κομμάτι κανείς να πάρει, ακόμα κι αν πάρουν όλοι οι δεινόσαυροι από εδώ ως τη Μαδαγασκάρη, η πίτσα που θα μείνει είναι όση και το φεγγάρι.

Πολλή πίτσα περισσεύει. Κι ο Τυρέξ άλλο δεν κάνει απ' το να την πετάει. Μα είναι σωστό αυτό ενώ κάποιος που πεινάει θα μπορούσε να τη φάει; Πολύ τον απασχόλησε τον Δινώσαυρό μας αυτή τη συνήθεια του Τυρέξ που 'γινε το μυαλό του αφρολέξ.

"Δεν είναι κρίμα να πετάει το φαγητό;
Δεν είναι κρίμα να πετάει το φαγητό;
Δεν είναι κρίμα να πετάει το φαγητό;"

Αναρωτιόταν ο Δινώσαυρος όλη τη μέρα στο σχολειό. Στο τέλος αποφάνθηκε με τρόπο… φυσικό:

Όχι! ΔΕΝ είναι κρίμα να πετάει το φαγητό.

Είναι ΤΕΛΕΙΟ να πετάει το φαγητό!

Στους πεινασμένους όλης της γης να πάει! Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να… πετάει!

Οι εφευρέσεις του Δινώσαυρου και της παρέας του είναι πραγματικά ευρηματικές. Από εκείνες που κι άλλες τόσες θες. Από την Πιπεριά την Καυτερωτή μέχρι το Παγωτόξο!

Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως τα είχαν υπολογίσει; Μα περιμένει κανείς πως ο Δινώσαυρος έτσι εύκολα θα τα παρατήσει; Να είστε σίγουροι πως στο βιβλίο θα διαβάσετε μια μαγική, πολύ μαγική λύση! Που κι εσάς θα βοηθήσει!

Το βιβλίο της Αλεξάνδρας Κ. και του Αντώνη Παπαθεοδούλου είναι τουλάχιστον ευρηματικό. Γιατί είναι ένα από τα πιο καλοδουλεμένα σε ρίμα ελληνικά παιδικά βιβλία, με στίχο που δεν παραδόθηκε αμαχητί και δεν εκβιάστηκε εν μια νυκτί. Γιατί βρίθει φαντασίας και χιούμορ, ροής και εικόνων, δεν σκαλώνει. Γιατί έχει ένα πλήθος ευφάνταστων λέξεων που συνθέτονται ευφυώς δίνοντας στο στέρεο περιεχόμενο του μηνύματος την ισχυρή νότα του χιούμορ και του γέλιου. Και πάνω απ' όλα γιατί παίρνει την πλέον σύγχρονη τάση στο χώρο της οικοαντίληψης, εκείνη της μείωσης της υπερκατανάλωσης και της ταυτόχρονης αξιοποίησης της υπερκατανάλωσης προς όφελος εκείνων που το χρειάζονται πραγματικά. και την μετουσιώνει σε πράξη, ενσυναίσθηση και συναντίληψη.

Το ReDuce καθώς και το ReUse έχουν κερδίσει αισθητά έδαφος σε σχέση με το πρωταρχικό Recycle. Η μείωση της κατανάλωσης θα φέρει μείωση της παραγωγής. Δεν είναι κακό. Αλήθεια όμως… το πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου βρίσκεται στην υπερπαραπαγωγή ή στην υπερκατανάλωση σε συγκεκριμένα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του πλανήτη; Πιστεύω ότι ότι το δεύτερο σκέλος είναι ακόμα σημαντικότερο καθώς λαμβάνει υπόψη του τη διακοπή ροής προς συγκεκριμένες κοινωνίες αγαθών και τη διανομή τους σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
1. Δεν αγοράζω κάτι που χρειάζομαι για ελάχιστες φορές. Προτιμώ την αναζήτηση δανεισμού του.
2. Προτιμώ την αγορά προϊόντων που έχουν παραχθεί όσο το δυνατόν εγγύτερα στον τόπο κατοικίας μου. Το ζήτημα δεν είναι τοπικιστικό ή εθνικό. Όσο μακρύτερα παράγεται ένα προϊόν, τόσο μεγαλύτερη επιβάρυνση αποτελεί για τον πλανήτη η μεταφορά και διακίνησή του.
3. Περιορίζω την κατανάλωσή του σε όσα πραγματικά χρειάζομαι. Αν υπάρχουν πράγματα, αντικείμενα ή τρόφιμα, που δεν χρειάζομαι ή δεν κατανάλωσα ή έστω μου περισσεύουν, είναι απείρως προτιμότερο να τα χαρίσω σε ανθρώπους που γνωρίζω ότι τα έχουν ανάγκη ή έστω σε φορείς και οργανώσεις που κινητοποιούνται στο χώρο της παροχής βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες.

