Είμαι και ο πρώτος, της Άννα Τσεραζόλι

0
1049

Τίτλος: Είμαι και ο πρώτος- Πώς έγινα καλός στα μαθηματικά διασκεδάζοντας
Συγγραφέας: Άννα Τσεραζόλι
Εικονογράφηση: Ιλάρια Φατσόλι
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 144
Μέγεθος: 14 Χ 22
ISBN: 978-960-04-4529-9

Αγόρασέ το

eimaiprotos_coverΜόλις η δασκάλα έλεγε “κάνουμε μαθηματικά” μου ερχόταν αναγούλα όπως στη γιαγιά μου όταν βλέπει σκηνές βίας στην τηλεόραση. Και πώς έγινα καλός στα μαθηματικά;

Με το καταπληκτικό και καθόλου πληκτικό βιβλίο της Άννα Τσεζαρόλι, θα σας πω εγώ. Αποτελεί ξεκάθαρα ένα χρυσάφι στα χέρια των δασκάλων δημοτικού και των γονιών που έχουν παιδιά στις ηλικίες 6-11 καθώς δεν έχει καμία σχέση με τους αριθμούς που σιχαίνονται τα παιδιά. Για την ακρίβεια τα παιδιά αγαπούν τους αριθμούς και μισούν τους τρόπους που κάποιοι φροντίζουν να τους πλασάρουν στο μυαλό και τα μάτια τους.

Το ένα, το δύο, το τρία, οι πρώτοι, οι μονοί, οι ζυγοί, οι λατινικοί αριθμοί, η πρόσθεση, η αφαίρεση, ο πολλαπλασιασμός, η διαίρεση. Όχι! Θα ήταν απογοητευτικό να ασχοληθεί κανείς μαζί τους με απλές πράξεις και σύμβολα. Η συγγραφέας όμως διαλέγει τον γοητευτικό δρόμο των αριθμών. Μαθαίνει όλα τα παραπάνω στα παιδιά ψήνοντας στο μυαλό τους ένα μυρωδάτο φαγητό:

Σε τι μας χρειάζονται οι αριθμοί;

Πώς εφευρέθηκαν και γιατί;

Γιατί θέλω και πρέπει να προσθέτω, να αφαιρώ, να διαιρώ, να πολλαπλασιάζω;

Μέσα από όμορφες αφηγήσεις και ιστορίες, μέσα από δεκάδες ελκυστικούς κανόνες και απίθανα κολπάκια, τα παιδιά μαθαίνουν μαθηματικά αλλά κυρίως μαθαίνουν να αγαπούν τους αριθμούς και να μην τους πιάνει αναγούλα κάθε φορά που τους συναντούν μπροστά τους. Γιατί τα μαθηματικά δεν είναι μόνο αριθμοί, είναι μια συνολική αντίληψη του κόσμου που συμπεριλαμβάνει και γλώσσα και λέξεις και λύσεις και σκέψη και παιχνίδι.

Εξαιρετική προσέγγιση. Ως νηπιαγωγός βρήκα επίσης πολύ ωραίες ιστορίες να προσεγγίσω τους αριθμούς με τα πιτσιρίκια μου (4-6 ετων) και να τους δώσω τη γοητευτική όψη των αριθμών πέρα από την εξοικείωση με τα σύμβολα και τις έννοιές τους. Κυρίως όμως το βιβλίο απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με παιδιά των 3 τελευταίων τάξεων του δημοτικού. Μα και οι προηγούμενοι θα βρουν πολλά βοηθητικά στοιχεία.

Η Άννα Τσεζαρόλι είναι μαθηματικός. Έχει διδάξει στη μέση εκπαίδευση και έχει γράψει αρκετά σχολικά εγχειρίδια μαθηματικών. Θεωρείται πολύ σημαντική συγγραφέας στην εκλαϊκευση και διαφορετική παρουσίαση και ερμηνεία των μαθηματικών στα παιδιά. Τα βιβλία της γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία καθώς και αρκετές άλλες χώρες.

Πολύ καλό βιβλίο. Ειδικά καθώς δεν έχει φύλλα εργασίας αλλά σε μαθαίνει να φτιάξεις…σωστά φύλλα εργασίας. Προτείνεται.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Άννα Τσεραζόλι είναι μαθηματικός. Έχει διδάξει στη Μέση Εκπαίδευση. Επίσης, έχει συγγράψει πολλά σχολικά εγχειρίδια μαθηματικών. Θεωρείται από τους σημαντικότερους συγγραφείς που εκλαϊκεύουν, ερμηνεύουν και παρουσιάζουν με τρόπο διαφορετικό τα μαθηματικά στα παιδιά. Τα βιβλία της κυκλοφορούν με τεράστια επιτυχία στην Ιταλία και σε αρκετές άλλες χώρες.