More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΕδώ είναι η μαμά! της Στέργιας Κάββαλου (εικ.: Σοφία Γαλή)

    Εδώ είναι η μαμά! της Στέργιας Κάββαλου (εικ.: Σοφία Γαλή)

    Μια νέα σειρά βιβλίων έρχεται στο προσκήνιο με ηρωίδα τη μικρή Μάντη να μας αποκαλύψει μικρά μυστικά για τον τρόπο σκέψης των πολύ μικρών παιδιών αλλά και το άγχος του αποχωρισμού από τη μαμά τους. Το βρέφος περίπου 10 – μηνών αναπτύσσει ισχυρό δεσμό με τα πρόσωπα που το περιποιούνται και το φροντίζουν κάθε μέρα, συνήθως είναι η μητέρα. Πρόκειται για τον πολύ ισχυρό δεσμό μητέρας – παιδιού και είναι πολύ σημαντικό για την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

    Η προσκόλληση του βρέφους εκδηλώνεται με την επιθυμία του να βρίσκεται διαρκώς κοντά στο πρόσωπο προς το οποίο αισθάνεται προσκόλληση (συνήθως τη μητέρα), να έχει οπτική και σωματική επαφή μαζί της.  Εμφανίζει έντονη δυσφορία κατά την απομάκρυνση της από το οπτικό του πεδίο και έχει ανάγκη από τη διαρκή επιβεβαίωση της παρουσίας της δίπλα του. Το άγχος του αποχωρισμού κορυφώνεται από τους 12 μέχρι τους 18 μήνες και εξασθενεί περίπου στην ηλικία των 2,5 ετών.

    Η Μάντη μόλις ξυπνήσει κάθε πρωί φωνάζει τη μαμά της για να ησυχάσει ότι βρίσκεται στο δωμάτιο και περιμένει να τη σηκώσει από την κούνια της.

    Μαμά;
    – Εδώ είναι η μαμά! Της απαντάει η μαμά νυσταγμένη προσπαθώντας να σηκωθεί από το μεγάλο κρεββάτι.

    Τότε η Μάντη σηκώνει τα μικρά της χέρια ψηλά και ζητάει “γάλα και αγκαλιά” ή “αγκαλιά και γάλα” ή “αγκαλιά και γιαούρτι” αλλά πάντα αγκαλιά.

    Μόλις την αφήσει κάτω η μαμά της για να φτιάξει το γάλα της δεν περνάει ένα δευτερόλεπτο και ανήσυχη φωνάζει πάλι τη μαμά της. Η μαμά χαμηλώνει στο ύψος της Μάντη και της εξηγεί ότι η μαμά είναι εδώ και ετοιμάζει το γάλα της. Μπορεί να μην μπορεί να μιλήσει καθαρά όμως μπορεί να ζητήσει αυτό που θέλει με δυο λέξεις. Αναζητά συνεχώς την προσοχή της μαμάς της ακόμη κι όταν κάθεται στο γιογιό της. Η μαμά φυσικά είναι στον ίδιο χώρο, όμως η Μάντη τη θέλει εκεί πάντα απέναντι της να τη βλέπει. Μόλις η μαμά ντύνει τη Μάντη και της φοράει τα παπουτσάκια της, ανησυχεί μήπως αναγκαστεί να μείνει μόνη της έξω και η χαρά της δεν περιγράφεται όταν τη βάζει μέσα στο καρότσι για βόλτα. Κάποιος πρέπει να σπρώχνει το καρότσι κι αυτός δεν είναι άλλος από τη μαμά…

    Στην παιδική χαρά η Μάντη θέλει να κάνει κούνια και η μαμά να την κουνάει από μπροστά για να βλέπει το πρόσωπο της, να στέλνει φιλάκι και να τραγουδάει “κούνια μπέλα… “. Την ώρα της προετοιμασίας του φαγητού η Μάντη κάθεται στο πάρκο ή στο καρεκλάκι της και η μαμά της δίνει ένα κουταλάκι. Πόσο θα ήθελε να είναι μαζί της η μαμά αν ήταν δυνατόν και μέσα στο πάρκο. Εκείνη η φωνούλα αντηχεί κάθε λίγο στ’ αυτιά της “Μαμά”… Κάποια στιγμή η Μάντη νυστάζει και θέλει φυσικά τη μαμά πάντα εκεί άγρυπνο φρουρό στα όνειρά της.

