Δώσε μου μια κιμωλία να σου ζωγραφίσω το χειμώνα

0
1710

Ο χρόνος κυλάει. Οι εποχές έρχονται και φεύγουν. Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Η φύση και η πόλη έχουν πάρει τη χειμωνιάτική τους απόχρωση. Οι μουσικές συνθέσεις κλασσικών δημιουργών μας μεταδίδουν κάτι από τη μελαγχολία τους κι εμείς εκφραζόμαστε και αποτυπώνουμε την αίσθηση που μας αφήνει η ατμόσφαιρα του χειμώνα ζωγραφίζοντας.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούμε την τεχνική της ζωγραφικής με κιμωλία*. Τα παιδιά αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία τους και φτιάχνουν τις δικές τους δημιουργίες.

kimolia_xeimonas1

Η ζωγραφική πάνω στο μαύρο χαρτόνι φαντάζει μαγική στα μάτια των παιδιών, είναι κάτι ασυνήθιστο και εντείνει το ενδιαφέρον τους.

kimolia_xeimonas3

Τα περισσότερα επέλεξαν να γεμίσουν τα χειμωνιάτικα τοπία με πολλά και ζωντανά χρώματα εντυπωσιασμένα από την αντίθεσή των χρωμάτων στο μαύρο φόντο.

kimolia_xeimonas4

Κάποια δε διαχώρισαν τον ουρανό καθώς, όπως είπαν, το χειμώνα ο ουρανός είναι μαύρος, σκοτεινός.

kimolia_xeimonas6

Η συχνή παρουσία του χιονάνθρωπου στις ζωγραφιές τους μαρτυρά τα πρόσφατα βιώματα των παιδιών, μια και πολλά είχαν πάει στα χιόνια αυτές τις ημέρες.

kimolia_xeimonas7

Η χιονοθύελλα…

kimolia_xeimonas8

Χαρακτηριστικό είναι το χειμωνιάτικο τοπίο της Μαρίνας, όπου εμφανίζεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο και ο Άη -Βασίλης, απόδειξη της έκφρασης έντονων συναισθηματικών αναμνήσεων.

*Τεχνική της ζωγραφικής με κιμωλία: Ζωγραφική με υγρές κιμωλίες πάνω σε στεγνό χαρτί (όπως εδώ) ή αντίθετα με στεγνές κιμωλίες σε υγρό χαρτί.
Σημαντικό: Οι κιμωλίες θα πρέπει να είναι καλά βρεγμένες, γι’ αυτό μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στα παιδιά να τις βουτάνε στο νερό κάθε τόσο.

**Ακούστε ζωγραφίζοντας:

Chopin Etude Op.25-11 “Winter Wind”, Ryota Yamazaki(12 years old)
Let It Go (Disney’s “Frozen”) Vivaldi’s Winter – ThePianoGuys
Vivaldi – Four Seasons (Winter)
Claude Debussy – The Snow is Dancing
Great Winter Storm, music by Maurice Ravel .mp4
Tchaikovsky : Symphony No. 1 in G minor, Op.13 “Winter Dreams”
Tchaikovsky – Waltz Of The Snowflakes
F.Schubert/ M.Andre : le voyage d’hiver
HAYDN – DIE JAHRESZEITEN ( Les Saisons ) – L’HIVER – HANS MÜLLER-KRAY(1959)