Όλα τα παραπάνω είναι στη σωστή κατεύθυνση του σύγχρονου πολίτη. Θαρρώ πως το βιβλίο όμως εστιάζει σε μια πολύ σημαντική διάσταση. Έχεις παραπάνω (δε σου μιλώ για μισή φέτα ψωμί που περίσσεψε). Το πετάς. Γιατί; Γιατί εκείνο που περισσεύει, δε σκέφτεσαι να το κάνεις κάτι άλλο; Γιατί θεωρείς πως κανείς δεν αξίζει τη βοήθειά σου ή ότι εσύ δε θα βρεθείς ποτέ σε αντίστοιχη θέση; Θυμήσου τους Έλληνες του 2008. Ήταν πάνω από 5% εκείνοι που πίστευαν ότι το πράγμα θα αγριέψει τόσο; Προφανώς και είπα πολλούς.

Αξιοποιώ το περίσσευμά μου. Προσφέρω. Βοηθάω. Και τα σχολεία είναι ένας τρομερά σημαντικός πυρήνας παροχής βοήθειας και ενσυναίσθησης. Κάποια παιδιά μπορεί να μην έχουν φαγητό. Μου έχει τύχει. Κινητοποιούμε με σεβασμό και εχεμύθεια άλλους γονείς ή τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να φροντίσουν για την αναπλήρωση αυτών των γευμάτων. Θα γίνει. Υπάρχουν άνθρωποι. Να βγουν μπροστά 1-2 χρειάζεται. Κι οι άλλοι θα ακολουθήσουν.

Καλλιεργούμε μέσα στο σχολείο με οργανωμένες δραστηριότητες την κουλτούρα της μοιρασιάς και της προσφοράς. Πώς; Ιδέες:

1. Κόβουμε μικρά κομμάτια από το (παράδειγμα) υγιεινό κέικ μας και τα προσφέρουμε στους συμμαθητές μας οι οποίοι μας χαρίζουν αντίστοιχα κάτι δικό τους. Η ανταλλαγή δε χτίζει μόνο την κουλτούρα της ανταλλακτικής οικονομίας στα παιδιά. Ανοικοδομεί την ανταλλαγή αλλά κυρίως την προσφορά, την πεποίθηση ότι ο άλλος έχει και θέλει να μας δώσει.

2. Δίνουμε εμείς οι ίδιοι το παράδειγμα. Κερνάμε τα παιδιά από το δεκατιανό μας, π.χ. τους ξηρούς καρπούς μας. Τα παιδιά απολαμβάνουν να τους δίνεις και συνήθως τους αρέσει κάτι που είδαν να τρως με απόλαυση εσύ.

3. Οργανώνουμε ημέρα ανταλλαγής παιχνιδιών (αυτό μου το πρότεινε η εξάχρονη μαθήτριά μου Βασιλική Μ. και είμαι ήδη σε διαδικασίες δρομολόγησής του. Ανταλλακτικό Παιχνιδάδικο. Κάθε παιδί φέρνει από ένα παιχνίδι του στο σχολείο με σκοπό τους επόμενους 6-7 μήνες να το δανείζονται κάθε π.χ. Παρασκευή οι συμμαθητές του, ένας διαφορετικός κάθε φορά. Η διαδικασία έχει προφανή ωφέλη και κινείται κατά τα πρότυπα των δανειστικών βιβλιοθηκών.

4. Συγκεντρώνουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε (παιχνίδια, ρούχα, αντικείμενα, τρόφιμα διαρκείας ίσως) και κάνουμε επίσημη επαφή με κάποιο φορέα για να τα δωρίσουμε. Μπορούμε να το επισκεφθούμε με τα παιδιά ακόμα και να συνομιλήσουμε μαζί τους ώστε να συναισθανθούμε το πρόβλημα του υποσιτισμού και της φτώχειας γενικότερα.

5. Τοποθετούμε ένα μπολ έξω από το σχολείο με νερό και ένα άλλο στο οποίο ρίχνουμε το κόκκαλο από το κοτόπουλο ή την μπριζόλα μας και άλλα μέρη φαγητού που δεν τρώμε. Εκτείνουμε τη δραστηριότητα της προσφοράς και στα αδέσποτα, έκταση που μυεί τα παιδιά σε διαδικασίες και συναισθήματα ενσυναίσθησης.

Το βιβλίο "Δινώσαυρος- Πετάει το φαγητό" υποστηρίζει οικονομικά το "Μπορούμε", μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα.

Εκδόσεις Πατάκη.

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου

Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου
Τι πρέπει να κάνετε:

1. Πατήστε Like και Κοινοποιήστε Δημόσια την ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.
2. Στείλτε μήνυμα στη σελίδα του elniplex στο facebook με τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου. Αν τα έχετε ξαναστείλει σε παλαιότερους διαγωνισμούς, γράψτε απλά στο μήνυμα "ΔΙΝΩΣΑΥΡΟΣ".

Ο νικητής θα ανακοινωθεί με σχόλιο και θα ειδοποιηθεί με μήνυμα την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου το βράδυ! Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Αν είναι εντός Αθηνών θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

***

Η Αλεξάνδρα Κ* (κατά κόσμον Αλεξάνδρα Κατσαρού) γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 29 Μαίου του 1985. Σπούδασε θέατρο στη σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου και στη σχολή της Stella Adler στη Νέα Υόρκη. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα σεναρίου στη Νέα Υόρκη (Gotham Writers) και θεατρικής γραφής στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου στην Αθήνα. Την ίδια περίπου εποχή ξεκίνησε να αρθρογραφεί για εφημερίδες και περιοδικά (Γυναίκα, Cosmopolitan κ.α.). Εργάστηκε για λίγο ως ηθοποιός. Έχοντας μόλις περάσει το 30ο έτος της ζωής της, ασχολείται ήδη εδώ και καιρό με τη συγγραφή θεατρικών έργων, παιδικών βιβλίων, σεναρίων (Ηρωίδες- Mega), άρθρων και διαφημιστικών κειμένων. Ο Δινώσαυρος είναι το πρώτο της συλλογικό βιβλίο ενώ έχουν προηγηθεί τέσσερα ακόμη βιβλία, όλα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Τα βιβλία της
Η πιο παράξενη ιστορία του κόσμου, Εκδόσεις Πατάκη (2011)   
Lalaland, Εκδόσεις Πατάκη (2012)     
Πεταλουδόνειρα, Εκδόσεις Πατάκη (2012)    
Χλόη Χ*: Ζητούνται γονείς, Εκδόσεις Πατάκη (2014)    
Αλεξάνδρα Κ., Α. Παπαθεοδούλου, Δινώσαυρος: Πετάει το φαγητό, Εκδόσεις Πατάκη (2016)    