    Μια κούκλα θα είναι να δώρο του παππού, που θα κάνει τη Μάντη να μπει στο ρόλο της μαμάς και η κούκλα της θα πάρει το ρόλο της Μάντη. Η Μάντη την φροντίζει και την αγαπάει και είναι πάντα εκεί δίπλα της,

    Ένα πολύ τρυφερό βιβλίο με σκηνές από την καθημερινότητα της Μάντη με τη μαμά της, με εύστοχα μηνύματα για νέους γονείς. Η μητέρα της Μάντη είναι πάντα δίπλα της, ήρεμη, γλυκιά, και της υπενθυμίζει διαρκώς την παρουσία της. Κάποιες στιγμές χαμηλώνει στο ύψος της Μάντη για να της εξηγήσει ακριβώς τι κάνει, με κάθε τρόπο φροντίζει να προλαβαίνει τις ανησυχίες της μικρής. Φροντίζει να είναι ασφαλής στο καρεκλάκι της ή στο πάρκο όταν ετοιμάζει το φαγητό και της δίνει το αγαπημένο της παιχνίδι, ένα βιβλίο κι ένα κουταλάκι για να απασχολείται. Την ώρα του ύπνου της χαϊδεύει τα μαλλάκια και την πλατούλα για να χαλαρώσει και να νοιώσει την παρουσία της. Ένα παιδί νιώθει ασφάλεια, σιγουριά και αγάπη δίπλα στη μητέρα του. Το παιδί σε αυτή την τρυφερή ηλικία έχει ανάγκη από το χάδι και την αγκαλιά της.

    Η εικονογράφηση αναδεικνύει με κάθε λεπτομέρεια την τρυφερή σχέση μητέρας- παιδιού, τα βλέμματα, τις αγκαλιές, το άγχος και το στρες που βιώνει ένα παιδί στην ιδέα να μείνει μόνο του. Ξεχωρίζει η σκηνή με τη Μάντη να είναι τρομοκρατημένη στην ιδέα να βγει έξω μόνη της και είναι γαντζωμένη από ένα χέρι και η ανοιχτή πόρτα σ’ ένα όμορφο τοπίο με δέντρα και παντού λουλούδια ζωγραφισμένα στους τοίχους. Μικρά παιχνίδια κουζινικά και ένα σωρό μικροαντικέιμενα που χρησιμοποιούν τα μικρά παιδιά για παιχνίδι σκορπισμένα δίνουν την ελευθερία επιλογής στο παιδί για να παίξει. Η κούκλα που της χαρίζει ο παππούς είναι το μέσο για να περάσει η Μάντυ στο επόμενο στάδιο της ανεξαρτησίας και της αυτοδιαχείρισης του άγχους του αποχωρισμού. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά: Πρώτη φορά παιδί  με ηρωίδα τη μικρή Μάντη, μας δείχνει με πολλή αγάπη, μπόλικο χιούμορ και τον απαραίτητο ρεαλισμό τι σημαίνει να γίνεται κανείς από μωρό παιδάκι και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Εδώ είναι η μαμά!
    Συγγραφέας: Στέργια Κάββαλου
    Εικονογράφηση: Σοφία Γαλή
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Ιούλιος 2020
    Επιμέλεια: Γιώτα Γκότση
    Γραφιστική επιμέλεια: DTP Ελληνοεκδοτικής, Λαέρτης Βίλα
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 22 Χ 22
    ISBN: 978-960-563-373-8

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular