Είχε απ όλα και είχε πολλά (κερδίστε ένα αντίτυπο)

0
409

Ήταν κάποτε ένας βασιλιάς που είχε απ’ όλα και είχε πολλά. Όμορφος σαν ουρανός, δυνατός σαν το βουνό, με όλα τα καλά του κόσμου, με πολλά παιδιά, με γέλιο, τραγούδι και χορό στη ζωή του.

Ώσπου μια μέρα άρχισε να βλέπει εφιάλτες. Πρώτα ότι έχασε όλα του τα λεφτά, τα ζώα και τα αγαθά. Τα φόρτωσε σε ένα μεγάλο σακούλι και τα κουβάλησε μαζί του, μην του τα πάρει κανείς. Για το όνειρό του δε μίλησε σε κανέναν.

Ακολούθησαν πολλά άσχημα όνειρα, αυτά που λες εφιάλτες. Και πάντα έβλεπε κακές εξελίξεις. Ότι θέλανε να του κλέψουν το θησαυρό, ότι όλοι ζήλευαν το χώμα που πατούσε, το νερό που έπινε, ότι στρατός μεγάλος κινήθηκε εναντίον του.

Κάθε φορά γινόταν όλο και πιο παράλογος, πιο αποκομμένος από την πραγματική ζωή. Έχασα τον πραγματικό του πλούτο. Δεν είδε τα παιδιά του να μεγαλώνουν, δε θέρισε, δεν πάτησε σταφύλια, δεν είδε τα ζώα του να γεννάνε. Χάθηκε στις έγνοιες, στο φόβο, στις σκοτούρες.

Όλα σταμάτησαν στο βασίλειό του: χοροί, τραγούδια, γέλια, χαρές. Τα μαλλιά του άσπρισαν. Οι άνθρωποι γίνηκαν αμίλητοι, κλείστηκαν στα σπίτια τους. Όλα άλλαξαν. Ώσπου μια μέρα ένας θησαυρός έπεσε πάνω του και τον πλάκωσε… Κι αυτό ήταν η αρχή για ένα τέλος που δεν προσμένεις…

 

Τίτλος: Είχε απ' όλα και είχε πολλά
Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη
Εικονογράφηση: Έφη Λαδά
Εκδόσεις: Πατάκης, 2015
ISBN: 978-960-16-6503-0
Αγόρασέ το

Η Μαρία Παπαγιάννη γεννήθηκε το 1964 στη Λάρισα αλλά έχει πολλές πατρίδες. Τον Πλαταμώνα που έμαθε να κάνει μπάνιο, τη Θεσσαλονίκη που σπούδασε, την Αθήνα που ζει και την Κρήτη που πηγαίνει για να βλέπει τους αετούς και να κάνει βόλτες στα βουνά και τα φαράγγια της.

Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη Ελληνική Φιλολογία. Μετά ήρθε στην Αθήνα κι έκανε διάφορες δουλειές. Δούλεψε ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, σε εφημερίδες και περιοδικά.

Λατρεύει τα καλοκαίρια, τα βιβλία, τις γάτες (έχει τέσσερις), τους σκύλους (έχει έναν), τις ταινίες. Μισεί τα στενά παπούτσια, το σκοτάδι και τη ζωή χωρίς όνειρα για μεγάλα ταξίδια.

Έχει λάβει τις παρακάτω διακρίσεις:
Έπαινος από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου για το έργο "Πιάστε τους!"
Βραβείο Κύκλου Παιδικού Βιβλίου για το έργο της "Ως δια μαγείας".
Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω για το έργο της "Ως δια μαγείας".

Η Έφη Λαδά γεννήθηκε το Νοέμβρη του 1959 στην Κλειτορία Αχαΐας. Σπούδασε το σχέδιο και το χρώμα στο Εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Βογιατζή. Έλαβε μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής. Το παιδικό βιβλίο όμως ήταν αυτό που την ενδιέφερε περισσότερο και από το 1991 και μετά ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με αυτό. Έχει κάνει εικονογράφηση για πάνω από 60 βιβλία (δείτε τα παρακάτω). Το 1998 έλαβε μέρος, σαν εικονογράφος, στην 15η Mostra internazionale d’ illustrazione per l’ infanzia στο Sarmede της Ιταλίας. Το 2004 έλαβε μέρος στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στη Μπολόνια της Ιταλίας ενώ το 2005 (26 Ιανουαρίου-5 Φεβρουαρίου) πραγματοποίησε ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Τεχνόπολη με τίτλο: “Παραμυθοπινελιές, Μια φορά κι έναν καιρό στην Αθήνα…” υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη των εκδόσεων Λιβάνη.  Την ίδια χρονιά έκανε τη σκηνογραφία για τη μουσική παράσταση του ιρλανδέζικου παραμυθιού “Ο κούκος των Χριστουγέννων” που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο της “Τα γενέθλια της Ινφάντα” (εκδ. Πατάκη) μεταφράστηκε στα ιταλικά και στα κορεατικά. Το 2006 το βιβλίο της “Κυριακές στο πάρκο” προτάθηκε για το Κρατικό Βραβείο. Το 2009 απέσπασε το Βραβείο Εικονογράφησης από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ (Κύκλος Παιδικού Βιβλίου), για το βιβλίο “Η βροχή των αστεριών” το οποίο ήταν και στη βραχεία λίστα των βραβείων Διαβάζω. Επίσης, την ίδια χρονιά πραγματοποίησε έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Παραμύθια κάτω από τις στέγες….” στον πολυχώρο Black Duck multiplarte, στην Αθήνα. Το 2010 ήταν υποψήφια για το Astrid Lingren memorial Aword 2011 αλλά και για το διεθνές βραβείο Hans Christian Andersen 2012.

Είναι μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Plant Your Roots in Greece», έχει φιλοτεχνήσει κάρτες για το Παιδικό χωριό S.O.S , είναι μέλος του Ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ, (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου), και μέλος της «Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς» καθώς και μέλος του Society of Children’s Book Writers and Illystrators (SCBWI).

Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του ατμοσφιαρικού βιβλίου της Μαρίας Παπαγιάννη και της Έφης Λαδά. 

Τι πρέπει να κάνετε:

  1. Πατήστε Like και Κοινοποιήστε Δημόσια την ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.
  2. Στείλτε μήνυμα στη σελίδα του elniplex στο facebook  με τα στοιχεία σαςώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί με σχόλιο και θα ειδοποιηθεί με μήνυμα την Κυριακή 31 Ιανουαρίου το βράδυ! Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Αν είναι εντός Αθηνών θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.