***

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Σπούδασε 3D Animation στη σχολή Parsers στην Αθήνα και μυήθηκε στα μυστικά του κινουμένου σχεδίου με παραδοσιακές τεχνικές στη σχολή 9zeros στη Βαρκελώνη. Εγκατέλειψε στο πτυχίο τις σπουδές του στη Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να σπουδάσει Ισπανική Φιλολογία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Δουλεύει στη διαφήμιση.
Από το 1999 γράφει και μεταφράζει ιστορίες, τραγούδια και σενάρια για παιδιά. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY) και της SCBWI (Society of Childrens’ Books Writers & Illustrators). Το τραγούδι του «Πολυβία, μια παντόφλα που απεχθάνεται τη βία» βραβεύτηκε στο διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού Άρση Φωνών της Ορχήστρας των Χρωμάτων το 2004. Το βιβλίο του “Οι καλοί κι οι κακοί πειρατές” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2012, με το Βραβείο “Ερμιόνης Βακάλη-Πετρίδη” του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ) και έπαινο ΕΒΓΕ για την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή. Το βιβλίο του ”Η Πόλη που έδιωξε τον πόλεμο” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2011, Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του Περιοδικού Διαβάζω και Βραβείο ΕΒΓΕ για την εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά. Βιβλία του έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες των White Ravens της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου. Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο και τα βιβλία του μπορείτε να αναζητήσετε στην προσωπική του ιστοσελίδα
 papatheodoulou.gr

Τα βιβλία του:
Η κοκκινοσκουπίτσα, Μίνωας 2000
Ποιος φτιάχνει τα ανέκδοτα, Πατάκης 2005
Ο Μάγος του Όζοντος, Μίνωας 2006
Το κοκαλάκι της νυχτερίδας, Παπαδόπουλος 2006
Το Παρανομύθι, (με την Τ. Ινφάντε), Παπαδόπουλος 2006
Σι Σου Ντο, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς 2006
Λάκης ο ταρίφας, Παπαδόπουλος 2007
Γέλιο του κουτιού, Παπαδόπουλος 2007

Πλανόδιο Πάρκο, Πατάκη 2007
Ποιά είναι η Μαίρη Κρίστμας;, Μίνωας 2007
Ζήσε μαϊμού να φας τριφύλλι, Παπαδόπουλος 2008
12 δώρα για τα Χριστούγεννα, (συλλογικό) Παπαδόπουλος 2008

Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο, Πατάκης 2010
Χριστουγεννιάτικο Αλφαβητάρι, Παπαδόπουλος 2010

Του σκοινιού τα μανταλάκια, Πατάκης 2011
Οι καλοί και οι κακοί πειρατές, Παπαδόπουλος 2011
Ο Ραφτάκος των λέξεων, Μεταίχμιο 2012
Οι καλοί και οι κακοί ιππότες, Παπαδόπουλος, 2012

Έχω για συμμαθητή έναν πειρατή, Παπαδόπουλος 2013
Όχι… Κυρία, Παπαδόπουλος 2013

Το σκοτάδι φοβάται τον Νικόλα, Μίνωας 2013
Οι καλές κι οι κακές μάγισσες, Παπαδόπουλος 2013
Ο γιατρός φοβάται τον Νικόλα, Μίνωας (2014)     
Όταν μεγαλώσω μπορώ να γίνω…, Ίκαρος (2014)     
Το κοκαλάκι της νυχτερίδας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2014)     
Το σχολείο φοβάται το Νικόλα, Μίνωας (2015)     
20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)     

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)    
Οχ χταπόδι, λάθος πόδι, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Ροβήρος, ο κατακτητής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Ο μύθος της Αράχνης, Μεταίχμιο (2016)     
Ο Πηλέας και η Θέτιδα, Μεταίχμιο (2016)     
Τικ-τακ, Ίκαρος (2016)    

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Δάφνη Σιβετίδη γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1976. Από μικρή της άρεσε να ζωγραφίζει σύντομες εικονογραφημένες ιστορίες, κόμικς και κάρτες γενεθλίων για τους φίλους και τις φίλες της. Σπούδασε εικονογράφηση στο Λονδίνο, στο Central Saint Martins καθώς και στο Kingston. Ο Δινώσαυρος είναι το πρώτο βιβλίο που εικονογραφεί.

Αλεξάνδρα Κ*, Α. Παπαθεοδούλου, Δινώσαυρος: Πετάει το φαγητό, Εκδόσεις Πατάκη (2016)