Δυο ξεροκέφαλες κουτάλες, των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη

0
748

Τίτλος: Δυο ξεροκέφαλες κουτάλες
Συγγραφέας: Άγγελος Αγγέλου- Έμη Σίνη
Εικονογράφηση: Μαργαρίτα Τζαννέτου
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Οκτώβριος 2016
Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
Σελίδες: 48

Μέγεθος: 14 Χ 21
ISBN: 978-960-569-634-4

Αγόρασέ το

Σε ένα μακρινό και ισχυρό βασίλειο, ζούσε κάποτε ένας βασιλιάς ξερόλας. Δηλαδή ένας βασιλιάς που είχε άποψη για όλα, ήξερε δεν ήξερε. Και μ' αυτήν την ξεροκεφαλιά μεγάλωνε και τον μοναχογιό του που μια μέρα θα γινόταν βασιλιάς. Κι επειδή ο γιος έπρεπε να είναι ο καλύτερος όλων, τέρμα τα παιχνίδια και οι σάχλες και βουρ… μόνο μελέτη και μαθήματα. Μόνη του παρηγορία, η μαγειρική, όπου μαζί με τον μοναδικό του φίλο, τον Μποζόνιο, έφτιαχνε θαύματα.

Μια μέρα όμως ο βασιλιάς αποφάσισε να κόψει την μαγειρική από το πρόγραμμα του γιου του. Κι εκείνος απάντησε: έπαψε να μιλάει, έπαψε και να τρώει. Αναστάτωση. Ένας κακός χαμός. Τι έχει το παιδί και δεν τρώει και δεν μιλά!

Όποιος λοιπόν κατάφερνε να γιατρέψει τον πρίγκιπα θα γινόταν ο νέος βασιλικός μάγειρας. Και τόλμησαν να εμφανιστούν δύο μονάχα: ο Ταραμπίμ Χούμους από την Ανατολή και ο Ιγνάτιος Φραντζολέ από τη Δύση. Λίγο υπερόπτες βέβαια κι οι δυο καθώς συνεχώς έλεγαν "εγώ ξέρω καλύτερα".

Μπήκαν στην κουζίνα να μαγειρέψουν. Αλλά απέτυχαν αφού διαρκώς τσακώνονταν. "Ερασιτέχνες, μάγειρες της κουταμάρας", τους αποκάλεσε ο βασιλιάς. Κι εκείνοι αποφάσισαν να ταξιδέψουν ως την μακρινή Χώρα της Σκέψης, για να βρουν τη λύση στο πρόβλημα του πρίγκιπα. Εκεί όμως, ήδη από το τρένο, σκέψεις εισέβαλαν παντού κι άρχισαν να ακούγονται κατακλυσμικά. Κι όλες οι σκέψεις που έκαναν, αμέσως… ακούγονταν! Θα καταφέρουν ο Ταραμπίμ κι ο Ιγνάτιος να συνεργαστούν και να φέρουν πίσω τη συνταγή που ξεκλειδώνει το στόμα του πρίγκιπα;

Μια παιχνιδιάρικη, διδακτική περιπέτεια, βασισμένη στην ομώνυμη θεατρική παράσταση των της θεατρικής ομάδας Κοπέρνικος και των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη που από πέρυσι (2015-16) χαρίζει γέλιο στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Τρένο στο Ρουφ (Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, Ρουφ).

Για τη συνεργασία και τη φαγωμάρα, την ξεροκεφαλιά και την ξερολίαση των επί παντός επιστητού παντογνωστών, την απουσία σκέψης, την εσωτερικότητα και την δια-δραστική φωνή των σκέψεών μας, την άλογη αυστηρότητα, τις υποδειγματικές συμπεριφορές της κοινωνικής μας ή άλλης θέσης. 

Πολύ ενδιαφέρουσες οι μορφές και όμορφη η επιλογή των χρωμάτων και κυρίως οι εικονογραφικές λεπτομέρειες της Μαργαρίτας Τζαννέτου.

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και δύο πολύ ωραίους δημιουργούς.

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

***

Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2005 ξεκίνησε να γράφει στίχους για παιδικά τραγούδια και μικρές ιστορίες. Το 2007 παίρνει μαζί με τον Άγγελο Αγγέλου το Α’ βραβείο στο διαγωνισμό Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου ενώ το 2008 κάνει την εμφάνισή του Ο μικρός Κοπέρνικος με δυο παιδικές μουσικοθεατρικές ραδιοφωνικές σειρές (“Τα Χριστούγεννα του μικρού Κοπέρνικου” και “Ο μικρός Κοπέρνικος και οι 7 άθλοι”) στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Τους γνωρίσαμε ακόμα περισσότερο το 2009 όταν σε μουσική Άγγελου Αγγέλου και στίχους Έμης Σίνη, ο δίσκος “Ο κόσμος ανάποδα” γύρισε με το δικό του τρόπο ανάποδα την παιδική δισκογραφία. Εξαιρετικά τραγούδια-παραμύθια με το Σπύρος Σακκάς, το Σωκράτη Μάλαμα και άλλες σπουδαίες φωνές στις ερμηνείες. 

Ο Άγγελος Αγγέλου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά αγάπησε περισσότερο τη μουσική. “Ο κόσμος ανάποδα”, “Ο μικρός Κοπέρνικος” και όλες οι δημιουργίες που από κοινού έχουν κυκλοφορήσει με την Έμη Σίνη έχουν κερδίσει την αγάπη χιλιάδων μικρών και μεγάλων. Ήταν η γνωριμία του με τον μικρό Κοπέρνικο και την Έμη Σίνη που διέσπασαν τη μέχρι τότε ρουτίνα του. Από το κάστρο Πυρετού, στους πρόποδες του όρους Πατούσα και στο καταφύγιο των Πιλάφηδων.

Μαζί έχουν γράψει δεκάδες θεατρικά έργα, κείμενα και βιβλία για παιδιά, ξεκινώντας την πορεία τους από το 2005. Το 2007 κερδίζουν το  Α΄ Βραβείο στο διαγωνισμό Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Παιδιά, ενώ το 2008 και το 2009 γράφουν και σκηνοθετούν τις μουσικοθεατρικές ραδιοφωνικές σειρές «Τα Χριστούγεννα του μικρού Κοπέρνικου» και «Ο μικρός Κοπέρνικος και οι 7 'Aθλοι» που εκπέμπονται καθημερινά από τη συχνότητα του Δεύτερου Προγράμματος και κερδίζουν την αγάπη των μικρών ακροατών σε όλη την Ελλάδα. Το 2009 κυκλοφορεί ο δίσκος τους «Ο Κόσμος Ανάποδα», με τραγούδια για παιδιά που ερμηνεύει ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Σπύρος Σακκάς, η Δανάη Παναγιωτοπούλου κ.α. Την ίδια χρονιά ιδρύουν την καλλιτεχνική ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ (www.kopernikos.gr) που αποτελείται από ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς σκηνογράφους και εικονογράφους και που έχει σαν στόχο τη δημιουργία πρωτότυπων και ποιοτικών παραστάσεων για παιδιά κάθε ηλικίας. Παραστάσεις τους έχουν ανέβει στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Ελληνικός Κόσμος) και σε άλλα θέατρα της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας.

Βιβλία του Ά. Αγγέλου
Αφάνειας, Γαβριηλίδης (1991)
Επιθνησεύς, Γαβριηλίδης (2001)     

Βιβλία της Ε. Σίνη
Θέλω να αρρωστήσω, Ψυχογιός (2011)  
Ο Κοπέρνικος και ο ξυπόλυτος μύωψ, Ψυχογιός (2012)      
Ιστορίες από τον ανάποδο κόσμο: Ο Κοπέρνικος και ο μικρός Άμπακος, Ψυχογιός (2013)     

Βιβλία των Α. Αγγέλου και Ε. Σίνη
Πως να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2014)     
Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (+εικονογράφηση Α. Αγγέλου, 2014)     
Ένα αλφάβητο ταξίδι, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)    
Δύο ξεροκέφαλες κουτάλες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)  
  

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Μαργαρίτα Τζαννέτου γεννήθηκε ένα πρωινό του Ιουνίου τη δεκαετια του ‘80, στην φλεγόμενη Αθήνα! Από μικρή ανακάλυψε τον κόσμο των χρωμάτων καθώς κυλιόταν στα χώματα, εκνευρίζοντας τους πάντες!..Μετά επιδόθηκε στην τέχνη του παστέλ, χρησιμοποιώντας για καμβά τα έπιπλα του σπιτιού! Μεγαλώνοντας ανακάλυψε τη ζωγραφική στα χαρτιά και τον υπολογιστή… Ξεκίνησε να ασχολείται με το 3d animation, προσπαθώντας να δημιουργήσει τον κόσμο όπως τον είχε φανταστεί! Αυτό όμως δεν της ήταν αρκετό, συνέχισε να περνάει τα πρωινά της στη σχολή Ορνεράκη. Αυτό τον καιρό περνάει Τις ώρες της ξύνοντας τα μολύβια και ακονίζοντας το μυαλό της για νέες ιδέες ενώ παράλληλα «ξημερώνεται» στον υπολογιστή συνθέτοντας εικόνες από φανταστικούς κόσμους, δύστροπους βασιλιάδες, τεμπέληδες εξερευνητές και φιλικά τέρατα από μακρινούς πλανήτες …