Είναι καλό να έχεις ένα παπάκι, της Ιζόλ

0
1917

Είναι καλό να έχεις ένα παπάκι ή είναι καλό να έχεις ένα αγοράκι… Η Isol για άλλη μια φορά μεγαλουργεί δημιουργώντας ένα μαγικό βιβλίο! Η ιστορία είναι εξαιρετικά απλή αλλά όπως σχεδόν όλα τα πράγματα στη ζωή, δεν έχει μόνο μία όψη.

Η πρώτη ανάγνωση της ιστορίας έχει ως κεντρικό ήρωα και αφηγητή ένα αγόρι. Το αγόρι βρίσκει ένα παπάκι και με αυτό κάνει χίλια δυο παιχνίδια. Το τοποθετεί στο κεφάλι του, στη μύτη του, παίζει μαζί του στο μπάνιο.

Γυρίζοντας το βιβλίο έχουμε την αφήγηση της ίδιας ακριβώς ιστορίας μόνο που αυτή τη φορά αφηγητής είναι το μικρό παπάκι. Το παπάκι εξιστορεί τη συνάντησή του με το αγόρι και τα παιχνίδια που κάνουν μαζί. Το παπάκι ανεβαίνει στο κεφάλι του αγοριού, στη μύτη του, κολυμπάει στη μπανιέρα του.

Οι δύο ιστορίες έχουν ακριβώς την ίδια εικονογράφηση αλλά σε διαφορετικό φόντο, κίτρινο όταν η αφήγηση γίνεται από το αγόρι και γαλάζιο όταν η αφήγηση γίνεται από το παπάκι. Ο τίτλος και το κείμενο διαφοροποιούνται αλλάζοντας την εστίαση. Η Isol δεν αφηγείται απλώς μια ιστορία. Μυεί τους μικρούς αναγνώστες στην εμπειρική ανίχνευση της μεταβλητής εστίασης με τρόπο μαγικά απλό! Λαμβάνοντας υπόψη τον εγωκεντρισμό των μικρών παιδιών μέσω της ιστορίας της δίνει την οπτική του “αλλου” παρέχοντας μέσω της λογοτεχνίας μια ευκαιρία για διεύρυνση της άποψης για τον κόσμο. Η διπλή εστίαση προσφέρει μια εντελώς άλλη νοηματοδότηση στα γεγονότα καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση μέσα από έναν τρόπο ευρηματικό και παιγνιώδη.

Το βιβλίο είναι κατασκευασμένο από χοντρό χαρτόνι και είναι αναδιπλούμενο. Μια ακόμα εξαιρετική αναγνωστική πρόταση από τις εκδόσεις Μάρτης!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Είναι καλό να έχεις ένα παπάκι
Συγγραφέας: Isol
Εικονογράφηση: Isol
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Εκδόσεις: Εκδόσεις Μάρτης, 2017
Διόρθωση: Γιούλικα Σαμαρά
Σελίδες: 16
Μέγεθος: 16 Χ 17
ISBN: 978-618-82-8642-9