Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος

0
814

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος ιδρύθηκε το 1977. Η ιδέα του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών. Το 1977 ιδρύθηκε ένα μικρό μουσείο, το οποίο στεγάστηκε προσωρινά σ’ ένα δωμάτιο δίπλα στη Συναγωγή της οδού Μελιδώνη. Εκεί συγκεντρώθηκαν αντικείμενα που είχαν διασωθεί από τον πόλεμο, κυρίως τεχνουργήματα και έγγραφα του 19ου και του 20ου αιώνα, καθώς και πλήθος από θρησκευτικά σκεύη, έγγραφα και κοσμήματα.

Στα επόμενα χρόνια άρχισε μια εμπεριστατωμένη συγκέντρωση υλικού από όλες τις κοινότητες της Ελλάδας, κάτω από την καθοδήγηση του Νίκου Σταυρουλάκη, διευθυντή του Μουσείου μέχρι το 1993. Χάρη στο ενδιαφέρον αρκετών ιδιωτών, η συλλογή εμπλουτίστηκε σημαντικά με σπάνια βιβλία και εκδόσεις, υφάσματα, κοσμήματα, τελετουργικά και οικιακά σκεύη.
Στο μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να δει τα 2300 χρόνια της Εβραϊκής ζωής και παράδοσης. Το μουσείο περιλαμβάνει δέκα χιλιάδες αυθεντικά αντικείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα και αρχεία, καθώς και ενδιαφέρον υλικό από την καθημερινή και θρησκευτική ζωή και την ιστορική πορεία των Ελλήνων Εβραίων. Το νέο κτίριο του Μουσείου με έκταση 800 τ.μ. στεγάζει το μόνιμο εκθεσιακό χώρο, χώρο σύγχρονης τέχνης και περιοδικών εκθεμάτων, βιβλιοθήκη, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, φωτογραφικό αρχείο, εργαστήριο και εργαστήριο συντήρησης.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος διαφοροποιούνται με βάση τις ηλικιακές ομάδες και στοχεύουν στην ανάπτυξη της διαπολιτισμικής συνείδησης φέρνοντας το κοινό του σε επαφή με τον εβραϊκό ελληνισμό.

Διεύθυνση: Νίκης 39, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3225582, Fax: 210 3231577
E-mail: info@jewishmuseum.gr
Δικτυακός τόπος: www.jewishmuseum.gr